Χωρίς της παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή (που ακύρωσε εκτάκτως την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή)πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα,την Παρασκευή και το Σάββατο το Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.Παρόντες εκπρόσωποι φορέων και αιρετών από ολόκληρη την Ελλάδα. Στο συνέδριο πέρνουν μέρος 350 άτομα.Οι εργασίες θα συνεχίστουν στο ξενοδοχείο «Λούσυ».

 
«Oι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία που θέλουμε να ζούμε», επισήμανε, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που διοργανώνεται στην Καβάλα από την ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας.

Κατά την τελετή έναρξης του διήμερου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας ο κ. Πατούλης τόνισε πως «Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες, και χαρακτήρισε «εθνική αναγκαιότητα» το ζήτημα της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στο γίγνεσθαι της χώρας.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων, που υπεγράφη από τους εκπροσώπους των Δήμων κατά την τελετή και αποτελεί τη βάση συζήτησης του διήμερου Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως «Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, του οποίου μέλος είναι η ΚΕΔΕ και στο οποίο είχα την τιμή να εκλεγώ πριν μερικούς μήνες ως Αντιπρόεδρος».

  
Ειδικότερα υπογράμμισε πως «το Συμβούλιο καλεί τους τοπικούς φορείς να δεσμευτούν , για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ευρέος σχεδίου δράσης για την ουσιαστική εξασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής. Μέχρι σήμερα περισσότερες από χίλιες τοπικές και περιφερειακές Αρχές έχουν υπογράψει τη Χάρτα και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση των Σχεδίων Δράσης για την εφαρμογή της».

  
«Την Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων οφείλουν να την υπογράψουν καταρχήν όλοι οι Δήμοι» τόνισε ο κ. Πατούλης και ανακοίνωσε πως θα καταρτιστεί ένα Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα που υιοθετούνται για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να ενεργοποιηθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Επιτροπής Ισότητας, καθώς αυτή είχε καταργηθεί από το 2010 και πρόσθεσε πως της έχει αναθέσει να εκπονήσει ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις, που θα αποτελέσουν κεντρικές κατευθυντήριες πολιτικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.
Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σχολιάζοντας το δυσμενές περιβάλλον, στην ομιλία του έκανε λόγο για « θεσμική , οικονομική και λειτουργική απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του» επικαλούμενος μεταξύ άλλων τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κ.Α.Π. σε ποσοστό άνω του 60% και την ανάθεση από το 2011 στους Δήμους δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, χωρίς παράλληλα να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε την παρουσία των γυναικών στην πολιτική «απαραίτητη, αναγκαία και επιβεβλημένη», ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα τομείς στους οποίους θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη στα κέντρα προσφύγων “Μαρδύρης” και “Ασπρη Αμμο” απο τους Γ. Πατούλη και Φωτεινή Κούβελα
Επόμενο άρθροΕιδομένη: 10 Συγκλονιστικές εικόνες του FONH.GR