Το κλείσιμο του πάρκινγκ της Ροδόπης αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα για την πόλη της Καβάλας.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά και καταλαβαίνουμε καθημερινά, το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας, με την υφιστάμενη κατάσταση να υπολείπεται σε 800-1000 θέσεις πάρκινγκ.

Φαντάζεστε μια αγορά που επιτέλους ανοίγει σιγά σιγά, με κλειστό το πάρκινγκ της Ροδόπης που εξυπηρετούσε εκατοντάδες αυτοκίνητα καθημερινά.

Και φυσικά, δεν ήθελε κανείς να διανοηθεί ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή ενός ντόμινο, που θα παρασύρει και άλλους χώρους στάθμευσης

Είναι ένα πρόβλημα που ανάγεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καβάλας και το παλαιότερο και το πιο πρόσφατο, το οποίο έγινε ΦΕΚ το 2013, βάσει του οποίου δεν μπορούσες να το αλλάξεις/αγγίξεις για 5 χρόνια, δηλαδή μέχρι τέλος του 2018. Από το 2019 θεωρητικά μπορείς να το κάνεις.

Υπενθυμίζω οτι τον Νοέμβριο του 2019 είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια αίτηση του υπάρχοντος εκμισθωτή για νόμιμη παράταση 2 ετών. Και ενώ η διοίκηση του δήμου ήθελε νέο εκμισθωτή, το ΔΣ έδωσε αυτή την παράταση, και καλά έπραξε, γιατί αν δεν δινόταν και αυτή, τότε από πέρσι θα έκλεινε το πάρκινγκ.
Σε εκείνο το ΔΣ οι επικεφαλείς είχαν επισημάνει στο σώμα τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν και προέτρεψαν τον δήμαρχο να ξεκινήσει τις διαδικασίες αλλαγής.

Μετά από ένα και πλέον έτος η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη, δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία της διοίκησης.
Ίσως η διοίκηση να το θεωρούσε και δεδομένο; ή είναι χρονοβόρα διαδικασία, δαπανηρή και μη ψηφοθηρική; Δεν το γνωρίζω

Το γεγονός είναι οτι η σημερινή διοίκηση θα μπορούσε νομικά από το 2019 και μετά, να ξεκινήσει η προσπάθεια αλλαγής του Σχεδίου, με τις όποιες δυσκολίες, όπως έγινε με την περίπτωση της πλατείας Καπνεργάτη, που έχει σχεδόν τελεσφορίσει. Άρα, αυτή η απραξία της διοίκησης του δήμου είναι αδικαιολόγητη.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει η διοίκηση του δήμου είναι να ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής του Πολεοδομικού Σχεδίου
Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναζητήσει την έκδοση μιας προσωρινής έστω απόφασης, από την κεντρική διοίκηση, μέχρι να τελεσφορίσει η αλλαγή του Πολεοδομικού Σχεδίου

Γεγονός είναι, οτι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα υπάρχοντα πάρκινγκ, όχι μόνο για να μην μειωθούν τα έσοδα του δήμου, αλλά κυρίως γιατί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καβάλας δεν έχει περιθώρια περαιτέρω επιβάρυνσης.

Προηγούμενο άρθροΔΕΥΑΚ: Αντικατάσταση παλιού εξοπλισμού στις Κορυφές
Επόμενο άρθροTo 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό