somateio-ydraylikon

Καταγγελίες έγιναν από το Σωματείο Θερμοϋδραυλικών Καβάλας, τα μέλη του οποίου δηλώνουν «αγανάκτηση» για τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών από τον δήμο Καβάλας για αποκατάσταση ζημιών που αφορούν στον κλάδο τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το «πέρασμα» της «Αριάδνης». Η επιστολή που έδωσαν στην δημοσιότητα απευθύνεται προς τη διοίκηση του δήμου, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, το Επιμελητήριο, και στα μέλη του Σωματείου τους.

Κάποια σημεία της ανακοίνωση των Θερμοϋδραυλικών της Καβάλας έχουν ως εξής:

«Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν τις προηγούμενες ημέρες στον δήμο Καβάλας λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων και την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη δημοτική αρχή, καταθέτουμε τη διαφωνία μας για τον τρόπο διαχείρισης που αφορά στην αποκατάσταση ζημιών των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Στις 4 Ιανουάριου, ο δήμος Καβάλας μέσω του τύπου ενημέρωνε τους συμπολίτες μας για το πώς θα προστατέψουν τα σπίτια τους και τις μηχανολογικές τους εγκαταστάσεις από τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα για τα οποία μας προειδοποιούσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ο δήμος έδινε συμβουλές, άφησε στο έλεος του Θεού τα δημόσια μας κτίρια και αυτό το μαρτυρούν οι εκτεταμένες ζημιές που ανάγκασαν τον δήμο να διαθέσει το ποσό των 35.000 ευρώ με απόφαση η οποία είναι και αναρτημένη στη Διαύγεια. Ποιοι αμέλησαν και γιατί;

Α) Βλέποντας τη συγκεκριμένη ανάρτηση στη Διαύγεια και ειδικότερα το κομμάτι που αφορά στην επαγγελματική μας δραστηριότητα, τις θερμοϋδραυλικές εγκαταστάσεις, εύλογα προκλήθηκε η αγανάκτησή μας. Συγκεκριμένα, υπάρχει το ποσό των 6.000 ευρώ που αφορά στην παροχή υπηρεσιών, δηλαδή τις εργασίες αποκατάστασης στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που θα έπρεπε να εφαρμόζει ο δήμος  για να έχει και άμεση αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη γρήγορη αποκατάσταση. Θεωρούμε σωστό το κομμάτι αυτό της δουλειάς να μοιραστεί σε πέντε ή και παραπάνω επαγγελματίες θερμοϋδραυλικούς του δήμου μας, προφέροντάς τους έτσι και κάποια μεροκάματα στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Γιατί επιλέχθηκε μόνο ένας;

Β) Απαιτείται το ποσό των 29.000 ευρώ το οποίο αφορά στην προμήθεια των υλικών για την αποκατάσταση των ζημιών. Διαπιστώνουμε τρομερή ασάφεια στην περιγραφή των υλικών. (Ενδεικτικά αναφέρονται αρκετά  παραδείγματα).

Οπωσδήποτε θα έπρεπε οι υπεύθυνοι των προμηθειών να πάρουν και μια δεύτερη προσφορά ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατόν τιμή προς το συμφέρον όλων μας. Θα κάνατε το ίδιο, κύριοι, αν επρόκειτο για προσωπική σας υπόθεση; Αυτοί οι λόγοι μάς οδήγησαν να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας  και με την ανάδειξή τους ελπίζουμε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον».

Σύμφωνα τώρα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Ηλία Καλανταρίδη, ο δήμος αντιμετώπισε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης γι’ αυτό και κατέφυγε σε απευθείας αναθέσεις. «Δεν τίθεται θέμα για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, αφού με οποιονδήποτε άλλο τρόπο η αποκατάσταση των βλαβών θα καθυστερούσε έως και τέσσερις μήνες, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ Καλανταρίδης. Όταν καταγράφονται πολλαπλές βλάβες σε τόσα πολλά κτήρια εκτός κι εκτός πόλεως, πρέπει να δράσεις άμεσα. Την προηγούμενη εβδομάδα για παράδειγμα, αντιμετωπίζαμε ταυτόχρονες βλάβες σε επτά σχολεία που θα έπρεπε να τακτοποιηθούν άμεσα. Αναζητήσαμε λοιπόν κάποιον που θα μπορούσε να ανταποκριθεί άμεσα, κάποιον δηλαδή που να διαθέτει συνεργεία για ταχύτητα, που να διαθέτει επαρκές κεφάλαιο,  να περιμένει την εξόφλησή του σε δύο – τρεις μήνες και που να μπορεί να προσκομίσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα».

