97858-cancer

Την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της γρίπης επεσήμανε ο Διευθυντής Υγείας Ν. Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι έχασαν την ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι από τον ιό της γρίπης.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «επειδή είναι ακόμα καλός ο καιρός δεν έρχεται στο μυαλό μας η γρίπη ούτε το εμβόλιο το αντιγριπικό. Θα πρέπει όμως σιγά σιγά, ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτοί δηλαδή που είναι ευπαθείς στο να εκδηλώσουν βαριά εικόνα γρίπης, θα πρέπει να αρχίσουν να το σκέφτονται από τώρα. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα αντιγριπικά εμβόλια της νέας περιόδου, οπότε είναι καιρός σιγά σιγά να αρχίσει ο κόσμος να εμβολιάζεται. Να μην περιμένει ούτε τελευταία στιγμή, ούτε να αρρωστήσει ή να αρχίσουμε να έχουμε κρούσματα στην κοινότητα και να περιμένει τότε να κάνει το εμβόλιο. Πρέπει να πάει στο γιατρό του να του το γράψει, είναι και φθηνό βέβαια ως εμβόλιο και να το κάνει. Από τώρα και στο εξής, στο Νοέμβριο μέσα, στο Δεκέμβριο, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες οι οποίες είναι ευπαθείς και στις ευπαθείς ομάδες δεν είναι μόνο αυτοί που έχουμε στο μυαλό μας όσον αφορά καρκινοπαθείς ή με χρόνια προβλήματα καρδιάς ή αναπνευστικού. Είναι και οι παχύσαρκοι ανεξαρτήτου ηλικίας, κι ανεξαρτήτου αν  θεωρούν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, είναι οι έγκυες γυναίκες. Είναι επίσης τα άτομα που φροντίζουν άτομα σε ανοσοκαταστολή, όπως πχ έναν καρκινοπαθή, κάποιος που φροντίζει βρέφη, θα πρέπει να εμβολιαστεί και αυτός για να μη μεταδώσει στο ευπαθές άτομο τη γρίπη. Και βέβαια σε αυτά τα άτομα συμπεριλαμβάνεται και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το οποίο περιθάλπει ανθρώπους με πεσμένη άμυνα και άρα λοιπόν θα πρέπει να εμβολιαστεί αφενός μεν για να μη τους μεταδώσει γρίπη και αφετέρου για να προστατευτεί και το ίδιο».

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Εξηγώντας περαιτέρω ποιες νοούνται ως ευπαθείς ομάδες, ανέφερε πως είναι αυτοί που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, όταν έχουν πνευμονοπάθειες, άσθμα, αυτοί που έχουν ανοσοκαταστολή. Αυτοί που έχουν κάνει μεταμόσχευση, αυτοί που πάσχουν από διαβήτη, οι νεφροπαθείς. «Από κει και μετά είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι ένα άτομο που είναι χρόνιος καπνιστής είναι ομάδα αυξημένου κινδύνου για να κάνει μια επιπλοκή από γρίπη. Ένα άτομο που είναι υπέρβαρο είναι αυξημένου κινδύνου, ακόμα και αν είναι νέο άτομο και δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο είναι και οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή θηλάζουν, κι αυτές θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης οπωσδήποτε γιατί είναι επικίνδυνο και το για το βρέφος» τόνισε καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΔιαγραφή χρέους και δραχμή στην Ελλάδα προτείνει το IFO
Επόμενο άρθροΦιλανθρωπικός αγώνας σήμερα για τους απολυμένους των Λιπασμάτων