Με το χρυσό μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου τίμησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος.

Η απονομή έγινε κατά τη διάρκεια λιτής τελετής στον υπαίθριο χώρο του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας, της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής που βάφτισε ο Απόστολος Παύλος.

Ο μητροπολίτης Φιλίππων υποδέχθηκε εγκάρδια την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο χώρο όπου σύμφωνα με την παράδοση και τις γραφές ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, βάφτισε στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή τη Λυδία και μίλησε με θερμά λόγια για την προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου και τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό που εκπροσωπεί.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι υπηρετεί με θαυμαστό τρόπο το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ενότητα όλων των Ελλήνων σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα μας και τον κόσμο.

Ευχαριστίες της ΠτΔ προς το Μητροπολίτη Φιλίππων

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβασμιότατο για την τιμή που της επεφύλαξε με το να της απονείμει το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, της ιεράς μητροπόλεως στο ίδιο αυτό σημείο όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, η ισαπόστολος Λυδία η Φιλιππησία, στο σημείο όπου άναψε η πρώτη σπίθα της χριστιανικής διδασκαλίας στην Ευρώπη.

«Ο προσηλυτισμός της Λυδίας στην χριστιανική πίστη», τόνισε ο κ. Σακελλαροπούλου, «σήμανε και την είσοδο του Ευαγγελίου στην Ελλάδα και η πόλη των Φιλίππων την πύλη μέσω της οποίας ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, διευρύνοντας και εκκαθολικεύοντας το περιεχόμενο του ελληνικού ανθρωπισμού.

Η ρήση του Αποστόλου Παύλου στην επιστολή του προς τους Γαλάτες «οὐκἔνι ᾿Ιουδαῖος οὐδὲ ῞Ελλην, οὐκἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ», που προδιαγράφει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, είναι μια θερμή διακήρυξη της αρχής της ισότητας πάνω στην οποία θεμελιώθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η σημερινή τιμή που μου κάνετε, Σεβασμιότατε, αποτελεί για μένα μια επιβεβαίωση αυτής της αρχής, η οποία βρίσκει την υπέρτατη έκφρασή της στον μεν θρησκευτικό βίο, στην ευχαριστηριακή σύναξη της Εκκλησίας, στον δε πολιτικό, στη Δημοκρατία».

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Αμέσως μετά η Πρόεδρος τη Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τον τελευταίο ελληνικό μνημείο που εγγράφηκε στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη ξενάγησε την κ. Σακελλαροπούλου στην αρχαία αγορά και το αρχαία θέατρο και την ενημέρωσε για τις εργασίες ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου αλλά και τις αναστηλωτικές αρχές στα ερείπια της Βασιλικής Β’.

Λίγο αργότερα, η κ. Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων, του δεύτερου παλαιότερου φεστιβάλ μετά αυτό της Επιδαύρου, τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος ενημέρωσε την κ. Πρόεδρο για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση σχετικά με την πυρκαγιά στη Θάσο απο τον Δήμαρχο Λευτέρη Κυριακίδη
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας