Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε ο απολογισμός του 3ου τριμήνου του προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλας. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος έκανε με δηλώσεις του μία εκτίμηση για το θέμα.

Αρχικά ανέφερε ότι “Αυτό που πράγματι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. Καβάλας ήταν η τριμηνιαία έκθεση των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού για το τρίτο τρίμηνο και τις αναμορφώσεις, 16η και 17η του προϋπολογισμού για το έτος 2021.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν στη διάρκεια συζήτησης του θέματος ότι η απορροφητικότητα στις μελέτες, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, στο 2.47%. Ποσοστό πολύ χαμηλό.

Εκεί που θέλουμε να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα έτσι ώστε να προετοιμαστούμε σε μελέτες και να προχωρήσουμε στην συνέχεια ώστε όταν βγει μια προκήρυξη να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τον φάκελο, εκεί απλά υστερούμε.

Για μια ακόμη φορά αποκαλύφθηκε ότι η διαχείριση της σημερινής δημοτικής Αρχής είναι ελλιπής και πλημμελής και δεν έχει ματιά στην αναπτυξιακή τροχιά του Δήμου Καβάλας.

Αν δεν έχουμε μελέτες, αυτό που κατηγορούσε η σημερινή διοίκηση τις προηγούμενες διοικήσεις αυτό κάνει και η ίδια. Δεν ετοιμάζει μελέτες και αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Μάλιστα ο Δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι όποτε βγαίνει μια προκήρυξη ο Δήμος Καβάλας πηγαίνει έτοιμος μια και κάνει τότε την μελέτη που είναι απαιτούμενη.

Δεν είναι όμως αποτελεσματική αυτή η μέθοδος. Και το τόσο μικρό ποσοστό απορροφητικότητας σημαίνει πολλά για την μελλοντική εξέλιξη στο Δήμο Καβάλας.

Αυτό μας ανησυχεί. Δεν παρουσιάζονται έργα και ο Δήμαρχος μας καθησυχάζει αλλά αυτό με ανησυχεί. Αλλά και στο μέλλον δεν βλέπω να έχουμε έργα για να τα διαχειριστούμε. Αυτό άλλωστε είναι το μεγάλο στοίχημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ούτε ο Δήμαρχος αλλά ούτε και το σύνολο της διοίκησης το έχουν αντιληφθεί.

Θέλουμε ωρίμανση των έργων, θέλουμε έργα έτοιμα για να καταθέσουμε όμως τον φάκελο θα πρέπει να έχουν προηγηθεί άλλα θέματα, θα πρέπει δηλαδή πολύ απλά να έχουμε από πριν έτοιμες μελέτες”.

ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Μάλιστα ανέφερε ότι το έργο του κολυμβητηρίου χάθηκε απλά, επειδή δεν υπήρχαν έτοιμες μελέτες, ενώ καθυστέρησε δύο χρόνια και το σχολείο των Κρηνίδων προκειμένου να γίνει η ενεργειακή του αναβάθμιση. “Περιμέναμε δύο χρόνια για να έρθουμε στο ίδιο αποτέλεσμα. Άρα τα ίδια τα νούμερα προδίδουν την κακή διαχείριση.

Δεν ξέρω τι φταίει. Ίσως όλα να γίνονται από έναν άνθρωπο, ίσως να μην υπάρχει συνεργασία διοίκησης και υπαλλήλων. Ίσως όλα φταίνε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι, 40 όπως ακούσαμε, θέλουν να μετακινηθούν από το Δήμο Καβάλας. Και αν αυτό ισχύει, δεν είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά; Κάπου υπάρχει πρόβλημα. Είναι θέμα δουλειάς έντονης; Είναι θέμα κλίματος; Δεν ξέρω. Ίσως να είναι και όλα. Μειώνονται οι υπάλληλοι και η δουλειά δεν μπορεί να γίνει. Όλο αυτό όμως, έχει ως αποτέλεσμα το να μιλάμε για μειωμένη αποτελεσματικότητα μέσω στο Δήμο Καβάλας. Μιλάμε για ένα παζλ προβλημάτων που έπρεπε να τα είχε λύσει ήδη η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Και όμως τα προβλήματα αυξάνουν και δεν υπάρχει κάτι αισιόδοξο για το μέλλον”.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ…

Ο ίδιος εκτιμά ότι η δημοτική διοίκηση εδώ και δύο χρόνια δεν παράγει αυτά που θα έπρεπε ενώ προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να καθησυχάσει τους συμβούλους.

“Αν δεν γίνονται μελέτες τότε τι θα έχουμε αύριο; Η δημόσια διοίκηση απαιτεί για κάθε έργο ωρίμανση μελετητική σε πρώτο στάδιο, έγκριση σε δεύτερο χρόνο και ετοιμότητα ωρίμανσης. Οπότε όταν βγει μια προκήρυξη ή όταν προκαλέσουμε ως δημοτική Αρχή μια προκήρυξη από την Περιφέρεια τότε όντας έτοιμοι θα μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση απαραίτητη για την υλοποίηση του έργου” σημείωσε χαρακτηρισδτικά.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας, το οποίο δυστυχώς δεν διαθέτει ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του. “Η Περιφέρεια πρέπει να έχει αυξημένη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ. Πρέπει να παρουσιάσει και η ίδια έργο θετικό. Και πώς θα γίνει αυτό; Όταν βγάζει έργα. Αυτό κάνουν κάποιοι Δήμαρχοι… Συνεργάζονται με την Περιφέρεια, έχουν έτοιμες μελέτες, προκαλούν προκηρύξεις και στο τέλος παράγουν έργο. Ο κ. Μουριάδης δεν λειτουργεί έτσι και όχι μόνο αυτό, καλύπτεται από δικαιολογίες, δεν συμμετέχει σε από κοινού διεκδικήσεις, όπως για παράδειγμα τη διεκδίκηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Ο Δήμαρχος αφ` εαυτού δεν επηρεάζει, δεν μπορεί να τα βάλει με την ΕΤΑΔ για παράδειγμα. Άρα πρέπει να συνεργασθεί και όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμος Καβάλας, Βουλευτές να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για την Καβάλα” τόνισε εκτιμώντας ότι η διοίκηση χάθηκε μεταξύ στο όραμα, στην πράξη, στο σχέδιο.

ΧΑΘΗΚΕ….

“Κάπως έτσι χάθηκε ακόμη και στο θέμα του δρόμου της ΜΟΜΑ. Μετά από 8 μήνες ξεκίνησε η αποκατάσταση της οδού. Και όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός, σωστή προετοιμασία. Ακολουθείς το νόμο και προχωράς. Αυτό δεν γίνεται από τη δημοτική διοίκηση. Και ενώ μιλάμε για ένα έργο έκτακτης ανάγκης, δεν ήρθε ποτέ ως εισήγηση στη Δημοτική Επιτροπή, κάτι που ορίζει ο νόμος και μοιραία ήρθε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση. Απλά βάζουν αυτογκόλ και αυτό δεν είναι καλό. Είναι απλό, ακολουθείς τις διαδικασίες και προχωράς” σημείωσε με νόημα.

Προηγούμενο άρθροΔιπλή παρέμβαση από τη ΔΕΥΑΚ στην Οδό Θ. Καβαλιώτου
Επόμενο άρθρο«Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι κατακριτέοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Πεφάνης, για τη διένεξη Χαντιτάτζι- Πετρόπουλου