735938-katalipsi-kavala
Σε κατάληψη στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα προχώρησαν την  Τετάρτη (12/10/2016) οι εργαζόμενοι στη μοναδική βιομηχανία λιπασμάτων της χώρας, η οποία ανήκει στον όμιλο Λαρευντιάδη, δηλώνοντας ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε.
Εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, μαζί με απολυμένους από τη διοίκηση Λαυρεντιάδη συναδέλφους τους, κατέθεσαν υπόμνημα αιτημάτων στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τους κυρίους Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργο Παπαφιλίππου.
Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αδράνεια, καθώς εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, 200 οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις «παράνομες και παράλογες» πρακτικές του Λαυρεύντη Λαυρεντιάδη«θέτοντάς μας σε ομηρία, εφαρμόζοντας απέναντί μας μεθοδεύσεις μαφίας και πρακτικές που καταστρατηγούν κάθε έννοια εργατικού δικαίου, κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο εργοστάσιο από την πειραματική του λειτουργία με ανειδίκευτο προσωπικό. Η κυβέρνηση, παρά τη δέσμευσή της απέναντί μας στο υπουργείο Εργασίας πως οι θέσεις εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι εξασφαλισμένες, πως θα δράσει με τρόπο που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά μας, μέχρι σήμερα δίνει την αίσθηση πως κινείται σε ρόλο παρακολουθητή των εξελίξεων αφήνοντας τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να κινείται αυταρχικά και ανεξέλεγκτα, που χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση είναι σαν να ταυτίζεται μαζί του» τονίζει το Σωματείο των εργαζομένων στο υπόμνημά του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν στους βουλευτές ότι είχαν επανειλημμένως -τόσο δημοσίως όσο και απέναντι στο Σωματείο- κρατήσει «ξεκάθαρη στάση» ενάντια στο σύστημα του κ. Λαυρεντιάδη και είχαν δεσμευθεί πως θα παραιτηθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο απομάκρυνσής του.

«Έχουν ήδη περάσει δυο μήνες από την δέσμευσή σας και μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο που αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης» τονίζουν οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιούλιο είχαν πραγματοποιηθεί συνεχόμενεςσυναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας και με εκπροσώπους των εργαζομένων και της εργοδοσίας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να υπόσχεται λύση υπέρ των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει το Σωματείο, η εταιρεία από τον Ιούνιο του 2016 προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις λόγω άρνησης εργαζομένων να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με δικαίωμα του εργοδότη να τις καταγγείλει μονομερώς. Επιπλέον, μέσω «προσχηματικών μηνύσεων» που υπέβαλε η εργοδοσία Λαυρεντιάδη απολύθηκε παρανόμως μέχρι σήμερα το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, οι οποίοι λόγω της καταγγελλόμενης μεθόδευσης δεν έχουν πάρει τη νόμιμη αποζημίωση, ούτε επίδομα ανεργίας, παραμένοντας όλο αυτό το διάστημα σε κατάσταση ομηρίας.

Συμπληρωματικά, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) καταγγέλλει σε καυστικούς τόνους: «Έξι μήνες τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Απολύθηκαν κατηγορούμενοι για εμπρησμό!!! σε διπλανό βουνό από την επιχείρηση. Ο Λαυρεντιάδης έγινε και οικολόγος!!!». Η ΟΕΧΒΕ τονίζει ότι «η υπομονή εξαντλήθηκε» και προσθέτει:

«Έξι μήνες τώρα οι απολυμένοι- εργαζόμενοι με καθημερινό και εξαντλητικό αγώνα προσπαθούν και αγωνίζονται να πείσουν για τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος τους.

Έξι μήνες τώρα περιμένουν από την φιλοαριστερή κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο, να προστατέψει τους εργαζόμενους και τα εργασιακά τους δικαιώματα από τον μόνιμο εγκληματία με το θεάρεστο επιχειρηματικό του έργο.

Έξι μήνες τώρα έχουν φτάσει σε ακραία οικονομική εξαθλίωση. Στερούνται αποζημίωσης, δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ γιατί ένας κατάδικος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τους έχει φορτώσει με μηνύσεις με ψεύτικο περιεχόμενο!!!

Έξι μήνες τώρα η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο απαξίωσης σε βάρος της εθνικής, αγροτικής και τοπικής οικονομίας».

Η ΟΕΧΒΕ καλεί την κυβέρνηση να απομακρύνει «επιτέλους» τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τα Λιπάσματα Καβάλας, για να χτυπήσει «εδώ και τώρα την πολυδιάστατη διαπλοκή που έχει αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα, ΣΗΜΕΡΑ στα Λιπάσματα Καβάλας».

Τα αιτήματα των εργαζομένων και απολυμένων από τα Λιπάσματα Καβάλας, όπως κατατέθηκαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι:

• Άμεσα να ανακοινωθεί και να υλοποιηθεί το σχέδιο της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει ένα υγιές επιχειρηματικό πλάνο λειτουργίας της μοναδικής Λιπασματοβιομηχανίας της χώρας, με εξασφάλιση όλων των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

• Μέχρι την υλοποίηση του παραπάνω πλάνου, να χορηγηθεί έκτακτο εφάπαξ οικονομικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο στους απολυμένους όπως επανειλημμένως έχετε υποσχεθεί.

• Μέχρι την αποκατάσταση στην εργασία μας, να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των απολυμένων όπως πάγωμα της καταβολής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές όπως ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, ένταξη των απολυμένων σε κοινωνικά τιμολόγια αλλά και πρόσβαση σε παροχές και προγράμματα του ΟΑΕΔ.

«Κύριοι βουλευτές είστε οι μόνοι που αν πραγματικά το θελήσετε μπορείτε να πιέσετε ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στον Γολγοθά που βιώνουμε 6 μήνες τώρα. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι και δίκαιος και εμβληματικός, διότι αν κερδίσουν οι πρακτικές μαφίας στην αντιμετώπιση των εργαζομένων, είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν ακόμα περισσότερο οι ορέξεις εργοδοτών σε όλη την χώρα, όπου δεν θα εκμεταλλεύονται μόνο την οικονομική κρίση, αλλά την αδράνεια και την ανοχή της Κυβέρνησης σε φαινόμενα και επιχειρηματικές πρακτικές τύπου Λαυρεντιάδη» καταλήγει το Σωματείο.

Λίγο μετά της 11 το πρωί της Τετάρτης οι απεργοί της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία του Σύριζα Καβάλας . Οι απεργοί με τον τρόπο αυτό θέλησαν να δείξουν την δυσαρέσκεια τους προς την κυβέρνηση η οποία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της . Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Νίκο Βογιατζίδη , η απεργοί θα παραμείνουν στα γραφεία έως ότου δοθεί λύση στο πρόβλημα τους.

Προηγούμενο άρθροΠλειστηριασμός ακινήτων ποιους θα «παγώσει» η Εφορία
Επόμενο άρθροΈρχονται 25.000 λουκέτα επιχειρήσεων και χιλιάδες άνεργοι