img_1325-3.jpg
Μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο πολιτικής προσέγγισης του προσφυγικού ζητήματος από το σύνολο των ευρωπαϊκών ηγεσιών, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα όρια της απανθρωπιάς (βλ. περίπτωση Αυστρίας), το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού έχει σταθεί αλληλέγγυο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω του πολέμου και του φανατισμού. Ο ελληνικός λαός μαθημένος από ξεριζωμούς, μάχεται, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά κινήματα, κόντρα στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό που οι φασίστες προωθούν σαν αντίδοτο στα προβλήματα της Ελλάδας της κρίσης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η επικαιροποίηση των αιτημάτων του κόσμου της αριστεράς για μία Ευρώπη των αξιών, της δημοκρατίας και των ανοιχτών συνόρων, για μία Ευρώπη χωρίς τείχη και φράκτες, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Έχουμε ασφαλώς, επίγνωση τόσο των συσχετισμών στο πλαίσιο της Ευρώπης όσο και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας και ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που έχουν δημιουργήσει ένα «παιχνίδι» για την μεταβίβαση ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμα όμως και μέσα στην ίδια μας τη χώρα, ένα κομμάτι του κόσμου που πρόσκειται πολιτικά στην ακροδεξιά, προσπαθεί να δηλητηριάσει με το φαρμάκι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας τον ελληνικό λαό και να σταθεί τροχοπέδη στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας. Συμμάχους στην προσπάθεια αυτή βρίσκουν πολλές φορές και τις τοπικές ηγεσίες που φτάνουν σε σημείο να βγάζουν στους δρόμους μαθητές!

Εμπόδιο στην προσπάθεια τους αυτή στέκονται οι αλληλέγγυοι/ες.

Η προσπάθεια υποδαύλισης της ξενοφοβίας δεν πρέπει να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα φασίστα και καμία ξενοφοβική τοπική αρχή στο όνομα της δήθεν «ασφάλειας» να σταματήσει το ταξίδι των ανθρώπων που τους ξερίζωσε ο πόλεμος, προς τον τελικό τους προορισμό. Υποχρέωση μας είναι να καλύψουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανύπαρκτες μέχρι χθες υποδομές για την φιλοξενία και την αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε στην αρχική μας στόχευση που δεν είναι άλλη από τη λύση του προβλήματος στη ρίζα του. Τον τερματισμό δηλαδή του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, τον οποίο έντεχνα ξεχνά να βάλει ως πρωταρχικό αίτημα στην ατζέντα της η ίδια η ΕΕ. Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα, ετούτη τη στιγμή για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση στη Συρία και το Ιράκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σε αυτό με όλες του τις δυνάμεις και καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή.

Η υποδοχή των προσφύγων στην δύσκολη συγκυρία των περιορισμένων ροών από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ, είναι υποχρέωση όλων μας. Η προσπάθεια των φασιστών, των ρατσιστών και των όμορων ιδεολογικών «συντρόφων» τους στο να σταματήσει η αλληλέγγυα στάση προς τους προσφυγές και τους μετανάστες, θα πρέπει να τερματιστεί πριν καν ξεκινήσει.

Καλούμε λοιπόν, τους πολίτες της Καβάλας, της Ξάνθης, της Δράμας, να υποδεχτούν τους πρόσφυγες, να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, να σταθούν εμπόδιο σε κάθε ξενοφοβική φωνή και να συμβάλουν τέλος στην ομαλή και αξιοπρεπή πορεία προς το τελικό προορισμό των προσφύγων.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θ.Μαρκόπουλου σχετικά με τις δηλώσεις Λ.Παππά
Επόμενο άρθροΉρθε το Νήσος Μύκονος στο λιμάνι της Καβάλας με 870 πρόσφυγες