Υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια στα φαρμακεία της Καβάλας, ενώ πλέον τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον με ηλεκτρονική συνταγή γιατρού. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα νέο σοβαρό νόμο που προσπαθεί να βάλει τάξη στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Όπως  εξήγησε “Τα πράγματα τρέχουν και θα ήθελα να ενημερώσω αρχικά σε ό,τι αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών με το νέο νόμο. Πλέον ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου ότι όλοι οι ασθενείς πανελληνίως θα προσέρχονται για αντιβιοτικά στο φαρμακείο μόνο με ιατρική συνταγή. Οι περιπτώσεις που εξαιρείται η ηλεκτρονική συνταγή είναι ελάχιστες και αφορούν τους κτηνιάτρους, ό,τι αφορά δηλαδή αντιβίωση σε ζώο, τους μη έχοντες ΑΜΚΑ και υπάρχουν αρκετοί στην χώρα μας και όσα ταμεία δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ αν και αυτά είναι ελάχιστα, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος και ο στρατός ξηράς και αέρος Όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι όταν έρχονται στο φαρμακείο και τους δίδεται κάποια αντιβίωση από τον θεράποντα γιατρό τους οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αντιβίωση θα είναι στα χέρια τους μόνο με ηλεκτρονική συνταγή και όχι απλή χειρόγραφη συνταγή.

Βεβαίως θα ήθελα να παρακαλέσω για άλλη μια φορά, τους υγειονομικούς να συντονιστούμε σε αυτό το νόμο των αντιβιοτικών γιατί είναι ένα σοβαρός νόμος. Όλοι είμαστε γνώστες των αρνητικών συνεπειών από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και θα μειωθούν τα στελέχη των ιών οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την λαίλαπα των λοιμώξεων και των ιών αρκεί βέβαια να κινηθούμε σωστά. Δεν παίρνουμε αντιβίωση χωρίς να υπάρχει λόγος και χωρίς να μας την έχει δώσει ο γιατρός μας”.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Τα αντιβιοτικά φάρμακα χορηγούνται, από 12.6.2020, μόνο με ηλεκτρονική συνταγή ιατρού

Η ηλεκτρονική συνταγή αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases ICD) για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, την ποσότητα και τη διάρκεια της θεραπείας, όπως ορίζονται στην άδεια κυκλοφορίας του

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής

Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό, ηλεκτρονική ή χειρόγραφη, φέρουσα την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ

Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης τόνισε ότι  «Άρχισαν να έρχονται στην χώρα μας και αυτά που θα διατεθούν φέτος είναι 4 εκ 200 χιλιάδες. Περιμένουμε να έρθουν όλα, ήρθε η πρώτη δόση και θα έχουμε μια ροή προς τα φαρμακεία. Η συνταγογράφηση ανοίγει στις 29 Σεπτεμβρίου από την ηλεκτρονική πλατφόρμα άρα πριν τις 29 δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνει ο κόσμος στους γιατρούς.

Στο φαρμακείο θα πηγαίνουν θα ενημερώνουν και μια μικρή αναμονή στην αρχή θα αντιμετωπισθεί αφού θα υπάρχει επάρκεια. Αρκεί βέβαια να μην γίνει υπερκατανάλωση και εμβολιαστούν άτομα που δεν είναι ανάγκη. Οι επιστήμονες υγείας πρέπει να εμβολιαστούν, οι μεγάλες ηλικίες, οι ομάδες υψηλού κινδύνου, τα άτομα στα γηροκομεία. Ό,τι ο γιατρός κρίνει.

Αρκεί να εμβολιαστούν σωστά και να μην μείνουν χωρίς εμβόλιο όλοι όσοι το χρειάζονται”.

ΓΙΟΡΤΗ

Η 25η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), στην Ευρώπη υπάρχουν 400.000 φαρμακοποιοί, ενώ 46.000.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία. Το 98% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το κοντινότερο φαρμακείο σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Επιπλέον, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται για τη γρίπη στα φαρμακεία και σε 20 ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες μπορούν να δεχθούν την υποστήριξη για διακοπή του καπνίσματος στα φαρμακεία.

Επίσης, τα φαρμακεία, σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, μετέχουν στην εκστρατεία για την επιστροφή και καταστροφή ληγμένων φαρμάκων.

“Χθες  εξάλλου ήταν  η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού και πανευρωπαϊκά οι φαρμακοποιοί γιορτάζουν. Οι φαρμακοποιοί είναι πάντα στο πλευρό των ασθενών, πάντα στο πλευρό των πολιτών, είναι το πρώτο σημείο αναφοράς και πάντα πρέπει οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στο τι τους χορηγείται” σχολίασε σχετικά η κ. Ρακιντζή

Τέλος ανέφερε ότι θα γίνει και σχετική εκδήλωση σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των συμπολιτών για τα αντιβιοτικά. Θα μοιρασθούν φυλλάδια για την σωστή ενημέρωση.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Κ. Αντωνιάδη στον Ξεριά
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Τουρισμού-Το μήνυμα του Προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