«Πάγωσε» το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε όλη την χώρα λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με την διαδικασία των αιτήσεων λόγω χρονικής προτεραιότητας. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης δήλωσε πως αυτό είναι υπονομευτικό για το πρόγραμμα καθώς σε αρκετές Περιφέρειες σε λίγες ώρες έκλεινε το πρόγραμμα.

«Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη στόχευση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών», δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης. Και πρόσθεσε πως « Έχει μεγάλο ενδιαφέρον , επειδή είναι μεγάλα τα ποσοστά επιδότησης που φτάνουν μέχρι και το 85% για αυτό είναι και πολύ δημοφιλές πρόγραμμα.

Επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον , πολλές αιτήσεις έχουν μείνει εκτός και αυτό γιατί το μοναδικό κριτήριο επιλογής των αιτήσεων που θα ενταχθούν είναι η χρονική προτεραιότητα. Όποιος προλάβει να καταθέσει την αίτησή του γρήγορα, είναι αυτός που περνάει στην επόμενη φάση του προγράμματος, ενώ οι υπόλοιποι μένουν εκτός. Αυτό είναι λίγο υπονομευτικό σε ότι αφορά την στόχευση του προγράμματος γιατί το πρόγραμμα περιλαμβάνει προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που αναλύονται σε σενάρια που είναι σοβαρά, προϋποθέτουν τεχνογνωσία και υπάρχει πολύ μεγάλη δουλειά από ένα μηχανικό μελετητή που θα ασχοληθεί με την συγκεκριμένη κατοικία και όλα αυτά δεν λαμβάνονται υπ όψιν για την επιλογή της συγκεκριμένης αίτησης, παρά μόνο πόσο γρήγορα ο χρήστης θα πληκτρολογήσει την αίτηση στο σύστημα και αυτή θα πάρει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων. Αυτό το πράγμα οδήγησε την Περιφέρειά μας που έχει τρέξει το πρόγραμμα, σε φαινόμενα να εξαντλείται ο προϋπολογισμός και να κλείνει το σύστημα σε 10-20 λεπτά της ώρας».

ΠΕΡΙ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ακολούθως ανέφερε ότι Σε όποιον συνάδελφο έχει ασχοληθεί με το να υποβάλλει αίτηση σε μια άλλη Περιφέρεια, λέμε πως θα έχει διαπιστώσει πως σε ένα τέταρτο της ώρας , θα είναι αδύνατον το φυσικό πρόσωπο να προλάβει να πληκτρολογήσει την αίτηση. . Άρα λοιπόν κάτι άλλο συμβαίνει. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι έχει γίνει χρήση λογισμικού το οποίο υποβάλλει στην φόρμα την συγκεκριμένη αίτηση αυτόματα. Αυτό βέβαια λέμε ότι δεν είναι παράνομο. Τέτοιο λογισμικό κυκλοφορεί στην αγορά για άλλες χρήσεις. Δηλαδή έχει συγκεκριμένη επωνυμία που παράγει τέτοια λογιστικά τα οποία υποβάλουν μαζικά λογιστικά αιτήσεις ή έγγραφα σε site ή ιστοσελίδες που υποδέχονται αντίστοιχο υλικό. Ένα τέτοιο πρόγραμμα φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε αντίστοιχες Περιφέρειες και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Γιατί όταν μια αίτηση φαίνεται να έχει υποβληθεί σε μισό λεπτό, δεν μπορεί να είναι ανθρώπινο χέρι που να έχει καταθέσει την αίτηση και είναι εύλογη η απορία. Αυτά τα στοιχεία μαζί με τις επισημάνσεις μας για ανταλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης, τα στείλαμε στο υπουργείο και ο νέος υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, έχει δείξει ενδιαφέρον. Έχει δείξει την δέουσα προσοχή και γι αυτό τον λόγο επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό και με μένα την περασμένη Παρασκευή και μας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διερευνήσει όλες αυτές τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις μας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αποτραπεί στις Περιφέρειες , αντίστοιχο φαινόμενο σαν κι αυτά που έγιναν στις άλλες Περιφέρειες. Ζήτησε 14 μέρες αναβολή και φυσικά δεν ήμασταν αρνητικοί σ αυτό, από την στιγμή που το υπουργείο θέλει να μπεί στην διαδικασία να εξετάσει τις επισημάνσεις μας. Και περιμένουμε μέχρι τις 25 Ιανουαρίου που είναι η νέα ημερομηνία για την ΑΜΘ , να δούμε τι απ όλα αυτά θα μπορέσει να διερευνηθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα της υποβολής των αιτήσεων».

Προηγούμενο άρθροΜε κορονοϊό ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος- Σε κατ ́οίκον περιοριορισμό χωρίς συμπτώματα
Επόμενο άρθροΑπαράδεκτο χαρακτήρισε το Lock Down ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Θεόδωρος Χατζηχρήστος