ΛΜε συγκίνηση και ευλάβεια, οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, αναβίωσαν και φέτος τα παραδοσιακά «Μαζίδια», αναπέμποντας παρακλήσεις προς τον Αναστάντα Κύριο να ευλογήσει την καλλιεργητική περίοδο της αμπέλου που ξεκινάει ώστε να είναι αποδοτική και εύφορη.

Τα «Μαζίδια» (έτσι ονομάζεται ο λόφος βορειοανατολικά από την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη σε απόσταση 500μ.) είναι ένα από τα πολλά έθιμα της περιοχής που έχουν τις ρίζες τους στην τουρκοκρατία.

Μετά την Θεία Λειτουργία τα ξύλινα εικονίσματα, μεταφέρονται εν πομπή από τον Άγιο Ταξιάρχη, την παλαιότερη και ιστορικότερη εκκλησία της περιοχής, στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Ραφήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Εκεί, τελείται αγιασμός για την αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου και στη συνέχεια αφού οι πιστοί προσκυνήσουν τις εικόνες εν πομπή επιστρέφουν στον Άγιο Ταξιάρχη.

Μετά την επιστροφή των εικόνων το χορευτικό τμήμα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, ενώ τα μέλη του προσέφεραν σε όλους τους καλεσμένους γλυκίσματα και αναψυκτικά.

Ενήμερος του Παγγαίου

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ στο σύλλογο ΑμεΑ Ν.Καβάλας
Επόμενο άρθροΞεκινάει αύριο το 46ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ εφήβων στην Ελευθερούπολη