img_1340.jpgΌπως ήταν αναμενόμενο το Προσφυγικό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο. 
Την αναγκαιότητα της συζήτησης επισήμαναν και ο κ Ξουλόγης και κ Μπόνος στις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους και έτσι όταν τον λόγο τον πήρε ο Δήμαρχος η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ Αναστασιάδη να λέει:

Το προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα που θα το λύσουμε εμείς ως δήμος Παγγαίου. Όταν το θέμα προκύψει σε μας όπως είχαμε ένα λεωφορείο για 2 εικοσιτετράωρα στα διοικητικά όρια του δήμου μας σκύψαμε στο πρόβλημα και δώσαμε λύση και αν ξαναχρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Είμαστε σε επιφυλακή με το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση γιατί δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. Είμαστε standby αλλά εμείς σίγουρα δεν είμαστε αυτοί που θα δώσουμε προτάσεις. Και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους αν έχουν κάποια ιδιαίτερη πρόταση ή να τοποθετηθεί να το κάνει. 

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για ένα πολύ λεπτό θέμα και ότι με τις αρμοδιότητες είτε οικονομικής φύσεως αλλά και αποφασιστικού χαρακτήρα δεν μας επιτρέπει να πάρουμε αποφάσεις. και τόνισε ότι σαν δημοτική αρχή δεν είμαστε αρνητική να βοηθήσουμε όποιον χρειάζεται βοήθεια ακόμα και την πολιτεία σαν δήμος.

Τον λόγο πήρε ο κ Ξουλόγης ο οποίος καταρχήν είπε ότι δεν έχει καμία πρόταση και ότι τις προτάσεις να τις κάνει ο δήμαρχος και όπως χαρακτηριστικά είπε στη Βουλή τις προτάσεις δεν τις κάνει ο Μητσοτάκης αλλά ο Τσίπρας.

Ο κ Αναστασιάδης του επανέλαβε ότι απόφαση της συμπολίτευσης είναι ότι σήμερα δεν θα καταθέσουν πρόταση γιατί είναι αναρμόδιοι και θα περιμένουν να πάρουν αποφάσεις και θα το πράξουν όταν κληθούν για ότι τους ζητηθεί από την κυβέρνηση.

Τον λόγο πήρε ο κ Ορφανίδης από την ενωτική Παράταξη και αφού είπε ότι συμφωνεί με τον κ Ξουλόγη ότι προτάσεις πρέπει να κάνει η διοίκηση και άρχισε να μιλάει για να παρθούν αποφάσεις π.χ. για χώρο φιλοξενίας κλπ ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ Γάκης τον διέκοψε να του πει ότι τα εθνικά θέματα δεν τα καθορίζουν τα δημοτικά συμβούλια τα καθορίζει η κεντρική εξουσία και να περιμένουμε να ακούσουμε τις απαιτήσεις της κυβέρνησης ώστε να μπορούμε να δώσουμε ρεαλιστικέ λύσεις. Ο κ Ορφανίδης συνέχισε να μιλά για το πρόβλημα με τον δήμαρχο να του ζητά προτάσεις γιατί το πρόβλημα είναι γνωστό αλλά όχι οι λύσεις.

Ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στον κ Ορφανίδη του επανέλαβε ότι η διοίκηση περιμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης και του τόνισε ότι η θέση της διοίκησης (συμπολίτευσης) είναι ότι θέλουμε να αποφύγουμε την δημιουργία ενός νέου HOT SPOT (εννοώντας και κέντρο φιλοξενίας) στα διοικητικά όρια του Δήμου Παγγαίου. Και ζήτησε να ακούσει την άποψη επ΄αυτού και των μελών της αντιπολίτευσης. 

Τον λόγο πήρε και πάλι ο κ Ορφανίδης ο οποίος πυροδότησε την ατμόσφαιρα λέγοντας ότι η πρόταση της διοίκησης είναι φοβικό σύνδρομο και ότι ο δήμαρχος φοβάται το πολιτικό κόστος και είπε ότι θα ήθελε να είχε ένα δήμαρχο που δεν φοβάται….. ο κ Γάκης ψύχραιμος ζήτησε πρόταση από τον κ Ορφανίδη αλλά ο κ Ορφανίδης απλά απάντησε: Πρόταση να κάνει ο Δήμαρχος χωρίς να φοβάται ευχαριστώ και έκλεισε το μικρόφωνο.  

