Συνεχίζονται τα τέστ στο Νοσοκομείο Καβάλας και επικεφαλής του Εργαστηρίου του Νοσοκομείου που κάνει τα τεστ PCR είναι ο κ. Γιώργος Καραμάνης. Ο τελευταίος έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά “Από τον Απρίλιο του 2020 ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε ακάθεκτοι μέχρι σήμερα, σπάζοντας τελευταία δυστυχώς κάθε ρεκόρ στον αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά.

Πλέον όλα είναι πολύ πιο δύσκολα. Είχαμε και το ρεκόρ να κάνουμε την Τετάρτη πάνω από 130 τεστ στο εργαστήριο από τα οποία γύρω στα 30 δείγματα ήταν θετικά.

Για πρώτη φορά ήταν καινούρια και θετικά δείγματα και μιλάμε για μια τάση από το πρώτο 10ημερο του Αυγούστου να έχουμε συνεχώς αυξανόμενα δείγματα και τα θετικά να είναι στο επίπεδο του 20-30% ημερησίως.

Αντίστοιχα πράγματα και στο εργαστήριο που κάνει τα γρήγορα τεστ με αντίστοιχο δείκτη θετικότητας”.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όλοι οι πολίτες που προσέρχονται δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα. “Ο κύριος όγκος έρχεται από τα επείγοντα περιστατικά οπότε και έχουν κάποια συμπτώματα ή έχουν έρθει για κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ κάποιοι χρειάζονται πια και νοσηλεία. Μάλιστα 40 άτομα νοσηλεύονται, υπάρχουν και διασωληνωμένοι και μιλάμε πια για την εικόνα του 4ου κύματος της πανδημίας .

Αυτό το κύμα δεν το είχαμε τον Ιούνιο. Όλο τον Ιούνιο κάναμε γύρω στα 1200 τεστ και γύρω στα 60 ήταν θετικά ενώ μέχρι και χθες κάναμε 1700 τεστ και τα κρούσματα είναι σε 420 θετικά.

Δεν έχουμε εμβολιασμένους νοσηλευόμενους στην κλινική και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.

Αν το δούμε σε κεντρικό επίπεδο έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο του 2021, περί τις 3500 ημερησίως και είχαμε παράλληλα έναν μεγάλο αριθμό θανάτων. Ενώ κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε τώρα, έχουμε λιγότερους αριθμούς σε θανάτους και διασωληνωμένους έστω και αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Νοεμβρίου. Άρα μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό πια.

Αυτό περίπου συμβαίνει και στο δικό μας νοσοκομείο. Το Νοέμβριο είχαμε 4 ορόφους για κοροκλινικές ενώ σήμερα έχουμε μόνο μια. Είχαμε περισσότερους θανάτους, τώρα δεν έχουμε. Κάτι σημαίνει αυτό για την πορεία της νόσου επομένως. Σίγουρα τα εμβόλια έχουν κάνει τη δουλειά τους και συνεχίζουν να κάνουν σημαντική δουλειά όπως επίσης και η μικρή ανοσία που σιγά σιγά χτίζεται” τόνισε χαρακτηριστικά.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ….

Ο ίδιος εκτιμά ότι η πορεία της νόσου και το κλείσιμο του κύκλου που ξεκίνησε νωρίς θα το περιμένουμε νωρίτερα. “Περιμέναμε κύμα όταν θα έκλειναν οι χώροι. Τώρα το καλοκαίρι όμως με την χαλάρωση όλα δίνουν κρούσματα πολλά αλλά όχι σοβαρές νοσηλείες. Αυτό θα συνεχισθεί και προς τον χειμώνα με περισσότερους αριθμούς κρουσμάτων. Πάντως τα στοιχεία για το εμβόλιο και την ανοσία είναι ενθαρρυντικά” σχολίασε.

Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι τα νούμερα θα είναι ίδια αν δεν αλλάξουν τα μέτρα. “Άλλωστε η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ προχωρά πολύ πιο γρήγορα έως και 100 φορές μεγαλύτερη είναι η προσβολή οπότε άμεσα βελτίωση της κατάστασης δεν μπορούμε να δούμε. Σαφώς έχουμε το εμβόλιο που προσφέρει πολλά σε ό,τι αφορά τη βαριά νόσηση αλλά σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα πάει και αλλού ο ιός. Όλα εξετάζονται και καλό είναι να μπει και η χώρα μας σε τακτική μέτρηση αντισωμάτων για να δούμε το λογικό μέγεθος.

Πλέον εξετάσεις αντισωμάτων κάνουμε μόνο σε όσους είναι να αιμοδοτήσουν. Τέλος τα κρούσματα στο χερσαίο κομμάτι είναι 128 και στην Θάσο είναι 0 αλλά δεν ξέρω αν τα δείγματα της Θάσου περνούν στην Καβάλα. Μάλιστα 128 δεν είναι του νοσοκομείου. Εμείς είχαμε 30 κρούσματα και τα υπόλοιπα είναι από αλλού. Οπότε δεν ξέρω τι μας δίδει η Θάσος” τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΟ Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης συγχαίρει τους μαθητές
Επόμενο άρθροΣε ποσοστό 99% έχουν εμβολιαστεί οι φιλοξενούμενοι στην Δομή Ασημακοπούλου Καβάλας