Εκλεγήκατε και στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 2014 στην Περιφέρεια ΑΜΘ και το 2019 στον Δήμο Καβάλας. Δύσκολος συνδυασμός

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο και ριψοκίνδυνο πολιτικά να περνάς από τον ένα βαθμό αυτοδιοίκησης στον άλλον, προπαντός όταν πηγαίνεις σε έναν δημοτικό συνδυασμό που ήδη βρίσκεται στη διοίκηση.

Ιδιαίτερα το 2019, όπου η πλειοψηφούσα παράταξη εξέλεξε τους μισούς δημοτικούς συμβούλους της. Αλλά, όπως κατάφερα το 2014 στην Περιφέρεια ΑΜΘ, που ανέκαθεν η εκλογή είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, έτσι κατάφερα να εκλεγώ και μάλιστα ανάμεσα στις πρώτες θέσεις και στο δήμο το 2019.

Συγκρίνοντας τον Δήμο με την Περιφέρεια, θα έλεγα ότι η δεύτερη έχει πιο έντονο κομματικό άρωμα, αλλά δεν έχει την φθορά της καθημερινότητας του δήμου. Στην Περιφέρεια μπορείς να ασκήσεις πιο τεχνοκρατική πολιτική, ενώ στον δήμο, η διοίκηση εύκολα παρασύρεται σε πιο λαϊκίστικη πολιτική. Κοιτάξτε τι γίνεται σήμερα.

Τα προβλήματα των δημοτών αγγίζουν περισσότερο της υπηρεσίες του δήμου, οπότε είναι λογικό να ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτόν, παρά για την Περιφέρεια, η οποία δεν έχει ιδιαίτερο ρόλο στην καθημερινότητα μας.

Είμαι όμως πεπεισμένος οτι ένας καλός πολιτικός αποδεικνύει την αξία του περισσότερο μέσα στον Δήμο, όπως και η πολιτική του φθορά είναι μεγαλύτερη στον Δήμο παρά στην Περιφέρεια.

Γεωπόνος πρώτης γραμμής στο επάγγελμα, με διδακτορικές γνώσεις, καθηγητής στο ΔΙΠΑΕ αλλά και με συνδικαλιστική δράση που αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους σας.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να με έχουν εκλέξει οι συνάδελφοι μου, δύο φορές Πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Καβάλας.

Επίσης, είμαι εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων, πολύ σημαντική θέση, την οποία, ίσως κακώς, δε χρησιμοποιώ επικοινωνιακά και πολιτικά, όπως έκαναν οι προκάτοχοι μου.

Την αγάπη μου για την γεωπονία, αλλά και τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας, όπου είναι η διδακτορική μου εξειδίκευση, προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στους φοιτητές μου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Κάποια στιγμή θα σταματήσω να είμαι πολιτικός, γεωπόνος όμως θα είμαι για πάντα.

Να περάσουμε στα δημοτικά δρώμενα. Πώς βλέπετε τη διοίκηση στο δήμο;

Εκτιμώ τον δήμαρχο Καβάλας, τον κ. Μουριάδη και με τη στάση μου και την κριτική μου αποδεικνύω οτι σέβομαι τη θεσμική του θέση. Δεν σας κρύβω όμως οτι η διοίκηση του στο τιμόνι του δήμου με έχει απογοητεύσει. Ίσως έχει απογοητεύσει και πολλούς ψηφοφόρους του.

Τους πρώτους μήνες της διοίκησης του, φαινόταν οτι θα τα πάει αρκετά καλά, αλλά όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να αναλώνεται σε μια επικοινωνιακή πολιτική, χωρίς ουσία και προπαντός, χωρίς αποτέλεσμα. Έχω πει και το πιστεύω ότι αν δεν υπήρχε σήμερα πολιτική διοίκηση στο δήμο, οι υπηρεσίες του θα δούλευαν το ίδιο ή και καλύτερα από ότι σήμερα. Δυστυχώς, απουσιάζει η πολιτική διαχείριση και οργάνωση στο Δήμο Καβάλας και αυτό είναι επιζήμιο για τους δημότες.

