Δικηγόροι της Καβάλας ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Κοινωνικών κ. Λεωνίδας Παππάς.

Αρχικά ανέφερε ότι “Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω εικόνα το τι γίνεται στην Καβάλα. Όλη βέβαια αυτή η διαδικασία αφορά το 2ο στάδιο και όχι την συγκέντρωση των δικαιολογητικών.

Αφορά τη δουλειά που έκαναν μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι. Μια δουλειά δύσκολη ιδίως για κάποιον που δεν έχει γνώση. Η εκπαίδευση βέβαια με σεμινάρια δεν είναι αρκετή για να μάθεις το ασφαλιστικό που έτσι και αλλιώς απαιτείται για να βγάλεις το ασφαλιστικό.

Πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος αλλά σίγουρα θα έχουμε προβλήματα. Και το δύσκολο της υπόθεσης που έκανε πολλούς συναδέλφους να σκεφτούν αρνητικά την συμμετοχή τους είναι ότι δεν θα είναι αφενός οι εύκολες καινούριες υποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά προφανώς θα ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα των παλαιών υποθέσεων με διαδοχική ασφάλιση και πολλούς φορείς οπότε και καθυστερούν έτη να απονεμηθούν οι συντάξεις και κατά δεύτερο υπάρχει θέμα με σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση λαθών. Ο υπάλληλος του ασφαλιστικού φορέα που κάνει ένα λάθος δεν έχει συνέπειες.

Ο δικηγόρος όμως και ο λογιστής που θα πιστοποιηθεί και θα κάνει ένα λάθος θα έχει ενδεχομένως αχρεωστήτως καταβολή ποσών συντάξεων σε ασφαλισμένους θα έχει ποινή που θα φθάνει έως και το ποσό της αχρεωστήτως καταβολής. Και θα πληρώσει ο δικηγόρος ή ο λογιστής».

ΜΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΩΡΗΣΗ

Και πρόσθεσε πως «Σαφώς και είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των εκκρεμών υποθέσεων προς συνταξιοδότηση αλλά η εκτίμησή μου είναι πως η αποσυμφόρηση θα μπορούσε να γίνει με έναν ασφαλέστερο τρόπο. Με την πρόσληψη προσωπικού. Και αν ο στόχος είναι πραγματικά να φτάσουμε στην απόλυτη ψηφιοποίηση όπως συμβαίνει με τις συντάξεις του ΟΓΑ που δεν υπάρχει άλλο ταμείο ή όπου με την μεταβίβαση από σύνταξη θανόντος που όλα γίνονται ψηφιακά τότε μιλάμε για ένα προθεσμιακό μέτρο και αν όλα πάνε καλά τότε θα πάμε ψηφιακά σε όλα. Πόσο θα βοηθήσει επομένως αυτή η διαδικασία δεν το ξέρω».

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές χιλιάδες αιτήσεων ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει αν οι αιτήσεις αφορούν την επαρχία ή τα κέντρα. “Αν η ανάθεση σε ιδιώτη γίνεται κατ΄ επιλογήν του ασφαλισμένου και όχι κατά σειρά τότε τη δουλειά θα την παίρνουν 5 – 10 γραφεία των Αθηνών ενώ οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τα πολυδιαφησμένα γραφεία των Αθηνών και δεν θα υπάρχει μια λογική σειρά.

Αν όμως υπήρχε ένας κατάλογος από τα οικεία πρωτοδικεία όλα θα ήταν αλλιώς. Πρόκειται γενικά για κάτι δύσκολο. Θέλει σεμινάρια, συνεργασία με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και μεγάλη προσπάθεια.

Είναι κάτι καινούριο που θα δοκιμασθεί στην πράξη. Ξέρω ότι το ασφαλιστικό είναι πολύ δύσκολο και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για ανθρώπους που λειτουργούν για πρώτη φορά. Και αν το δούμε για τις αμοιβές του ΕΦΚΑ αυτές είναι πολύ χαμηλές για την ευθύνη που αναλαμβάνει ένας επαγγελματίας. Θα τιμολογήσεις, θα έχεις ένα σύστημα πληρωμών δύσκολο γενικά μια διαδικασία δύσκολη. Όλα θέλουν προσοχή” σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι προσλήψεις θα ήταν μια καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. “Αυτή την στιγμή έχουμε μια τοπική διεύθυνση ΕΦΚΑ, είναι αρκετοί υπάλληλοι μαζί πια που εργάζονται και νομίζω ότι υποθέσεις μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα.

