Έως τις 26 Οκτωβρίου τα μαθήματα στο Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος Πανεπιστημιούπολης Καβάλας θα γίνονται εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τον κοσμήτορα κ. Θανάση Μητρόπουλο αμέσως μετά θα εξετάσουν το πώς θα γίνονται τα μαθήματα.

Συγκεκριμένα είπε ότι «Αυτό προβλέπει και η υπουργική απόφαση. Συζητήθηκε, επίσης, στη Διοικούσα Επιτροπή η δυνατότητα να γίνουν μαθήματα σε μεγαλύτερες αίθουσες που στο Ίδρυμα επάνω δεν τις έχουμε για να έχουν αποστάσεις οι φοιτητές. Συζητήθηκε η πρόταση του Επιμελητηρίου αλλά τα μέλη της επιτροπής ήταν γενικώς αρνητικά θεωρώντας ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνεται σε χώρους εκτός Πανεπιστημίου, γιατί δεν έχει όλη την απαιτούμενη υποδομή και το περιβάλλον. Θα πρέπει, συνεπώς, να προετοιμάζονται όλοι ότι τα μαθήματα θα γίνονται κατά πάσα πιθανότητα εξ αποστάσεως, οπωσδήποτε μέχρι τις 26 του μήνα. Από ‘κει και μετά θα δούμε πώς θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές, στις οποίες δίνονται παρατάσεις, και αφού δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία τότε θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις, τουλάχιστον για τα δια ζώσης μαθήματα. Ωστόσο, η τάση σε όλα τα πανεπιστήμια είναι για εξ αποστάσεως. Τουλάχιστον μέχρι να περάσει το χειμερινό εξάμηνο. Αυτή είναι και η δική μου άποψη. Να ξεφύγουμε από τον άμεσο κίνδυνο, καθώς πιστεύω ότι από την Άνοιξη και μετά θα έχουμε και φάρμακα και εμβόλια και πολλά άλλα θέματα. Θα πρέπει να κάνουν υπομονή και οι επαγγελματίες και ο κόσμος».

ΟΛΑ ΡΕΥΣΤΑ

Πρόσθεσε ότι «για εγγραφές φοιτητών δεν έχουμε εικόνα καθώς θα τελειώσουν στις 26 Οκτωβρίου. Η υπουργός Παιδείας έδωσε και παράταση στους πρωτοετείς για τις εγγραφές τους και θα πάει λίγο παρακάτω. Το ίδιο γίνεται και με τα βιβλία που δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος διανομής τους. Σ’ αυτό δεν φταίει κανείς, βρισκόμαστε πάνω σε μία κρίση λόγω της πανδημίας κι όλα είναι ρευστά. Μπορεί να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα κρούσμα στο ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη. Αύριο μπορεί να έχουμε σε έναν άλλον κόμβο. Αυτά είναι μεταβαλλόμενα, δεν μπορεί κανείς να επενδύσει ελπίδες πάνω σ’ αυτήν τη διαδικασία. Και δεν θα ήταν και σωστό. Νομίζω ότι θα έπρεπε το χειμερινό εξάμηνο να ολοκληρωθεί εξ αποστάσεως. Εμείς τουλάχιστον το Τμήμα Χημείας το κάνουμε δια ζώσης, για τα εργαστήρια. Με τις μάσκες, τις αποστάσεις, τις απολυμάνσεις κλπ. Είναι μια πολύ επίπονη διεργασία. Το να φέρει κανείς τους φοιτητές πίσω, έτσι όπως το φαντάζονται αυτοί που το προτείνουν, δεν είναι κάτι απλό. Θα καταρρεύσει το σύστημα έτσι όπως πάει. Νομίζω ότι θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι σ’ αυτό το θέμα».

Τέλος είπε ότι «κατανοώ το αίτημα της πόλης, το ίδιο έγινε και στην Κομοτηνή νωρίτερα. Συνολικά, πανελλαδικά, το ότι δεν έρχονται φοιτητές σε ένα σημείο δεν σημαίνει ότι βλάπτεται η οικονομία, διότι μένουν σε ένα άλλο σημείο. Από τον κορωνοϊό, πχ, έχει ωφεληθεί πάρα πολύ η οικονομία της Χρυσούπολης, διότι όλοι οι φοιτητές της πόλης έχουν ξεμείνει εκεί και η κίνηση είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι τις φυσιολογικές εποχές. Η οικονομία συνολικά έχει μείνει η ίδια, απλά τοπικά αλλάζει».

Προηγούμενο άρθροΦοιτητικό επίδομα ΙΚΥ: Ποιοι και μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις
Επόμενο άρθρο«Η κατάσταση έχει χειροτερέψει», δηλώνει για την αγορά της Καβάλας ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Κελγιώργης