Δεν είναι δυνατόν η πολιτική της διοίκησης του δήμου να περιορίζεται στην καθαριότητα και την περιποίηση των δρόμων και των πάρκων. Αυτά πρέπει να θεωρούνται δεδομένα το 2021!! Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε παρακάτω.

Γι αυτό μίλησα προηγουμένως, για μια επικοινωνιακή διοίκηση που προσπαθεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή της, ασχολούμενη με έργα βιτρίνας και όχι για μια διοίκηση αναπτυξιακής προοπτικής, που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο δήμος μας, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία των παιδιών μας.

Μπορεί ένας δήμος αυτήν την περίοδο να αναπτυχθεί και να τρέξει;

Ως τεχνοκράτης δεν κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, γι αυτό θα σας απαντήσω παραπέμποντας στον Δήμο Παγγαίου, που ανακοινώνει συνεχώς, εν μέσω πανδημίας, επιχορηγούμενα προγράμματα και δράσεις. Που είναι ο δικός μας δήμος; Και ο πιο δύσπιστος, ας συγκρίνει τους δύο δήμους και θα βρει οτι ο δικός μας υπολείπεται κατά πολύ.

Άρα, μια ικανή διοίκηση είναι αποδοτική και σε περιόδους κρίσης. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Ευτυχώς, αυτήν τη στιγμή, τον Δήμο Καβάλας τον σώζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που είναι έμπειροι και αποτελεσματικοί και όχι η πολιτική του διοίκηση.

Και να προσθέσω, ασφαλώς, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει στον δήμο Καβάλας κοντά στα 3 εκ. ευρώ, πολύ περισσότερα χρήματα από τη μείωση των εσόδων του, λόγω πανδημίας.

Τι χρειάζεται ο δήμος μας για να πάει μπροστά;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι μια διοίκηση που έχει όραμα, φρεσκάδα, μια αύρα διαφορετική από παλαιοκομματικές συνταγές, με όρεξη να προσφέρει και ικανότητα να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα της, αφουγκραζόμενη τα προβλήματα των δημοτών της, αλλά ταυτόχρονα, η επανεκλογή της να μην είναι αυτοσκοπός.

Η κεντρική πολιτική της να εστιάζει στην ανάπτυξη, καθώς θεωρώ ότι η καθημερινότητα λύνεται με τη σωστή οργάνωση και διαχείριση των υπηρεσιών του δήμου.
Τουριστική ανάπτυξη, γεωργική ανάπτυξη, πολιτιστική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω για την έντονη φημολογία που υπάρχει για να διεκδικήσετε τη διοίκηση του δήμου και μάλιστα ως προτεινόμενος από τη ΝΔ

Δεν έκρυψα ποτέ ότι ενδιαφέρομαι να διεκδικήσω τη δημαρχία. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που ρίσκαρα, όπως προείπα, να μετακομίσω στα δημοτικά δρώμενα.
Εκτός όμως από το προσωπικό ενδιαφέρον, αφενός χρειάζεται να σε εμπιστευτούν ικανοί συνεργάτες και αφετέρου, να έχεις τη στήριξη του κόσμου, ενώ η κομματική στήριξη, παρότι αναγκαία, δεν αρκεί από μόνη της να εξασφαλίσει την νίκη.

Κατά την προσωπική μου άποψη, τέλος, όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη διοίκηση του δήμου, θα πρέπει να γνωρίζει τις διαδικασίες του, τη λειτουργία του, τις υπηρεσίες του, θα πρέπει δηλαδή να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο. Να έχει άμεση επαφή και επικαιροποιημένη γνώση, καθώς κάθε χρόνο τα πράγματα αλλάζουν και θα πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται. Άλλα ίσχυαν πριν από 5 χρόνια, άλλα ισχύουν φέτος.
Άρα, η διεκδίκηση της δημαρχίας είναι πολυπαραγοντική και αλίμονο σε όσους η προσωπική τους φιλοδοξία αψηφά αυτά τα κριτήρια.

Κρατώ το “ενδιαφέρον σας” και σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην εφημερίδα σας

Προηγούμενο άρθροΑπό τις 19 Απριλίου οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson – Για ποιες ομάδες και πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού
Επόμενο άρθροΒουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων