Ως «τελειωτικό χτύπημα» στους αγρότες της Νέας Περάμου Καβάλας χαρακτηρίζεται η μεγάλη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τη Δευτέρα (19/4) στην περιοχή, η οποία σε συνδυασμό με τους παγετούς που επικράτησαν στις αρχές του μήνα, οδήγησαν τους καλλιεργητές σε απόγνωση.

«Είχαμε μια κακοκαιρία που έδωσε έντονες βροχοπτώσεις και σφοδρές χαλαζοπτώσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου Παγγαίου, από την Κάριανη μέχρι το ακρωτήρι του Βρασίδα στη Νέα Πέραμο. Τα καιρικά αυτά φαινόμενα σε συνδυασμό με τους παγετούς που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις αμπελοκαλλιέργειες, τα ροδάκινα και τα βερύκοκα, αλλά και το αμύγδαλο. Όταν σταμάτησε η χαλαζόπτωση η εικόνα ήταν παρόμοια με αυτή του χιονιά» αναφέρει στο GRTimes, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ν. Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός.

Προσθέτει δε ότι ειδικά οι αμπελοκαλλιέργειες, βρίσκονται στην βλαστική περίοδο, όπου ο βλαστός είναι ακόμα τρυφερός και μένει να φανεί αν επηρεάστηκε και ο καρπός για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλες είναι οι ζημιές. «Όσοι είχαν αντιχαλαζικό δίχτυ των τελευταίων τριών ετών, άντεξαν. Όσοι είχαν παλιότερο, το έσκισε και το χαλάζι πέρασε στις καλλιέργειες» λέει ο κ. Ζουμπλιός.

«Είναι μια ακόμη χρονιά κατά την οποία τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν οικονομικά τους αγρότες, την στιγμή που δεν υπάρχει καμιά κρατική βοήθεια, είτε από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, είτε από άλλες παροχές, όπως η πληρωμή ελάχιστης παραγωγής. Όλα αυτά σε συνάρτηση με τον κορωνοϊό, οδηγούν στον αγροτικό μαρασμό της περιοχής» συμπληρώνει.

Και προσθέτει ότι «αρκετοί αγρότες από τη Νέα Πέραμο εγκαταλείπουν τον κλάδο και τα χωράφια τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη από τις προηγούμενες χρονιές της οικονομικής κρίσης, έχουν αφήσει χρέη σε γεωπόνους, χρωστούν δάνεια, ενώ παράλληλα πάγια έξοδα «τρέχουν».

Ο οικονομικός αυτός μαρασμός τους οδηγεί στην απόφαση είτε να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, είτε να τα νοικιάσουν σε μεγαλοκτηματίες, ενώ οι ίδιοι στρέφονται σε άλλου είδους επαγγέλματα ή γίνονται εργάτες γης”.

Πηγή:www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΔράση του ΦΟΚ στο Περιαστικό Δάσος Καβάλας
Επόμενο άρθροΧωρίς προβλήματα οι εμβολιασμοί στο Κ.Υ Πρίνου στην Θάσο