Παλιά για παράδειγμα όταν είχαμε διαδοχική ασφάλιση και έπρεπε το ΙΚΑ να κάνει αίτηση και να πάρει χρόνο ΟΓΑ έπρεπε να τραβήξει η υπόθεση μήνες. Τώρα ο ίδιος υπάλληλος έχει την υπόθεση άρα όλα πάνε απευθείας. Εδώ και λίγες μέρες η Περιφερειακή Διεύθυνση μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή και όλοι οι φάκελοι των συντάξεων έρχονται στις τοπικές διευθύνσεις. Άρα οι Καβαλιώτες δεν θα περιμένουν την Κομοτηνή να βγάζει τις συντάξεις. ΤΕΒΕ, ΙΚΑ θα βγαίνουν από την τοπική διεύθυνση ΕΦΚΑ της Καβάλας. Αυτό είναι ένα βήμα. Πλέον υπάρχουν μόνο τοπικές διευθύνσεις αρμόδιες να δίδουν κάθε είδους συντάξεις.

Θα αναφέρω ένας προς συνταξιοδότηση ιδιωτικού φορέα με έναν μόνο φορέα ασφάλισης θα πάρει από τον πρώτο μήνα ίσως προσωρινή σύνταξη και σε 4 μήνες θα πάρει κανονική. Αν έχει βέβαια διαδοχικούς φορείς και χρειάζεται αλληλογραφία σε 6-7 μήνες θα πληρωθεί Τώρα αν έχουμε άλλα ταμεία, όπως ΝΑΤ, ή ΤΑΠ εκεί θα καθυστερήσει. Η χειρότερη περίπτωση είναι το Δημόσιο. Ναι μεν ο τακτικός υπάλληλος που φεύγει τον επόμενο μήνα παίρνει προσωρινή σύνταξη, 50% του βασικού μισθού του 2011 αλλά η οριστική σύνταξη από την οποία εξαρτάται και το εφάπαξ και τα επικουρικά ταμεία κάνει από 20 μήνες έως και 3 χρόνια. Για να είμαστε ειλικρινείς ο μεγάλος στόχος είναι να γίνει ψηφιακή σύνταξη στο δημόσιο. Γι αυτό πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν τα ψηφιακά και δεν βγαίνουν τώρα στην σύνταξη. Περιμένουν για να πάρουν τα χρήματά τους γρήγορα. Αλλά εμείς στην καβάλα είμαστε τυχεροί, έχουμε μια διεύθυνση με αρκετό προσωπικό και οι ασφαλισμένοι ΤΕΒΕ ΙΚΑ και ΟΓΑ δεν θα αργήσουν” επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Όσο για τον εμβολιασμό τόνισε ότι πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς. Εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί στον πλανήτη και δεν έχουν προβλήματα. “Στις δομές υγείας και στις προνοιακές δομές πάμε σε αναστολή όσων δεν εμβολιάζονται… Και δεν είναι μόνο οι μη αποδοχές. Δεν θα είναι συντάξιμα έτη αυτά και μετά δεν θα έχουν και ασφαλιστική κάλυψη πέρα βέβαια από το ότι δεν θα έχουν μισθό. Και έτσι και αλλιώς οι διοικούντες στα ιδρύματα δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Όλα είναι θέμα νόμου.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κλειτισώτης για παράδειγμα δεν μπορεί να κάνει παράβαση καθήκοντος και να πει ότι δεν βάζει σε αναστολή κάποιον υγειονομικό που δεν έκανε το εμβόλιο. Αυτό είναι παράβαση καθήκοντος. Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε τον κόσμο και να τον πείσουμε. Καταλαβαίνω τον φόβο τους. Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς που εμβολιαστήκαμε πήγαμε με μια επιφύλαξη. Αλλά δεν υπάρχει και άλλη λύση και προοπτική. Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει. Και οι νέοι έχουν πλέον μεγάλο πρόβλημα. Όσο για το Πρόγραμμα ΒΟΉΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ δυστυχώς και εδώ στην Καβάλα έχουμε θέμα με εργαζόμενες που δεν κάνουν το εμβόλιο και θα έχουμε αναστολή συμβάσεων…. Οι άνθρωποι αυτοί σήκωσαν μεγάλο βάρος στην πανδημία αλλά δυστυχώς ο νόμος είναι νόμος. Βέβαια δεν ξέρω αν όλοι όσοι μπουν σε αναστολή θα αντικατασταθούν γρήγορα. 50 άτομα για παράδειγμα θα μπουν σε αναστολή στο νοσοκομείο. Θα αντικατασταθούν τόσο γρήγορα; Και τι θα γίνει αν μετά αποφασίσουν να εμβολιασθούν; Θα φύγουν οι άλλοι; Δεν υπάρχει ετοιμότητα. Καλό θα ήταν να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα. Αλλά οι διοικούντες δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Και στα σχολεία έχουμε πρόβλημα ενώ επειδή εκεί δεν υπάρχει εμβόλιο υποχρεωτικό. Και το κράτος όμως λίγα μπορεί να κάνει όταν θα ανοίξουν τα σχολεία έστω και αν έχει κάνει τόσες προσλήψεις. Όλα είναι δύσκολα πια” τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΔιακοπή υδροδότησης στη Κοινότητα Φιλίππων
Επόμενο άρθροΦωτιά στη δασική έκταση Χαλάζι στο Σουφλί