Έληξε το τελεσίγραφο της Ενεργειακής Αιγαίου σε όσους εργαζόμενους ήταν σε επίσχεση εργασίας με αποτέλεσμα η εταιρεία να προβεί σε 34 απολύσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ενημέρωσης κ. Σωτήρη Χιωτάκη τα περιθώρια έληξαν καθώς ο Πρίνος δεν παράγει και πρέπει να μπει σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα είπε ότι «δεν είναι καθόλου ευχάριστο για μία εταιρεία να κάνει απολύσεις. Αλλά από την άλλη υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Έχουμε δώσει δύο τελεσίγραφα, το ένα μέσω εξώδικου που στάλθηκε με τη λογική ότι μέχρι την Τρίτη που μας πέρασε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Δυστυχώς τα πράγματα ήταν προδιαγεγραμμένα, δεν μπορεί η εταιρεία να περιμένει εσαεί. Πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή, να βάλει κάτω τα δεδομένα, να δει ποιος θέλει να δουλέψει, να δει τις επιλογές που έχει από τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν –υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- με στόχο να καταλήξει στο ανθρώπινο δυναμικό που θα φέρει τον Πρίνο και πάλι σε παραγωγική λειτουργία. Εδώ και 4,5 μήνες ο Πρίνος δεν παράγει κι αυτό έχει επίπτωση στα έσοδα της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς δεν είχαμε ανταπόκριση στο τελευταίο τελεσίγραφο. Ελπίζω να έχουμε τις επόμενες μέρες».

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη κόσμος που εκπλήσσεται βλέποντας ότι κάνουμε αυτά που έχουμε πει. Όμως εμείς παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά σ’ αυτό παιχνίδι. Θελήσαμε εξ αρχής να κάνουμε μία αναδιάρθρωση, τη βάλαμε μπροστά κι έγινε η εθελουσία έστω πετσοκομμένη. Θελήσαμε να τοποθετήσουμε μια διοίκηση που να συνεργάζεται με την εταιρεία, έγινε κι αυτό. Αναγκαστήκαμε μετά από 4 μήνες κατάληψης να ζητήσουμε τη συνδρομή της αστυνομίας, έγινε κι αυτό. Στη συνέχεια με όλα τα επεισόδια, αναγκαστήκαμε να πούμε ότι δεν έχουν θέση στον Πρίνο αυτοί που πρωταγωνίστησαν στις παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος της λειτουργίας της επιχείρησης και της ασφάλειας των εργαζομένων, το κάναμε κι αυτό. Στείλαμε τελεσίγραφο να επιστρέψουν στη δουλειά με τους ίδιους όρους, παρόλο που δεν υπάρχει σύμβαση αφού η διοίκηση του σωματείου δεν έκατσε ποτέ στο τραπέζι να συζητήσει, δεν μπορούμε να περιμένουμε αλλά και δεν μπορούμε να πληρώνουμε εργαζόμενους που δεν δουλεύουν εφόσον δεν υπάρχει δικαιολογημένος λόγος, προφανώς δεν το πίστευαν αλλά έγινε κι αυτό.

Το λέμε ξανά. Είμαστε 1,5 μήνα σε επίσχεση εργασίας προσχηματική και είναι αδικαιολογήτως απόντες από τη δουλειά τους. Ελπίζω και μετά από αυτό το δεδομένο να υπάρξουν κάποιες επιστροφές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προχωρήσουμε. Όσο περισσότερες είναι οι επιστροφές τόσο λιγότερες θα είναι οι νέες απολύσεις που θα γίνουν. Αλλά να μην κρυβόμαστε. Η εταιρεία δεν έχει άλλα περιθώρια».

Τέλος είπε ότι αυτήν τη στιγμή εργάζονται περίπου 80 άτομα στον Πρίνο και στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης. Οι 60 περίπου είναι μόνιμοι και 30 από αυτούς είναι μέλη του σωματείου. Υπάρχουν και άλλοι 20 εξειδικευμένοι από άλλες χώρες που καλύπτουν τα κενά.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Δίπλα στους πολίτες η κυβέρνηση για ενεργειακό κόστος και πληθωρισμό
Επόμενο άρθροΔήμος Θάσου: 3η Φάση Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών- Τι να κάνετε όσοι δεν έχετε απογραφεί