Ικανοποιητική ήταν η εμπορική κίνηση στα καφέ της Καβάλας το διήμερο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεζυθοπωλών κ. Γιώργο Βαφείδη το διήμερο αυτό δεν είναι ικανό να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κενό των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το διήμερο κύλησε σχετικά ομαλά, με μία σχετικά αυξημένη κίνηση στην αγορά και τον κλάδο μας. Αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Οι προηγούμενες μέρες ήταν πολύ άσχημες από πλευράς κίνησης. Ο κόσμος, πλέον, έχει μαζευτεί, έχει περιορίσει τις εξόδους του και ειδικά στα νυχτερινά καταστήματα το κοινό έχει περιοριστεί στις μικρές ηλικίες.

Κάποια καταστήματα περιόρισαν τις ώρες λειτουργίας μέσα στο διήμερο, κάποια δεν άνοιξαν το βράδυ, κάποια ματαίωσαν τις εκδηλώσεις τους. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Οι μέρες ήταν καλές περίπου 2-3 βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Όσο περνάει ο καιρός δυστυχώς οι καλές μέρες περιορίζονται. Κι όταν για μας, αυτό το διάστημα αποτελούσε κάποτε σχεδόν το 20% του ετήσιου τζίρου, είναι κατανοητό πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα για τον κλάδο μας.

Παλιότερα σπάνια έμεναν κλειστά καταστήματα αυτές τις μέρες κι όλα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τις γιορτές. Αλλά πλέον ο επαγγελματίας αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό που επικρατεί, βλέπει τη φθίνουσα πορεία της κίνησης, τον αγχώνουν τα επιδημιολογικά μέτρα και έτσι κάποιοι επέλεξαν να μην λειτουργήσουν όλες τις ώρες αυτών των ημερών».

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Για το τι θα ακολουθήσει εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση ενώ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου θεωρούσε ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι επαρκή, προφανώς θα πάψουν να είναι κι αυτό θα εξαρτηθεί από τα νούμερα που θα μας δώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν κριθούν ανεπαρκή τα μέτρα που ισχύουν, σίγουρα όποια νέα μέτρα παρθούν θα πλήξουν πρώτα το δικό μας κλάδο. Έχουμε γίνει ο μοχλός πίεσης. Ακούγεται ο περιορισμός λειτουργίας των καταστημάτων τη νύχτα και προφανώς θα ληφθούν μέτρα σχετικά με το πλήθος φιλοξενίας πελατών στους χώρους μας. Λογικά θα εκλείψουν οι όρθιοι. Το μέλλον του κλάδου είναι δυσοίωνο, άλλωστε η περίοδος που ακολουθεί είναι πάντα δύσκολη, πόσο μάλλον τώρα».

Προηγούμενο άρθρο«Έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης
Επόμενο άρθροΜειώνονται τα κρούσματα covid στην Καβάλα αλλά υπάρχει ανησυχία για τη μετάλλαξη «Ομικρον»