Τον λόγο πήρε και πάλι ο δήμαρχος ο οποίος απάντησε στον κ Ορφανίδη σε έντονο ύφος λέγοντας:

Αν θέλετε πρόταση αυτό που μπορώ να πω χωρίς να διακιδεύω τα συμφέροντα του Δήμου Παγγαίου είναι ότι τα 20,30, 50 άτομα να τα φιλοξενήσω στη δική μου μονάδα αλλά επ΄ουδενί δεν θα βγάλω τα μάτια μου και ούτε θα διακιδεύσω το μέλλον των παιδιών μας και την ασφάλεια και την υγιεινή των παιδιών μας μέσα από τις συνθήκες που σκέφτεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει HOT SPOT, τελεία και παύλα και αυτή είναι η θέση η δική μου και είμαι απόλυτος για αυτό και το θέτω ανοιχτά στη δική μου προσωπική μονάδα μπορώ να αποφασίσω, αν και εσείς έχετε μια πολιτική πρόταση να την προτείνετε εδώ και τώρα και μαζί να την υλοποιήσουμε αλλά να είναι συγκεκριμένη και όχι αερολογίες.    

Τον λόγο πήρε ο κ Μπόνος ο οποίος μεταξύ των άλλων πρότεινε την δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. είπε ότι όλα αυτά περί πολιτικού κόστους είναι επιφανειακά και επιδερμικά και είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να προχωρήσουμε σε διαδικασίες τώρα εδώ (εννοώντας το δημοτικό συμβούλιο που έτρεχε και όχι διαπαραταξιακή) να κάτσουμε εδώ να συζητήσουμε με κάποιες προϋποθέσεις: Τι να κάνει ο δήμος, τι αρμοδιότητες έχει ένας δήμος, ποιος θα τους φυλάσσει, τι εγγυήσεις έχουμε από την πολιτεία για αυτά που θα προσφέρουμε, ποιος θα πληρώνει και για όλα αυτά, γενικά να έχουμε ένα μπούσουλα, και μεταξύ των άλλων επανέλαβε ότι το όλο θέμα είναι εθνικό και τα δημοτικά συμβούλια δεν καθορίζουν εθνικά θέματα και ότι δεν ξέρει αν χωρίς αυτό το μπούσουλα ένα δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Ανέπτυξε και άλλους προβληματισμούς για κόστη, ασφάλεια, υγεία κλπ

Τον λόγο πήραν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που έθεσαν προβληματισμούς για τα πρακτικά θέμα και την οντότητα μιας πιθανής διαπαραταξιακής επιτροπής και τι προτάσεις να κάνει και τι αποφάσεις μπορεί να πάρει από την στιγμή που δεν ξέρουν διάφορα στοιχεία π.χ. τοποθεσία, αριθμό προσφύγων και ότι άλλο είναι να μιλάμε για 50 ή 100 και άλλο 1.000 ή 3.000 αφού η ίδια η πολιτεία δεν γνωρίζει τίποτα και η κυβέρνηση κινείτε στα τυφλά. 

Ο κ Μποσμπότης αναφέρθηκε για τα συμβάντα της Μουσθένης και χαρακτήρισε τις στιγμές τραγικές. 

Όταν ο κ Ξουλόγης πήρε ξανά τον λόγο είπε ότι κανένας εδώ μέσα δεν θα δεχτεί HOT SPOT και στα διάφορα λεγόμενα του όταν του ζητήθηκε εναλλακτική ο κ Ξυλόγης δήλωσε ότι η εναλλακτική δεν γίνεται δημόσια!!!!

Ο δήμαρχος του είπε ότι η εναλλακτική και όπως όλα πρέπει να γίνουν δημόσια και τίποτα εν κρυπτό και όλα θα συζητήσουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και όχι σε κλειστά γραφεία και διαπαραταξιακά, 

ο δήμαρχος ζήτησε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να είναι stand by με ανοιχτά τα κινητά τους όλο το 24ώρο ακόμα και το Σαββατοκύριακο αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ Γάκης ολοκληρώνοντας ζήτησε όπως οι Βουλευτές του Νομού, η πολιτεία και η κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες του για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Εντός της ημέρας θα μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με τι ακριβώς συζητήθηκε σχετικά με το Προσφυγικό το οποίο είναι σε κατάσταση upload και καθυστερεί λόγω της μεγάλης διάρκειάς του.

Για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρξει νέα ανάρτηση.     

Πηγή:http://paggaionet.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3/

Προηγούμενο άρθροΠαρεμβάσεις ολοκλήρωσαν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ στο Παληό και στο Ζυγός
Επόμενο άρθροΕπιστολή Μ.Παπαδόπουλου στον Π.Πετρόπουλο σχετικά με την συζήτηση εκτάκτων θεμάτων στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας