Στις 25 Ιουλίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, έλαβε χώρα η τελική εκδήλωση προβολής των αποτελεσμάτων του έργου «URGE: Circular Building Cities» (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία) της κοινοτικής πρωτοβουλίας @URBACT III, που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Δήμο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), την Διαδημοτική Ένωση του Oeste (Πορτογαλία), τη Δημοτική επιχείρηση Nigrad (Σλοβενία), τον Δήμο της Riga (Λετονία), την πόλη της Γρανάδας (Ισπανία), την πόλη της Κοπεγχάγης (Δανία), τον Δήμο του Πράτο (Ιταλία) και την πόλη του Μονάχου (Γερμανία).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σε επαγγελματίες, φορείς της πόλης μας και συμμετέχοντες στο έργο URGE, τα αποτελέσματά του, καλές πρακτικές στον τομέα των ανακτημένων υλικών που παρουσιάστηκαν στους 30 μήνες υλοποίησής του από τους διακρατικούς εταίρους του Δήμου Καβάλας και έγινε μία προσπάθεια να ανοίξει ο διάλογος στην πόλη μας για την πιστοποίηση υλικών και τις πράσινες προμήθειες, μέσα από τις παρεμβάσεις ειδικών εισηγητών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδης και ο Αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Μιχαηλίδης. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του έργου από την πλευρά του Δήμου Καβάλας κα. Ιώ Χατζηβαρύτη και κ. Κώστας Κητής παρουσίασαν το κυριότερο παραδοτέο του έργου URGE: το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ στον Δήμο Καβάλας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμμετοχική διαδικασία μέσα από την αυτό προέκυψε, για την οποία μίλησε και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, κ. Μουτάφης.

Στην εκδήλωση ειδικοί προσκεκλημένοι ήταν η κα. Ζαχαροπούλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, καθώς και ο κ. Μελίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, οι οποίοι μίλησαν για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στις δημόσιες συμβάσεις (Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις) και τις διαδικασίες πιστοποίησης των δευτερογενών υλικών, αντίστοιχα.

Το κλείσιμο του έργου URGE αφήνει στην πόλη της Καβάλας ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ, το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ενσωματώθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, στοχεύοντας στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα για την επόμενη πενταετία, καθώς καθιστώντας την πόλη μας πρωτοπόρο στην Ελλάδα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Μια διάκριση που χαιρέτισε το Υπουργείο Ανάπτυξης και πλέον φιλοξενείται στον ιστοχώρο του Υπουργείου και στο τμήμα που αφορά στις καλές πρακτικές των πράσινων προμηθειών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, το ΤΕΕ ΑΜ για την φιλοξενία και όλα τα μέλη της Τοπικής Ομάδας URGE, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία του έργου, και θα είναι απαραίτητη για την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης.

Προηγούμενο άρθροΟ Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΔΗΜΑΡΩΓΟΣ επαναδιακηρύσσει δημοπρασία μίσθωσης για την στέγαση του Γ ΚΑΠΗ του Δ.Θάσου
Επόμενο άρθροΠερισυλλογή Αδέσποτων σκύλων απο τον Δήμο Θάσου