Διαρκώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Καβάλα οπόταν υπάρχει ο κίνδυνος νέων περιοριστικών μέτρων. Ο παθολόγος κ. Μιχάλης Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στο όλο γεγονός.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «τα κρούσματα αυξήθηκαν σε όλη την Ελλάδα και παγκόσμια. Τα μέτρα προστασίας έχουν ατονήσει λόγω του καλοκαιρού και της ανέμελης διάθεσης του κόσμου. Υπάρχει συνωστισμός και διάφορες εκδηλώσεις, υπάρχει η διασκέδαση, οι εμβολιασμοί άρχισαν να υπολείπονται κι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Το κακό είναι γενικό κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Δεν υπάρχει μια εστία και τα νούμερα αρχίζουν να ανεβαίνουν πολύ. Το καλό είναι ότι υπάρχει αρκετά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό δεν έχουμε μεγάλη πίεση στις υγειονομικές δομές. Όμως αν συνεχίσουμε έτσι είναι θέμα χρόνου να εξαντληθούν οι εφεδρείες.

Με τη νέα μετάλλαξη μπορούν να μολυνθούν και οι εμβολιασμένοι και στη συνέχεια να το μεταδώσουν. Σε μικρότερο ποσοστό μεν από τους μη εμβολιασμένους αλλά εκεί δεν είναι η διαφορά. Η διαφορά έγκειται στην προστασία που παρέχει το εμβόλιο από τη βαριά νόσο. Γι’ αυτό και οι μη εμβολιασμένοι είναι περισσότεροι στα νοσοκομεία.

Δύο είναι οι μεγάλες ομάδες. Οι εμβολιασμένοι μεγάλης ηλικίας που έχουν κάνει το εμβόλιο εδώ και πολύ καιρό με ήπια συμπτώματα και η άλλη μεγάλη ομάδα είναι οι μη εμβολιασμένοι 30-40 ετών που πολλές φορές περνάνε δύσκολα τον κορωνοϊό. Η διαφορά των ανεμβολίαστων είναι πάρα πολύ μεγάλη στο πώς περνάνε τον ιό».

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ

Πρόσθεσε ότι «το κύμα τώρα αρχίζει. Το περίμενα να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο αλλά βλέπω ότι άρχισε από τον Αύγουστο. Κι όταν ανοίξουν τα σχολεία θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.

Τεστ γίνονται αρκετά στο νομό Καβάλας κι αυτό δείχνει ότι πολύς κόσμος δεν έχει εμβολιαστεί. Θεωρώ ότι υπάρχει υποεκτίμηση των κρουσμάτων. Κάποιοι που έχουν βγει θετικοί σε self τεστ δεν κάνουν κανονικό τεστ προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα. Έτσι θετικοί συμπολίτες μας γυρνάνε έξω χωρίς να έχουν καταγραφεί. Αυτό σε τουριστικές περιοχές είναι επικίνδυνο.

Οι εμβολιασμένοι νοσούν λιγότερο. Σ’ αυτό το στέλεχος υπάρχει προστασία 64% και νοσούν 8 φορές πιο σπάνια από τους εμβολιασμένους, αλλά μπορούν να νοσήσουν. Οι οδηγίες που έχουμε βασίζονται στα παλαιότερα στελέχη, με προστασία 95% και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια επικαιροποίηση».

Τέλος είπε ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ αφαιρεί κάθε δικαιολογία από τους αρνητές καθώς το εμβόλιο δεν θεωρείται πλέον πειραματικό.

Προηγούμενο άρθροΑναβολή επ’ αόριστον της Λευκής Νύχτας αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας
Επόμενο άρθροΠρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Καβάλας: Δουλεύοντας μόνο με εμβολιασμένους θα έχουμε πτώση του τζίρου