Την ανάγκη να στηριχθεί το επιχειρείν τονίζει το Επιμελητήριο Καβάλας. Ο πρόεδρος του κ. Μάρκος Δέμπας επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι οι κλειστές επιχειρήσεις παρασύρουν στην οικονομική δίνη και τις ενεργές επιχειρήσεις καθώς η κατανάλωση είναι μηδαμινή. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε λόγο για οικονομικό τσουνάμι ακόμη και όταν επανέλθει η λειτουργία σε όλες τις επιχειρήσεις.

“Και επίσημα πάμε στις 7 Ιανουαρίου και βλέπουμε, Θα έχουμε μακρύ δρόμο εμπρός μας και για αυτό χρειάζεται υπομονή και σύνεση και εμείς πρέπει να συγκρατηθούμε και εμείς ας καθίσουμε στην απομόνωση Δεν αντέχουμε αλλά αφού οι ειδικοί αυτό λένε αυτό ας σεβαστούμε, ας εφαρμόσουμε μήπως και αλλάξει κάτι ίσως έτσι πέσουν και τα κρούσματα.

Είναι γεγονός πως πρέπει να δείξουμε σύνεση. Νομίζω ότι ενώ στο πρώτο κλείσιμο φανήκαμε πιο συνεπής και τηρήσαμε στο έπακρο τους κανόνες, τώρα έχουμε χαλαρώσει. Βλέπουμε συνωστισμό έξω από τις τράπεζες, έξω από σούπερ μάρκετ και άλλα μικρά καταστήματα και βλέπουμε συνωστισμό ακόμη και στο περπάτημα και στις βόλτες. Δεν έχουμε καταλάβει ότι πρόκειται για ένα απειλητικό δεύτερο κλείσιμο που έφερε και κορεσμό και στο ΕΣΥ. Για αυτό και λέω ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε και εμείς αυτό που πρέπει” τόνισε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να γίνει τώρα η άρση των δραστηριοτήτων για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

“Όσο για την εστίαση νομίζω ότι πλέον μιλάμε για μια ταφόπλακα. Το λέγαμε και στην αρχή του κλεισίματος, όχι τώρα που δόδθηκε παράταση και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η εστίαση θα μπορούσε να έχει κόσμο. Άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις τζίρο κάνουν αυτές τις ημέρες. Έτσι ο τζίρος για την εστίαση χάνεται οριστικά και άρα το χτύπημα είναι τεράστιο

Και κλείνοντας η εστίαση κλείνουν και άλλες χιλιάδες επιχειρήσεις. Γιατί ένα εστιατόριο αν δουλέψει θα πάρει κρέατα, κρασιά, φρούτα, θα απασχολήσει προσωπικό…..τώρα τι; Μιλάμε για ένα τεράστιο χτύπημα για το σύνολο της οικονομίας. Η κρισιμότητα της απόφασης είναι τρομερή και έρχεται μάλιστα και τις ημέρες των Χριστουγέννων που όλοι μας κάνουμε κάποιες εξόδους. Είναι σκληρή απόφαση και δεν ξέρω αν θα τελειώσουμε στις 7 Ιανουαρίου ή αν θα συνεχισθεί το όλο κλίμα” τόνισε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια πράγματα ήρθαν για να μείνουν. “Και η μάσκα, και η ατομική υγιεινή θα μείνουν και το 21 Αλλά τουλάχιστον ας ανοίξουν οι επιχειρήσεις για να δούμε το αύριο. Ζούμε σε μια εμπόλεμη κατάσταση που δυστυχώς θα μας αγγίξει όλους” τόνισε.

ΚΕΝΤΡΑ

Μιλώντας όμως και για την αισιοδοξία που πρέπει να έχει ο κάθε επαγγελματίας ο κ. Δέμπας αναφέρθηκε και στα ανοικτά κέντρα εμπορίου, “Πράγματι αν και είμαστε πιεσμένοι και απαισιόδοξοι σκεφτόμαστε και αισιόδοξα. Η ζωή συνεχίζεται και κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν. Έτσι το πρόγραμμα που εγκρίθηκε ήδη θα αφορά σε παρεμβάσεις με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης οπότε θα πρέπει να πιεσθούν καταστάσεις για να αρχίσει να τρέχει όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο γρήγορα.

Κάναμε μια συνάντηση με το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο, το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο και είδαμε σε ποια φάση έχουν προχωρήσει οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου τις παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους.

Έτσι είπαμε έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες να ενημερωθούν και οι επιχειρηματίες. Καλό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή διαβούλευση. Δεν μπορούσε να γίνει, βρεθήκαμε όμως με κάποιους επιχειρηματίες. Έγινε μια πολύ καλή συνάντηση, ήρθαν έμποροι και από τους διπλανούς δρόμους, ακούσθηκαν πολλά τέθηκαν και ερωτήματα και το επόμενο διάστημα θα ανεβάσουμε τα στοιχεία στο διαδίκτυο για να τα ξέρουν και οι επαγγελματίες ενώ θα τυπώσουμε και ορισμένα σημεία ώστε το συντομότερο δυνατό και αφού μας επιτραπεί να κάνουμε συναντήσεις τμηματικά για να δούμε τις παρεμβάσεις.

Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό έργο, με προϋπολογισμό πάνω από 1 εκ. Ευρώ και περικλείσει Κουντουριώτου, Ομονοίας, Δοιράνης και Βενιζέλου και φυσικά όλο το ιστορικό κέντρο του Αγίου Νικολάου θα δεχθεί παρεμβάσεις σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.

Στους περισσότερους δρόμους θα έχουμε νέα υλικά, θα αλλάξουν φώτα, θα γίνουν παρεμβάσεις στις όψεις των κτηρίων προκειμένου να έχουμε μια ενιαία εικόνα. Αυτό είναι και το νόημα άλλωστε, Βέβαια θα έχουμε και έξυπνες παρεμβάσεις και θα δίδουμε πληροφορίες τους πολίτες και τους επισκέπτες για τα καταστήματα, τις προσφορές που υπάρχουν και την προσβασιμότητα έως και την θέσεις στάθμευσης.

Ακούσθηκαν προτάσεις, αντιρρήσεις και νομίζω ότι θα έχουμε καλή συνέχεια για να είμαστε μέχρι τέλος του 2022 μια άλλη εικόνα” τόνισε.

Προηγούμενο άρθρο8/12/2012-8/12/2020: Οι ήρωες δεν ξεχνιούνται!!!
Επόμενο άρθροΓιάννης Χαλεπιάδης: Συγκρότημα του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας δημιουργείται στο Περιγιάλι- Περιλαμβάνει πλυντήριο, λιπαντήριο και βενζινάδικο