Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον:

Συζητείται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», ένα νομοσχέδιο που έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων ως ταφόπλακα για το περιβάλλον της χώρας μας.

Η κυβέρνηση επιλέγει εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και με διαδικασίες που προσβάλουν τη σπουδαιότητα που έχει το περιβάλλον και η προστασία του, να φέρνει ένα νομοσχέδιο που καταργεί κάθε έννοια προστασίας και μετατρέπει την ευθύνη, που η ίδια και η επιστημονική κοινότητα της χώρας έχουν για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Παραδίδει δηλαδή το φυσικό περιβάλλον για να γίνει βορά των οικονομικών συμφερόντων και της στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης που οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπαγορεύουν.

Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον της περιοχής μας. Η κατάργηση των δύο φορέων διαχείρισης της περιφέρειάς μας (Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και Θάσου, το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης) και η λειτουργία τους υπό την ευθύνη ενός φορέα που θα εδρεύει στην Αθήνα εγείρει προβληματισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του σχήματος και βεβαίως θέτει εν αμφιβόλω τις σχέσεις εργασίας όσων απασχολούνται στους δύο αυτούς φορείς.

Με την ουσιαστική κατάργηση των περιοχών Natura δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας μεγάλης όχλησης επενδύσεων όπως οι μεταλλευτικές δραστηριότητες και μάλιστα  με απλούστευση ή κατάργηση της διαδικασίας αδειοδότησης τους, καθώς και της δημιουργίας τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές αυτές.

Ας σκεφτούμε τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό για τη ναυαρχίδα του τουρισμού μας, τη Θάσο, αν το συνδυάσουμε και με την υποβάθμιση των τοπικών περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, όπου με την έγκριση του υπουργού θα μπορούν να δοθούν άδειες για την κατασκευή αιολικών πάρκων ή θα δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας λατομείων μαρμάρου.

Η κατάργηση των δασικών χαρτών αλλά και η δυνατότητα που δίνεται με το νομοσχέδιο να χτιστεί το δάσος όπου έχει ήδη εκδοθεί οικοδομική άδεια αλλά και η νομιμοποίηση οικιστικών πυκνώσεων εντός δασικών περιοχών, επιτρέπει τη τσιμεντοποίηση του φυσικού πλούτου των δασικών περιοχών.

Η απλοποίηση αδειοδότησης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων κα η ιδιαίτερη διευκόλυνση τους από την κυβέρνηση της ΝΔ με το παρόν νομοσχέδιο δεν επαναφέρει απλά το σενάριο εξορύξεων χρυσού στη Θράκη αλλά βάζει στο κάδρο και την Καβάλα με δεδομένο το ενδιαφέρον που υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν για την αδειοδότηση τέτοιων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στον Νομό μας.

Είναι λοιπόν φανερό ότι εάν ψηφιστεί σήμερα αυτό το νομοσχέδιο θα έχει ανοίξει η κερκόπορτα για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και στην περιοχή μας, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και των τοπικών βουλευτών της. Είναι ευθύνη όλων μας σε αυτή την περίοδο της κλιματικής κρίσης να στηρίξουμε μέτρα ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος και όχι να φιλοτεχνούμε την ταφόπλακά του”.

Προηγούμενο άρθροΔικηγορικός Σύλλογος | “Απέχουμε πολύ από την κανονικότητα” – Τι θα ισχύει στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας
Επόμενο άρθροΓιάννης Πασχαλίδης | “Θα μπει το δρομολόγιο Καβάλας – Πρίνου” – Τι θα γίνει με τον τουρισμό