rakitzh_1n_mesa

Δύο διημερεύσεις και δύο διανυκτερεύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούν τα φαρμακεία, μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις των περιφερειαρχών για το ωράριο, όπως προβλέπεται μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του υπουργού Υγείας.

Στην εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού διευκρινίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για  τη διαμόρφωση του ελάχιστου υποχρεωτικού ωραρίου είναι η έκδοση απόφασης του Περιφερειάρχη, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου.

Όσον αφορά την απόφαση, αυτή μπορεί να διαφοροποιεί το ωράριο ανά χρονικές περιόδους (δηλαδή διαφορετικό ωράριο ανά εξάμηνο) και ανά περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού (ακόμη και για περιοχές μικρότερες από δήμους).

Έτσι με απόφαση του περιφερειάρχη, καθορίζεται ωράριο με περισσότερες από 40 ώρες, χωρίς υπέρβαση των χρονικών ορίων που προβλέπονται.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ. ΡΑΚΙΝΤΖΗ

Σε σχετικές δηλώσεις της η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιντζή ανέφερε ότι  «Τo θέμα του ωραρίου έχει ανοίξει εδώ και 4 χρόνια, έχει επιδεινωθεί όμως πλήρως με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2018 και ευτυχώς στην Καβάλα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας δεν έχει κανένα πρόβλημα και λειτουργούν όλα τα φαρμακεία κανονικά, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με κάποιο φαρμακείο μας.

Ευτυχώς που συμβαίνει αυτό γιατί βάσει νόμου μπορούν να καθορισθούν και οι εφημερίες και κάθε τι και με απόφαση του Επιτρόπου και του Περιφερειάρχη να καθορίζονται οι λειτουργίες αυτών. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το θέμα της λειτουργίας του φαρμακείου και σαφώς ο κόσμος πρέπει να ξέρει πότε λειτουργεί ένα φαρμακείο και πότε ΟΧΙ. Στην Περιφέρεια μας και σε όλη την Ελλάδα γενικά υπάρχει θέμα με την τήρηση του ωραρίου ενώ η Περιφέρεια ΑΜΘ νομίζω ότι είναι από τις ελάχιστες περιοχές που έχει ρυθμισμένο ωράριο, ενώ η Καβάλα είναι πλήρως ρυθμισμένη με το πρόγραμμα εφημεριών,  το οποίο μάλιστα έχει ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια.  Φαντασθείτε τι έχει να γίνει με το ωράριο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στις μεγάλες πόλεις. Ο ασθενής θα ψάχνει να βρει καταστάσεις φαρμακείων, θα πρέπει να υπάρχουν δύο εφημερεύοντα, ο κόσμος θα αναζητά την λίστα και δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, εμείς τους είπαμε ότι δεν πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο και γενικά ενημερώσαμε για την κόλαση που έρχεται».

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Η ίδια βέβαια τόνισε ότι οι καβαλιώτες και ο νομός Καβάλας δεν πρέπει να ανησυχούν. «Έχουμε έναν ακατανόμαστο νόμο, παράλογο που πρέπει να αποσυρθεί. Τα πράγματα δεν είναι απλά και άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση, να το σκεφτούν και να κλείσουν το θέμα με το ωράριο όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Βάσει του νέου νόμου αμέσως μετά (ή ταυτόχρονα με) την έκδοση και δημοσίευση των αποφάσεων, κάθε Περιφέρεια θα καθορίσει το χρονικό σημείο της έναρξης του διμήνου από το οποίο θα ισχύουν οι δηλώσεις διευρυμένου ωραρίου.

Θα καθορίσει, επίσης, το χρονικό σημείο της λήξης της πρώτης προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων.

Οι απαλλαγές περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε ειδικές περιπτώσεις το ωράριο και το σύστημα διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων θα καθορίζεται σύμφωνα με διατάξεις του Βασιλικού Διατάγματος 398/1963, οι οποίες δεν έχουν καταργηθεί.

Οι ώρες εργασίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τις δέκα ημερησίως στα μονοεδρικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον νόμο 4512/18 (άρθρο 257), τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Το ωράριο αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ανώτατα χρονικά όρια, τα οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

Από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας.

Από τις 08:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. εντός της ημέρας.

Όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Η διημέρευση διαρκεί από τις 08:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. και η διανυκτέρευση από τις 21:00 μ.μ. έως τις 08:00 π.μ. κάθε ημέρας.

«Εμείς γενικά έχουμε προγραμματίσει τα πάντα και από πλευράς Ελευθερούπολης και από πλευράς Χρυσούπολης. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» σημείωσε καταληκτικά  η κ. Ρακιντζή.

Προηγούμενο άρθρο«Χάθηκε χρόνος αλλά έστω και αργά θα ανασυγκροτηθούμε» δηλώνει το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Παπακοσμάς
Επόμενο άρθροΣύσκεψη φορέων με την παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα για το παραεμπόριο