Ομάδα κτηνοτρόφων από το Παγγαίο βγάζει στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

Στις 10 Μαρτίου αναμένεται να βγει στην ελληνική αγορά ένα καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν, που αποτελεί αποτέλεσμα εντατικών εργασιών και βελτιώσεων στην ήδη υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη του ελληνικού γάλακτος.

Πρόκειται για το κατσικίσιο αριάνι «Παγγαίο», που παράγεται από ομάδα κτηνοτρόφων και τυροκόμων από την Ελευθερούπολη Καβάλας. Το καινοτόμο αριάνι, που θα κυκλοφορήσει σε γεύσεις σύκο και φράουλα, αποτελεί το πρώτο προϊόν που παράγεται μέσω του προγράμματος «Νέα γεωργία για τη νέα γενιά», που «τρέχει» από το 2018 (με τετραετή διάρκεια) υπό την επίβλεψη του πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, καθώς και με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με κεφάλαια της τάξης των 27-28 εκατ. ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι να αξιοποιηθεί το δυναμικό της νεολαίας και του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να φέρει ετήσιο εισόδημα 12,2 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 260.000 νέες θέσεις εργασίας. Κινείται σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την υποστήριξη της καινοτομίας και την εκπόνηση έργων υποδομών. Κατά το πρώτο έτος ωφελήθηκαν πάνω από 700 άτομα, ως επί το πλείστον νεαροί κτηνοτρόφοι, ενώ στον δεύτερο κύκλο αναμένεται να συμμετάσχουν επιπλέον 700.

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια του προγράμματος, Έφη Λαζαρίδου, οι ωφελούμενοι του προγράμματος μένουν σε περισσότερα από 40 σημεία στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που αποτελούν και βασικές περιοχές στόχευσής του, ενώ την εκπαίδευση των ωφελούμενων αναλαμβάνουν περισσότεροι από 70 κορυφαίοι επιστήμονες του αγροδιατροφικού κλάδου.

Τη δράση του προγράμματος που αφορά την ανάδειξη των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων παρουσίασε εκ μέρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής η Βίκυ Κρυσταλλίδου. Όπως είπε, η έμφαση δίνεται στην προβατοτροφία και την αιγοτροφία, καθώς, ενώ η Ελλάδα είναι πρώτη σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και την παραγωγή προϊόντων αιγών, δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό κατσικίσιο προϊόν εκτός της φέτας (σε αντίθεση με τη Γαλλία που έχει περίπου 30 προϊόντα ΠΟΠ αιγών).

Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα γεωργία για τη νέα γενιά» και σε συνεργασία με το ΑΠΘ και την εταιρεία R&D της Creta Farm, Newmilk, κατάφεραν πέρσι να βγάλουν μία καινοτόμα συνταγή για πόσιμο κατσικίσιο γιαούρτι. Αυτή η συνταγή, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην 83η ΔΕΘ, δόθηκε στην ομάδα παραγωγών του Παγγαίου, ώστε να παραχθεί το κατσικίσιο αριάνι «Παγγαίο». Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο Νίκος Μάρτος, ένας εκ των ωφελουμένων του προγράμματος και ιδιοκτήτης τυροκομικής μονάδας και πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με αιγοπρόβατα στην Ελευθερούπολη. Ετησίως συλλέγει 4.000 τόνους γάλα και παράγει περίπου 700 τόνους κατσικίσιου τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων με την ετικέτα «Παγγαίο». Τα προϊόντα που παράγει πωλούνται κυρίως στην Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν παρουσία και στην Αθήνα, αλλά και στη Γερμανία.

«Με το πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ήρθαμε σε επαφή με εξειδικευμένους κτηνιάτρους. Επιλέχθηκαν τρεις παραγωγοί της περιοχής και μέσω της διαδικασίας που υλοποιήθηκε σε ένα διάστημα 1,5 έτους βελτιώσαμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γαλακτοκομικών μας προϊόντων και πλέον, με τη συνταγή που πήραμε, είμαστε στη διαδικασία να εμφιαλώσουμε το καινοτόμο προϊόν. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε αύξηση της τιμής του γάλακτος στους παραγωγούς για να είναι βιώσιμοι, καθώς και να προσφέρουμε ένα προϊόν από τα πιο θρεπτικά γάλατα. Στόχος μας είναι να βγάλουμε περισσότερα προϊόντα και να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους», είπε ο ίδιος στη Voria.gr.

O πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Αθηνών και υπεύθυνος του πρώτου κύκλου του προγράμματος «Νέα γεωργία για τη νέα γενιά», Γιώργος Ζέρβας, ανέδειξε την επιχειρηματική διάσταση του προγράμματος. Όπως είπε, η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, καθώς τα αιγοπρόβατα αντιπροσωπεύουν το 48% της αξίας των ζώων που εκτρέφονται στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν σήμερα 95.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβάτων και 68.000 εκμεταλλεύσεις αιγών, τα 4/5 των οποίων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Ο γεωπόνος Μιχάλης Αβδανάς, ιδιοκτήτης μονάδας προβάτων με 150 ζώα και γγ του αγροτικού συνεταιρισμού προβατοτρόφων της φυλής Χίου «Μακεδονία», είναι ένας ακόμα από τους ωφελούμενους του προγράμματος και, μέσω της στήριξης που έλαβε, κατάφερε να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της μονάδας του σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου ειδικεύεται κυρίως σε θέματα γενετικής βελτίωσης των ζώων. Για ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας των παραγωγών με τον κλάδο της εστίασης έκανε λόγο ο αρχισέφ Νίκος Φωτιάδης, που αποτελεί σύμβουλο του προγράμματος.

Πηγή:voria.gr

Προηγούμενο άρθροΑΟΚ: άδοξη νικη με 1-0 στο φινάλε
Επόμενο άρθροΤην συμβολή του Περιφεριάρχη ΑΜ-Θ ζητά ο Υπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας