Το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης ο Δήμος Καβάλας έχοντας βέβαιες πληροφορίες για επικείμενο νέο κύμα κακοκαιρίας ανέπτυξε δίαυλο επικοινωνίας με Πρωτοβάθμια- Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στις 10 το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι όλα τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την επόμενη μέρα (χθες). Εκδόθηκε δελτίο τύπου που αμέσως αναπαράχθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κι όμως, υπήρξαν γονείς που δεν έμαθαν το νέο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μετέφεραν τα παιδιά τους κανονικά στα σχολεία που φοιτούν, τα οποία τα βρήκαν κλειστά την Τετάρτη το πρωί. Οι περιπτώσεις αυτές ήταν μεμονωμένες, δυστυχώς υπάρχουν πάντα όταν η απόφαση για την διακοπή μαθημάτων είναι απόφαση της προηγούμενης βραδιάς.

Η κ. Τσανάκα πριν λάβει την απόφαση για τη διακοπή των μαθημάτων χθες Τετάρτη, μίλησε και με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Σταύρο Κιβράκη και με τους διευθυντές εκπαίδευσης. Αυτοί είχαν πληροφόρηση από τους διευθυντές των σχολείων. Σημαντικό ρόλο για την απόφαση της Δημάρχου έπαιξε η πρόβλεψη της ΕΜΥ.

Το ζήτημα που με την ευκαιρία ανακύπτει έχει σχέση με το κατά πόσο τα σχολεία ζεσταίνονται. Οι διαμαρτυρίες των γονέων στηρίζονται στην κατάσταση που επικράτησε σε αρκετά σχολεία στο μάθημα που έγινε κανονικά την Τρίτη 8 Γενάρη. Υπήρξαν παράπονα για τη ζέστη στο 6ο Λύκειο, το 2ο Λύκειο και το 5ο Γυμνάσιο. Υπήρξαν και άλλες μαρτυρίες. Ο πρόεδρος του συλλόγου της Αγίας Παρασκευής είπε ότι το απόγευμα της Τρίτης που το χορευτικό του συλλόγου έκανε πρόβα σε αίθουσα του 17ου δημοτικού, η αίθουσα ήταν «φούρνος».

Από την έρευνα της Πρωινής και τις πληροφορίες των αρμοδίων προκύπτουν τα εξής: Όλα τα σχολεία έχουν πετρέλαιο θέρμανσης. Κάτι τέτοιο δήλωσαν από την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πρόεδροι των δημοτικών σχολικών επιτροπών. Σε όλα τα σχολεία η θέρμανση λειτουργεί κανονικά, ορισμένες φορές ώρες πριν αρχίσουν τα μαθήματα. Κι όμως τα σχολεία (ορισμένα ή τα περισσότερα) δεν αποκτούν την θερμοκρασία που πρέπει. Μαθητές λένε στους γονείς τους ότι κάνουν μάθημα φορώντας γάντια- σκουφιά κτλ. Σε Λύκειο της Καβάλας λέγεται ότι μαθητές φέρνουν από το σπίτι ακόμη και κουβέρτα. Διαμαρτυρίες για κρύες αίθουσες υπάρχουν και από εκπαιδευτικούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει ρόλο η κατάσταση του κάθε σχολείου, η κατασκευή του, η μόνωση του κτλ. Τα περισσότερα κτίρια έχουν την ηλικία τους. Δεν έχουν την πλήρη συντήρηση που θα έπρεπε. Οι σύλλογοι καθηγητών προτείνουν ενίσχυση του συστήματος θέρμανσης με κλιματιστικά αλλά αυτά κοστίζουν. Κατά συνέπεια ναι υπάρχει ζήτημα ζέστης στα σχολεία της πόλης. Σε αρκετά. Αυτό το γεγονός έχει να κάνει με τα κτίρια (σχολεία) και όχι με το αν λειτουργούν ή όχι τα καλοριφέρ. Τα καλοριφέρ λειτουργούν αλλά οι τάξεις πολλές φορές παραμένουν κρύες. Ειδικά όταν οι θερμοκρασίες είναι αυτές των τελευταίων ημερών.

Προηγούμενο άρθροΠαγωμένη βροχή: Το ασυνήθιστο φαινόμενο που προκάλεσε η «Υπατία»
Επόμενο άρθροΜέχρι αύριο θα έρθει το πετρέλαιο στο δικαστικό μέγαρο!