Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας λόγω των διαθεσιμοτήτων. Η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων κ. Κατερίνα Πετράκη έκανε σχετικές δηλώσεις.

Ο αριθμός των νοσηλευτών σε όλον τον κόσμο μειώνεται περαιτέρω, καθώς εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια ανισορροπία αφού οι δυτικές χώρες εντείνουν την πρόσληψη υγειονομικών από αφρικανικές και άλλες φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.

Η κ. Πετράκη σημείωσε ότι “Η τραγικότητα είναι πια γεγονός. Δεν έχουμε προσλήψεις, δεν έχουμε ενίσχυση του ΕΣΥ και φτάσαμε σε αυτό το σημείο και τώρα έρχονται κάποιοι που τώρα διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι ΜΕΘ, οι κλίνες, οι θάνατοι είναι κάτι που δεν μπορεί να παιχθεί σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Μια έρευνα μας δείχνει ότι έχουμε αυξημένους θανάτους. Αλλά τι κάνουμε για αυτό; Από τη μια ακροδεξιές αγκυλώσεις που δεν έφεραν υποχρεωτικότητα για όλους, από την άλλη μια αντιπολίτευση που τσαλαβουτά στα θολά νερά ή αλλού…. Όλα φαιδρά, αλλά μιλάμε πια για ζωές. Χάσαμε 28 συναδέλφους και κάθε μέρα δίδουμε το δικό μας αγώνα, Οι κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν με τηλεχειριστήριο, πώς να το κάνουμε. Χρειάζεται προσωπικό Σήμερα όχι χθες. Αν είχαν γίνει έγκαιρα προσλήψεις όταν εμείς φωνάζαμε θα είχε νόημα. Δεν έγιναν προσλήψεις, δεν τηρήθηκε ούτε το 1 προς 5 ούτε το 1 προς 10 που υπήρχε δέσμευση για προσλήψεις… Και τότε που φωνάζαμε μας έλεγαν ότι κάναμε αντιπολίτευση. Αλλά εμείς βλέπαμε το πρόβλημα Και φυσικά και τότε δεν έγινε τίποτε και τώρα δεν γίνεται. Δεν γίνεται να έχεις επικουρικό προσωπικό από το 2014. Έχουν καταστρατηγήσει όλες τις διατάξεις του συντάγματος. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουμε ότι έχουμε πρόβλημα; “…..

ΣΤΑ ΟΡΙΑ Της ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι παγκόσμια πολλοί νοσηλευτές έχουν εξουθενωθεί από την πανδημία της Covid-19 και το ποσοστό εκείνων που «σκοπεύουν να αποχωρήσουν» από την εργασία τους μέσα σε έναν χρόνο διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 20-30%, ανέφερε ο Χάουαρντ Κάτον, ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου που εδρεύει στη Γενεύη και εκπροσωπεί 27 εκατομμύρια νοσηλευτές από 130 εθνικές ενώσεις.

Η κ. Πετράκη πρόσθεσε πως «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφθούν ένα πακέτο υποστηρικτικών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσουν για να επενδύσουν στους νοσηλευτές τους και το προσωπικό του τομέα υγείας τον επόμενο χρόνο». Και σημείωσε ότι πλέον οι νοσηλευτές έχουν φτάσει σε απώλεια του 50%. “Έχουμε νοσηλευτές με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα άρα πολλοί θα φύγουν. Όλα αυτά όμως έπρεπε να τα γνωρίζουν και να τα έχουν προβλέψει. Δεν έπρεπε να έχουμε φτάσει εδώ” σημείωσε με έμφαση…

Τουλάχιστον 115.000 νοσηλευτές έχουν πεθάνει από την Covid-19, όμως είπε ότι αυτός ο αριθμός, τον οποίο επικαλείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αναφέρεται στους θανάτους από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον περασμένο Μάιο, είναι «συντηρητικός». Πιθανότατα οι θάνατοι είναι διπλάσιοι, εκτίμησε.

Πριν από την πανδημία υπήρχε ήδη παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτών, περίπου 6 εκατομμύρια. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 4,75 εκατομμύρια άνθρωποι.

Κατά μέσο όρο, στις πλούσιες χώρες ο αριθμός των νοσηλευτών είναι δεκαπλάσιος (συγκριτικά με τον πληθυσμό τους) από τις φτωχές. Πολλές πλούσιες χώρες όμως προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων τους. Παραδοσιακοί «εξαγωγείς» νοσηλευτών είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία.

Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ακολούθως ανέφερε ότι “Μιλούν για 4000 προσλήψεις και σωστά θα δώσουν μοριοδότηση στο ήδη προσωπικό που εργάζεται. Άρα δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Πρέπει να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και μετά να κάνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Θέλουμε μόνιμο προσωπικό. Ειδάλλως γιατί να έρθει κάποιος να δουλέψει με μισθούς χαμηλούς, μόνο η ασφάλεια μονιμότητας μπορεί να φέρει κόσμο κοντά μας. Εδώ πήραν προσωπικό και έφυγε αμέσως γιατί μας είπαν ότι είμαστε γαλέρα. Ρεπό και άδειες εδώ και δύο χρόνια δεν παίρνουμε…. Μάλιστα 50 ρεπό ο καθένας μας έχει να λάβει, πόσο θα αντέξει ο καθένας. Πέρα από εμάς όμως, που το επιλέξαμε να είμαστε εκεί που είμαστε, πεθαίνει κόσμος. Ας κάνουν κάτι. Για όνομα του Θεού. Ας πάψουν να λειτουργούν με αγκυλώσεις. Δεν μπορεί να έχει γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός μόνο στους άνω των 60. Μόνο όπλο τα εμβόλια. Και από την άλλη ακούμε και περίεργα, ακούμε και πολλά για την ασφάλεια των εμβολίων ακούμε και για συμφέροντα εταιρειών. Ακούμε και παράλογα, του στυλ ότι οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Καβάλας αγόρασαν όλοι καινούρια και ακριβά αυτοκίνητα. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Και επιτέλους οι ειδικοί, τα επιτελεία ας συμβουλέψουν και οι αρμόδιοι ας αποφασίσουν”.

Η ίδια εκτιμά ότι μέχρι να παρθούν αποφάσεις για επόμενες δόσεις εμβολιασμών οι νεκροί θα αυξάνονται.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον έχει προκαλέσει νέο άγχος στους νοσηλευτές. «Η αίσθησή μου είναι ότι οι νοσηλευτές σε όλον τον κόσμο, πιστεύω όπως και όλοι οι υπόλοιποι, είχαμε αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, αλλά τώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι επιστρέφουμε πίσω στην αφετηρία», όπως ανέφερε ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν νοσηλευτές στο νοσοκομείο που δεν εμβολιάσθηκαν και δεν θα εμβολιασθούν. “Ας παρθούν έστω και την ύστατη στιγμή μέτρα προς την κοινωνία» σημείωσε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Δήμου Καβάλας και μπήκαν οι στόχοι για το 2022
Επόμενο άρθροΤην ενίσχυση των ΚΕΠ του επιδιώκει ο Δήμος Παγγαίου-Συνάντηση Αναστασιάδη-Γεωργαντά