%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b1%cf%81%cf%8c%cf%82-1-800x445

Θέμα ενός ή δυο μηνών το πολύ, από τη στιγμή που βέβαια θα υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς για να τη στελεχώσουν, είναι η ίδρυση της δεύτερης Τοπικής Μονάδας Υγείας στην Καβάλα.

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί  από την Καβάλα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή. Ο κ. Βαρδαρός επισκέφθηκε στις 8 το πρωί το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας όπου παρακολούθησε δράση αγωγής υγείας που οργάνωσε η νεοσυσταθείσα Τοπική Μονάδα Υγείας στον Άγιο Λουκά. Ακολούθως επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Καβάλας  και εν συνεχεία το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός. Αμέσως μετά αναχώρησε για την Δράμα όπου εγκαινίασε το Πολυδύναμο Ιατρείο στο Δοξάτο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας ο κ. Βαρδαρός από τον χώρο του ΚΕΘΕΑ δήλωσε ότι «Αυτό το νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας «περπατάει» σε όλες τις πόλεις, αναπτύσσεται σταδιακά με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Είμαστε στο Κ.Ε.Θ.Ε.Α. της Καβάλας, το οποίο πέρα από τον παραδοσιακό και πολύ σημαντικό ρόλο στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, έχει και μια εμπλοκή πιο ενεργή στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, γιατί σε κεντρικό επίπεδο το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. έχει αναλάβει ένα μέρος της εκπαίδευσης του προσωπικού των ΤΟ.Μ.Υ. Στην ουσία βλέπουμε δυο υποσυστήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας να συνεργάζονται, να συνεργούν και το ένα να μαθαίνει από το άλλο».

Ερωτηθείς για το αν οι πολίτες γνωρίζουν σχετικά με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας απάντησε ότι  «Νομίζω ότι δεν τις ξέρουν ακόμη οι πολίτες. Και οι δράσεις στα σχολεία, στα Κ.Α.Π.Η. και σε χώρους εργασίας, καθώς και μια ενημερωτική καμπάνια που θα «τρέξει» τις επόμενες μέρες, θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στο να γίνουν γνωστές. Οι ΤΟ.Μ.Υ. πρέπει να διεκδικήσουν έναν ρόλο που τις αναλογεί στις τοπικές κοινωνίες. Άρα και με παρεμβάσεις σαν τη σημερινή στο 10ο δημοτικό σχολείο που τους μιλήσαμε για τους κινδύνους του καλοκαιριού, εντάσσονται στον πυρήνα αυτού ακριβώς που λέμε πρόληψη και προαγωγή της υγείας».

2η ΜΟΝΑΔΑ

Ειδικά για το θέμα της δημιουργίας δεύτερης Τοπικής Μονάδας Υγείας στην πόλη της Καβάλας, ο κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι  «Την επόμενη εβδομάδα (Τετάρτη) που θα ανοίξει προκήρυξη για γιατρούς, εφόσον θα έχουμε μια ανταπόκριση που θα μας επιτρέψει να στελεχώσουμε την επόμενη Τοπική Μονάδα Υγείας, μετά θα είναι θέμα πια ενός ή δυο μηνών να ξεκινήσει και η δεύτερη ΤΟ.Μ.Υ. στην Καβάλα. Χώρος θα βρεθεί. Είμαστε μεταξύ κάποιων χώρων, έγινε μια έρευνα, δεν έχουμε πρόβλημα».

** Τον κ. Βαρδαρό συνόδευε στις επαφές του μεταξύ άλλων και ο βουλευτής κ. Παπαφιλίππου.

Προηγούμενο άρθροΈκθεση ζωγραφικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: «Πρόκληση για την Καβάλα η κατάργηση από την Κυβέρνηση του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου