Περικοπές στα ιατρικά εργαστήρια επέβαλε η κυβέρνηση γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου κα Αναστασία Αντωνίου θα προχωρήσουν σε 3ήμερη απεργία από την Πέμπτη.

Η κα Αντωνίου δήλωσε ότι «πρόσφατα κοινοποιήθηκε από τον ΕΟΠΠΥ ότι το clow back για το πρώτο 6μηνο του 2018 μεταβάλλεται και φτάνει για το πιο μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο στο 19% και για τα μεγάλα πολυδύναμα φτάνει το 24%. Το clow back είναι μια αυτόματη περικοπή που γίνεται μηνιαία και είχε αρχίσει από 11% το 2016 και φτάνει περίπου τώρα το 24% κατά μέσο όρο.

Αυτό καθιστά δύσκολη την επιβίωση ειδικά των μικρών μικροβιολογικών εργαστηρίων γιατί μέσα σε ένα κλειστό προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί γι’ αυτά τα εργαστήρια προστίθεται και η δωρεάν εξέταση στους ασθενείς, προστίθενται νέες ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις, οπότε το clow back και το repay αυξάνονται υπερβολικά και απειλείται η επιβίωση αυτών των εργαστηρίων. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε πανελλήνια απ’ όλους τους συλλόγους των εργαστηρίων, τριήμερο κλείσιμο των ιατρείων τους, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Ήδη οι εργαστηριακοί του νομού μας έχουν αποφασίσει ότι θα συμμετέχουν ομόφωνα στην κινητοποίηση και θα κλείσουν τα εργαστήριά τους.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι οι γιατροί κλείνουν τρεις μέρες τα εργαστήριά τους όχι γιατί απαιτούν περισσότερα χρήματα αλλά γιατί απαιτούν κι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να πληρώνονται για τις ιατρικές πράξεις που κάνουν. Οπότε, όταν προσπαθεί ο υπουργός να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική θα την εφαρμόσει μέσω του υπουργείου του και των δαπανών του και όχι μέσω των χρημάτων που θα έπρεπε να εισπράττουν οι συνάδελφοι. Τα εργαστήρια καλύπτουν γύρω στο 90-95% των εξετάσεων που γίνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα. Θα γίνει ενημέρωση από τους εργαστηριακούς γιατρούς, θα μιλήσουν σε κανάλια τοπικά, γιατί στόχος μας είναι όχι απλά να υπάρξει κινητοποίηση αλλά να γίνει αντιληπτός από τους πολίτες ο λόγος. Εμείς θέλουμε να έχουν ποιοτική υγεία οι Έλληνες αλλά να την έχουν με συναδέλφους που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και που πληρώνονται γι’ αυτήν».

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθρο120 δόσεις – Εφορία: 3.000 αιτήσεις μέσα σε πέντε ώρες!
Επόμενο άρθροΕκτιμώ ότι το υπουργείο θα διορθώσει το λάθος του» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου