Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγίας κ. Φώτης Λαζαρίδης σημείωσε πως προτάθηκαν 2 λύσεις που είναι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες που τους βρίσκουν σύμφωνους καθώς η Εφορία Αρχαιοτήτων παρουσίασε το έργο της εγκατάστασης ανελκυστήρα από τον χώρο του Τελωνείου έως την συνοικία της Παναγίας για την μετακίνηση τουριστών και πολιτών γενικότερα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «έγινε παρουσίαση την περασμένη Παρασκευή στη Μεγάλη Λέσχη από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της μελέτης που έκαναν για το παράλιο τείχος της Παναγίας. Έγινε μια πολύ καλή αποτύπωση για να προβλεφθούν στη συνέχεια παρεμβάσεις και ό,τι άλλο προκύψει. Βγήκε και η είδηση ότι θα μπορεί να τοποθετηθεί ασανσέρ σε δύο σημεία της Παναγίας. Ένα είναι στο παλιό νοσοκομείο και ένα στις κατοικίες των αξιωματικών. Μας έδειξαν τους τρόπους κατασκευής γι’ αυτές τις τρεις προτάσεις, δύο στις κατοικίες των αξιωματικών, εσωτερική και εξωτερική και μία κάτω από το Καφέ «Μπρίκι», ένα εξωτερικό ασανσέρ που θα πάει μέχρι το πρώτο μέρος του τείχους, θα μπαίνει μέσα ο επισκέπτης και μέσω πεζόδρομου θα βγαίνει μέχρι το τείχος που υπάρχει πριν βγούμε στη Θ. Πουλίδου. Από εκεί με ένα μικρό ασανσέρ θα βγαίνεις πάνω στο δρόμο. Το πιο δύσκολο κομμάτι όσον αφορά το ασανσέρ έχει τελειώσει καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων υποδεικνύει τα σημεία που μπορεί να μπει. Αν ο Δήμος Καβάλας έχει την οικονομική ευχέρεια μπορεί να βάλει δύο ασανσέρ και στις δύο περιοχές».

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

Στη συνέχεια είπε ότι «το πρόβλημα, πλέον, είναι το οικονομικό και να ξεκινήσει ο Δήμος Καβάλας τις μελέτες. Να εγκριθούν, να βρεθεί πρόγραμμα και πάει λέγοντας. Θα θέλει πολλά χρήματα.

Η πρόταση πέρα από το ασανσέρ είναι και έναν πεζόδρομο μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπάρχει, από τα τελευταία καφέ στο παράλιο τείχος μέχρι τα σκαλάκια που βγάζουν στην εκκλησία της Παναγίας και γύρω- γύρω από το εξωτερικό τείχος το μονοπάτι που δεν είναι τελειωμένο. Αυτό μπορεί να ξεκινάει από το φάρο και να βγαίνει στην οδό Ιερολοχιτών.

Έγινε πολύ καλή μελέτη από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μένει τώρα να ξεκινήσει ο Δήμος Καβάλας τις μελέτες και όταν βρεθούν προγράμματα να το εντάξει, να το υλοποιήσει.

Επίσης έγινε από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μια πρόταση που αφορούσε τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έγινε καταγραφή όλης της πόλης, όλα τα σημεία που μπορούν να έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ. Αυτό θα είναι πώς μπορούμε να το βρούμε μέσω μιας εφαρμογής που θα υπάρξει στο κινητό. Έγιναν κι άλλες δουλειές για τις οποίες δεν ήμασταν σύμφωνοι αλλά γι’ αυτό έχουμε να πούμε ότι είναι πάρα πολύ καλή δουλειά. Και πιστεύουμε να ξεκινήσει ο Δήμος Καβάλας με τις μελέτες και να δούμε πότε θα υλοποιηθεί. Έχουν περάσει ήδη 20 χρόνια, ήταν κάτι που συζητούσαμε από την εποχή Αθανασιάδη. Βλέπω να περνάει άλλη μια δεκαετία».

Προηγούμενο άρθροΝέα συνάντηση για άνοιγμα του Πυθαγόρα στους πολιτιστικούς συλλόγους
Επόμενο άρθροΣχολική κάρτα στο edupass.gov.gr για τα Δημόσια σχολεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και γονείς