Παρουσίαση βιβλίου Πλούταρχος Κανετίδης ” Η ΖΩΝΤΑΝΉ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΌΝΤΟΥ ” στο Πνευματικό Κέντρο της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Ένα βιβλίο για τον Πλούταρχο, την ζωντανή ιστορία του Πόντου (Φωτογραφίες από τη βιβλιοπαρουσίαση στη Λέσχη Ποντίων)

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (9/11) στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Άλεξ. Ρωμανίδη , Πλούταρχος Κανετίδης ” Η ΖΩΝΤΑΝΉ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΌΝΤΟΥ “.

Τον Πλούταρχο Κανετίδη τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιαδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Μαρκόπουλος , ο γνωστός Καβαλιώτης νευροχειρουργός Παναγιώτης Σελβιαρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ξανθόπουλος, εκπρόσωποι πολλών πολιτιστικών συλλόγων από τον Νομό Καβάλας των όμορων νομών Δράμας και Ξάνθης καθώς επίσης από Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο του ζωντανού θρύλου του Ποντιακού Ελληνισμού προλόγισαν ο γνωστός δικηγόρος Παύλος Γεωργιάδης, ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σάββας Μαυρίδης, ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Άλεξ Ρωμανίδης , ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Μιχάλης Τσουλφίδης. Ο Πλούταρχος Κανετίδης φανερά συγκινημένος από την εκδήλωση προς το πρόσωπό του κατάφερε να πει λίγες κουβέντες προκειμένου να ευχαριστήσει τους παριστάμενους για την ιδιαίτερη τιμή που του έκαναν ώστε να παρευρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του. Σ’ αυτό ο αναγνώστης θα διαβάσει το ξεκίνημα του ” Πλούτου ” από το Μαυρόβατο της Δράμας, την πρώτη του επαφή σε ηλικία των 5 ετών με τα Ποντιακά ακούσματα, τον χορό Πιτσάκ – Οϊνί που τον αποδίδει από καρδιάς χορευτικά περισσότερο από πέντε δεκαετίες, τις παρουσίες του σε εκδηλώσεις για Ποντιακά ζητήματα στο εξωτερικό ( Η.Π.Α. – ΡΩΣΙΑ – ΕΥΡΩΠΗ ) , την παρουσία του – ως ηθοποιός – σε θεατρικές παραστάσεις, την επαγγελματική του ενασχόληση με το τραγούδι τις γνωριμίες του με ιερά τέρατα της Ποντιακής παράδοσης και άλλα πολλά από την καταγωγή των παππούδων του στον Εύξεινο Πόντο και τον ερχομό στα πάτρια εδάφη.

Αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση και υπέγραψε δεκάδες βιβλία και λίγο πριν αρχίσει – ως είθισται – το Ποντιακό γλέντι, ο Πλούταρχος Κανετίδης ζήτησε από τους παριστάμενους να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών πρόωρα χαμένων Ποντίων – Φίλων του Ολυμπιονικών Παναγιώτη Ποικιλίδη. – Μπάμπη Χωλίδη – Γιώργου Ποζίδη , στους οποίους θα είναι αφιερωμένη η φετινή ( 21η ) συνάντηση την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο ” καζάνι του Πλούταρχου ” στη Νέα Πέραμο, μια συνάντηση για μυημένους και με την παρουσία πολλών γνωστών Ποντίων καλλιτεχνών και περισσοτέρων των τριακοσίων καλεσμένων του.

Προηγούμενο άρθροΗ αντιπολίτευση του Δήμου Καβάλας ζητάει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το «Ασημακοπούλου»
Επόμενο άρθροΆγνωστοι διέρρηξαν το κυλικείο του γυμναστηρίου της Ελευθερούπολης