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε ότι μέσω της κ. Φρατζεσκάκη έγινε επαφή με το Σωματείο Θερμοϋδραυλικών και ζητήθηκε βοήθεια, διότι η κατάσταση ξέφευγε από κάθε έλεγχο. Δόθηκαν δύο ονόματα επαγγελματιών που συνεργάζονταν ήδη με τις σχολικές επιτροπές και θα μπορούσαν να ανταποκριθούν, όμως δεν δέχτηκαν λόγω απαγορευτικό κόστους εργασιών. «Άρα, η δουλειά κατανεμήθηκε στην πορεία και όχι μετά την πρώτη απόφαση, σημείωσε ο κ. Καλανταρίδης. Αναφορικά με τις αυξημένες τιμές που αναφέρει η ανακοίνωση, να θυμίσω ότι σε ανάλογες αποφάσεις αναγράφεται ο προϋπολογισμός, η αρχική δηλαδή εκτίμηση και όχι η τελική τιμή αγοράς. Άρα, η τελική τιμή μπορεί να είναι κατά πολύ χαμηλότερη. Τον πίνακα των τιμών κατάρτισε το τμήμα προμηθειών και δεν αποκλείω την πιθανότητα να έγιναν και κάποια λάθη λόγω βιασύνης. Εάν κάποιος γνωρίζει περισσότερα επί των τιμών τον παρακαλώ να μας βοηθήσει ώστε να βγάλουμε μια άκρη».

Τις περιπτώσεις των καταγγελιών της κ. Τσανάκα όταν ήταν στην αντιπολίτευση του δήμου επί δημαρχείας του για τις απευθείας προμήθειες ζάχαρης και ηλιελαίων, θυμήθηκε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής. «Το γεγονός που παραμένει είναι πως υπάρχουν πανάκριβες αγορές με το σύστημα της απευθείας ανάθεσης, σημείωσε ο κ. Σιμιτσής. Εμείς όμως δεν ποινικοποιούμε και δεν προβαίνουμε σε άσκοπες καταγγελίες προκειμένου να ταλαιπωρούμε τη διοίκηση ώστε να κωλύεται στη δουλειά της. Φαίνεται όμως ότι η δουλειά της διοίκησης δεν εκτελείται ορθά.

Εμείς ζητούμε αναλυτικότερα στοιχεία για τις πρόσφατες αναθέσεις. Επίσης, εμείς ακόμη περιμένουμε τον απολογισμό του COSMOPOLIS, τον απολογισμό των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του 2015 και του 2016 και φυσικά τον απολογισμό της προσφυγικής φιλοξενίας που κανείς δε ξέρει πόσο τελικά κόστισε. Διαπιστώνουμε ότι τα χρήματα δε ξοδεύονται απλά με σπάταλο αλλά με εγκληματικά ανεύθυνο τρόπο».

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, η οποία τόνισε ότι την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια την έλεγξε η ίδια προσωπικά και λεπτομερώς με τη συνδρομή του κ. Καλανταρίδη και της κ. Δρακονάκη. «Τα ποσά που αναφέρονται είναι τα προϋπολογιζόμενα κι όχι τα τελικά, ενώ επιβάλλεται να διαμορφώνονται στη υψηλότερο δυνατό σημείο. Και φυσικά κανείς δεν αναφέρει ότι ο δήμος Καβάλας μπορεί και θα διεκδικήσει χρήματα από την πολιτική προστασία για την αποκατάσταση των ζημιών, από τη στιγμή που είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για την κατάρτιση του πίνακα δούλεψαν αδιάκοπα επί μία ημέρα το γραφείο προμηθειών και ο αντιδήμαρχος οικονομικών. Εμείς προσπαθήσαμε να ανοίξουμε το παιχνίδι στην αγορά, κάτι όμως που δεν είναι πλέον εύκολο λόγω των οικονομικών δυσκολιών και των χρονοβόρων διαδικασιών.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Σιμιτσή, διαβλέπω εκδικητικό χαρακτήρα και προσπάθεια να φορτώσει επάνω μου τεχνηέντως πολλά. Να θυμίσω ότι από την ημέρα της εκλογής μου δεν ασχολήθηκα με τη διοίκηση Σιμιτσή κι απέφευγα να κοιτάξω πίσω», επεσήμανε με έμφαση η κ. Τσανάκα.

Προηγούμενο άρθροΔΕΗ – Αφορολόγητο: Πως θα πληρώσετε το λογαριασμό
Επόμενο άρθροΠολλά τα προβλήματα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη απο το νέο κύμα κακοκαιρίας -Video