Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης για το θέμα της μείωσης των ανταποδοτικών τελών, όπου η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας δεν έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη. Προχθές εκδικάστηκε η υπόθεση μετά από προσφυγή του Δήμου Καβάλας. Να θυμίσουμε ότι πρωτόδικα η Αποκεντρωμένη δεν έκανε δεκτή την υπόθεση, έπεται συνέχεια

Ο Δήμος Καβάλας να θυμίσουμε για το θέμα αυτό προσέφυγε στην επιτροπή της Κομοτηνής κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης για την μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης σημείωσε πως κατατέθηκαν εμπεριστατωμένα στοιχεία για να ανατραπεί αυτή η απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ο δήμαρχος μας είχε καλέσει εν μέσω καραντίνας για το θέμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για να απαλλαγούν τα καταστήματα. Ψηφίστηκε ομόφωνα και στο δημοτικό συμβούλιο, όμως η απόφαση δεν έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη. Προσέφυγε ο Δήμος Καβάλας σ’ αυτήν την απόφαση. Την Τρίτη θα εκδικαζόταν στην Κομοτηνή κι ο Εμπορικός Σύλλογος έδωσε παρών με εκπρόσωπό του. Κατατέθηκαν όλες οι απόψεις από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας και από τον πρόεδρο των Καφεζυθοπωλών. Ήταν εμπεριστατωμένες οι απόψεις και οι αιτιάσεις. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης που ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει το σκεπτικό ότι 2 μήνες που ήταν κλειστά τα καταστήματα, δέχονται να υπάρχει απαλλαγή αλλά για τους υπόλοιπους μήνες όχι».

ΟΙ ΤΩΝ ΚΑΡΕΚΛΩΝ

Και πρόσθεσε πως «Αυτοί που βρίσκονται σε γραφεία και καρέκλες και δεν έχουν ιδέα από την πραγματική οικονομία, γνωρίζουν την πτώση του τζίρου από τις 11 Μαΐου και μετά, όταν ανοίξαμε έπειτα από 2 μήνες κατά τους οποίους συσσωρεύτηκαν υποχρεώσεις και χρέη; Ότι αγγίζει η πτώση του τζίρου το 50% και πλέον; Ότι εξακολουθούν να συσσωρεύονται χρέη και υποχρεώσεις; Ήρθε ο Δήμος Καβάλας να απαλύνει τον πόνο των καταστημάτων κι έρχεται μια Αποκεντρωμένη να ακυρώσει την απόφαση. Θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτη η απόφαση της Αποκεντρωμένης. Υπάρχει η νομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας που είχε όλες τις αιτιάσεις και το σκεπτικό της απόφασης και θεωρώ ότι δεν θα περάσει το δικό τους. Αν περάσει, θα προσφύγουμε και στα δικαστήρια.

Όταν ξεκίνησε η λειτουργία των καταστημάτων υπήρξαν περιορισμοί που εξακολουθούν να υπάρχουν. Η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη πολύ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, κάτω από το 50%. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η οικονομία που στηρίζεται από τη μικρομεσαία επιχείρηση, βάλλεται από παντού; Ή μήπως, επειδή κάποιες κοινωνικές ομάδες έχουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους, δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους;

Πρέπει να καταλάβουν ότι σε μία κοινωνία που υπάρχει μια πανδημία ως παγκόσμιο φαινόμενο δίχως προηγούμενο, είμαστε όλοι μία αλυσίδα. Αν σπάσει ένας κρίκος θα έχουν πρόβλημα και οι ίδιοι. Καλό είναι όχι μόνο αυτή η απόφαση αλλά και άλλες που είναι υπέρ των καταστημάτων να την κάνουν πράξη και να βοηθήσουν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

ΑΓΟΡΑ

Για τα νέα ήθη στην αγορά τόνισε ότι “Με έντονο προβληματισμό αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, μεταφέρουμε σε όλους την αγωνία και την απόγνωση που βρίσκεται ο Εμπορικός κόσμος της Καβάλας, ως προς την εξέλιξη του δεύτερου lockdown και τη φημολογούμενη παράταση του για το λιανικό εμπόριο, ακόμη και μέχρι λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Έτσι και αλλιώς ο χώρος της εστίασης πλήρωσε ήδη μεγάλο τίμημα μια και τα καταστήματα ήταν περισσότερο καιρό κλειστά και συνεχίζουν έτσι να είναι.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, όμως το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης του ιού, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά, είναι μικρή και ελεγχόμενη ακόμη και σε εορταστικές περιόδους. Περιμέναμε ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης. Όταν ανοίγουμε βάζουμε κριτήρια. Αν κριτήριο είναι η ομορφιά και όχι τα τετραγωνικά τότε είμαστε σε λάθος δρόμο.

Η κλιμακούμενη υγειονομική κρίση οξύνει ολοένα και περισσότερο την οικονομική κρίση, με ξεκάθαρη πλέον την αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου κρίνεται επιτακτικό άμεσα, καθώς ο μηδενικός τζίρος επί εβδομάδες και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις, απειλούν την επιβίωση των επιχειρήσεων μας και τις δεκάδες θέσεις εργασίας σε αυτές.

Οι παρενέργειες στη ρευστότητα, στα οικονομικά μεγέθη, στη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι περισσότερο αρνητικές από ποτέ” τόνισε ζητώντας αλλαγές στην λειτουργία.

Ζητάμε την επαναφορά της αγοράς σε πλήρη λειτουργία άμεσα, με πρώτα τα μικρά και μεσαία καταστήματα, φυσικά με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναμένουμε τις ενέργειες των αρμοδίων με την πεποίθηση ότι θα πράξουν τα δέοντα αυτή την δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη κι αν παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο εμπορικός μήνας για όλο το δυτικό κόσμο και κάθε χαμένη μέρα, θα επιφέρει περισσότερα κλεισίματα επιχειρήσεων και απώλειες θέσεων εργασίας” .

Προηγούμενο άρθροΈτσι δρούσε ο κατάσκοπος απο την Ροδόπη υπέρ της Τουρκίας
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης:
«Ο Μητσοτάκης θα κρατήσει την Ελλάδα όρθια»