Όσοι από τους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με τον βουλευτή κ. Μακάριο Λαζαρίδη ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και όσοι ανασταλούν από τα καθήκοντα τους θα επιστρέψουν και τις προκαταβολές τους.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ο νόμος προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους από το προσωπικό δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν σε αναστολή εργασίας μέχρι τη μέρα που θα εμβολιαστούν. Τότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν στις ίδιες θέσεις καθώς θα έχουν αλλάξει στο μεταξύ οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι πολύ πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα προπληρώνονται τον επόμενο μήνα, όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά –που θα έχουν εισπράξει για το Σεπτέμβριο για τις μέρες που είναι σε αναστολή. Το προβλέπει ο νόμος και ο νόμος θα εφαρμοστεί».

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Για το πως θα αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν είπε ότι «το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων για να λειτουργήσει το σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν. Θα γίνει ό,τι απαιτείται. Το σχέδιο ξεκινάει μέσα από κάθε νοσοκομείο με αναδιάταξη δυνάμεων και καλύτερη κατανομή του προσωπικού. Εφόσον χρειαστεί θα υπάρξουν συμβάσεις με ιδιώτες και θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εκτός των γιατρών. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη θα ενεργοποιηθεί από τη 1 Σεπτεμβρίου και θα αφορά το προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες στις δομές υγείας λόγω της αναστολής καθηκόντων των μη εμβολιασμένων. Για να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να γίνουν πιο γρήγορα οι προσλήψεις, τις σχετικές αποφάσεις θα υπογράφει ο αρμόδιος διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας».

ΠΡΑΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Στις αιτιάσεις των υγειονομικών που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα, απάντησε ότι «η πλειονότητα των υγειονομικών, κατ’ αρχάς, έχει ήδη εμβολιαστεί δείχνοντας υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας. Μακάρι οι υποχρεωτικότητα να μην ήταν θέμα συζήτησης. Όμως η Πολιτεία έχει καθήκον να προστατέψει όλους τους πολίτες και κυρίως τους πιο αδύναμους. Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών είναι μια πράξη ανθρωπιάς απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Το ΣτΕ απάντησε αρνητικά στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχε υποβάλλει υγειονομικό προσωπικό ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά είπε ότι «είναι κάτι που τις επόμενες μέρες θα προκαλέσει ισχυρή πολιτική αντιπαράθεση. Η κυριότερη αλλαγή είναι η εισαγωγή του συστήματος ατομικού κουμπαρά που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Θα επιτρέψει στους νέους ασφαλισμένους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής σύνταξης και θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις, χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Εισάγονται στοιχεία κεφαλοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νέους στην αγορά εργασίας, όσους μπουν από 1/1//2022 και εθελοντικά για εργαζόμενους και απασχολούμενους έως 35 ετών. Έτσι η Ελλάδα προχωράει στο δρόμο που βαδίζουν ήδη πολλές ανεπτυγμένες χώρες».

Προηγούμενο άρθροΜέχρι 10-15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μία αξιοπρεπή κίνηση δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Πάρης Παρασχούδης
Επόμενο άρθροΞενοφών Κροκίδης: Η απουσία των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα επιδράσει στην όλη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας