Άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 7 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει τυπικά το δίμηνο lock down, ώστε να μη χαθεί η εκπτωτική περίοδος του Ιανουαρίου, ζητά με δηλώσεις του ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης.

«Είμαστε πανέτοιμοι να λειτουργήσουμε ακόμη και… χθες! Ζητάμε τη φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα, έστω και κατ’ ελάχιστο, προκειμένου να πάμε τις επιχειρήσεις μας μέχρι την άνοιξη. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να «χαθεί» ο Ιανουάριος, που είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου, λόγω και των εκπτώσεων», επισημαίνει αρχικά στις δηλώσεις του ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Δεν μπορούμε να είμαστε κλειστά μέχρι το Πάσχα, γιατί υπολειτουργούμε επί της ουσίας εδώ και έναν χρόνο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων μας και ζητάμε από την πολιτεία το άμεσο άνοιγμα της αγοράς. Θέλουμε στις 7 Ιανουαρίου που τυπικά λήγει το lock down να γίνει επανεκκίνηση του εμπορίου», συμπληρώνει σχετικά ο Γιάννης Κελγιώργης.

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Παράλληλα, τονίζει με έμφαση ότι «αν χαθούν και οι χειμερινές εκπτώσεις θα είναι το οριστικό τέλος της επιχειρηματικότητας, ειδικά για ένδυση και υπόδηση, που έχουν εποχικά είδη. Αν μείνουν στα ράφια αυτά τα εμπορεύματα, οι επιχειρήσεις θα έχουν έλλειψη ρευστότητας και δεν θα καταφέρουν να αγοράσουν νέα εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο».

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποια είναι η εικόνα στην αγορά της Καβάλας με την εφαρμογή της μεθόδου click away, ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ. απαντά ότι «Κλείσαμε δυο γεμάτες εβδομάδες με την μέθοδο του click away, η οποία όπως είχαμε πει κατ’ επανάληψη είναι μια συμπληρωματική μέθοδος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Στα περισσότερα είδη απαιτείται φυσική παρουσία, το θέλουν πρωτίστως οι καταναλωτές. Δεν προβαίνουν σε κάποια αγορά αν δεν δοκιμάσουν το προϊόν και γι’ αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Ο Δεκέμβριος ήταν πάντα ένας κατεξοχήν εμπορικός μήνας, από τον οποίο οι επιχειρήσεις προσδοκούσαν πολλά πράγματα. Δυστυχώς, χάσαμε τον Νοέμβριο και τώρα κινούμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την περσινή σεζόν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η πτώση του τζίρου για την εορταστική περίοδο κυμαίνεται από 70% με 80%».

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ….

«Ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε μηδενικά έσοδα μέχρι τις 13 πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Η αγορά επαναλειτούργησε από το δεύτερο μισό του μήνα. Οι δυο πρώτες ημέρες ήταν διερευνητικές. Σιγά σιγά η μέθοδος του click away βρήκε κάποιο βηματισμό που δεν επαρκεί όμως με τίποτα για να αναπληρώσει την περσινή εορταστική περίοδο. Από τον τζίρο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έγινε πέρυσι τα Χριστούγεννα, μετά βίας θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ συνολικά για τη χώρα», αναφέρει ακόμη ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ….

«Ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων μας. Βάζουμε πάνω απ’ όλα την υγεία και τονίζουμε κατ’ επανάληψη ότι το λιανεμπόριο είναι ο κλάδος που συμβάλλει το λιγότερο στη μετάδοση του ιού. Το έχουμε αποδείξει αυτές τις 15 μέρες που λειτουργεί η αγορά, έστω με το click away, καθώς τα κρούσματα είναι κάθε μέρα και λιγότερα και σε καμιά περίπτωση η επαναλειτουργία των καταστημάτων δεν έχει συμβάλει κατ’ ελάχιστο στην αύξηση των κρουσμάτων. Βιώνουμε ως λιανεμπόριο μια «τιμωρία». Είμαστε οι μοναδικοί που βαλλόμαστε ως κλάδος. Αριστερά και δεξιά μας τα καταστήματα τροφίμων είναι γεμάτα κι έχουν και ουρές απ’ έξω και σε μας απαγορεύεται έστω κι ένας πελάτης. Αν δικαιούται ένα μαγαζί 4 πελάτες ας μας αφήσουν να βάλουμε 2 ή 1, αλλά κάποιος να μπει. Είναι πολύ δύσκολο να ψωνίσει κάποιος σε ένδυση και υπόδηση χωρίς να δοκιμάσει το προϊόν. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία του συνόλου της αγοράς», δηλώνει καταληκτικά ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Προηγούμενο άρθρο«Είμαστε εδώ και θα παλέψουμε όπως όλα αυτά τα χρόνια για την ανάκαμψη», δήλωσε για το 2021 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας
Επόμενο άρθροΓεωργιάδης: “Παράθυρο” για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε γεωγραφικές ζώνες – Καμία συζήτηση για την εστίαση