Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜ-Θ, Κωστή Σιμιτσή, του Προέδρου του ΙΚΚΙΚ, Γιάννη Βύζικα, του Αναπληρωτή Προέδρου του Ινστιτούτου, Μιχάλη Σαχσαμάνογλου και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλη Ζουμπουλάκη και Κώστα Λαλένη, παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021, προκειμένου να αναφερθεί στην καταχρηστική κράτηση του επίτιμου δημότη Καβάλας, Οσμάν Καβάλα, από τις τουρκικές αρχές.

Ο κ. Μουριάδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας πρέπει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες διεξαγωγής δίκαιης δίκης για τον Οσμάν Καβάλα και άφησε να φανεί ότι λίαν συντόμως θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση του αιτήματος άμεσης απελευθέρωσης του.

Οι υπόλοιποι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα του γνωστού ακτιβιστή και στη στενή σχέση που είχε ο ίδιος και η οικογένεια του με την πόλη, ενώ ευχήθηκαν να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η δικαστική του περιπέτεια.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη

“Σήμερα, για μια ακόμη φορά, ενώνουμε τη φωνή μας με την παγκόσμια κοινότητα και ζητάμε από την κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

Ο γνωστός ακτιβιστής και επίτιμος δημότης Καβάλας από το 2010, αντιμετωπίζει ψευδείς κατηγορίες για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν πριν από μια οκταετία.

Οι γείτονες μας οφείλουν να κινήσουν άμεσα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για μια δίκαιη δίκη, χωρίς τις παλινωδίες του πρόσφατου παρελθόντος και τις αδικαιολόγητες αναβολές ή καθυστερήσεις της τρέχουσας περιόδου.

Η συμπεριφορά των οργάνων της τουρκικής Δικαιοσύνης, υπονομεύει ευθέως το κράτος δικαίου και τις αρχές της Δημοκρατίας.

Ο Οσμάν Καβαλά, λειτουργώντας σε νόμιμα πλαίσια, όπως διεφάνη κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο του 2020, η οποία οδήγησε στην προσωρινή, δυστυχώς, αθώωση του, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την αρμενοτουρκική συμφιλίωση και την ελληνική κληρονομιά της Τουρκίας.

Η στάση μας όλο αυτό το διάστημα δεν εκπορεύεται μόνον από την ιδιαίτερη σχέση που έχει ο ίδιος και η οικογένεια του με την πόλη μας, αλλά και από την ακλόνητη πεποίθηση ότι οι αγώνες που έδωσε για να βοηθήσει όσες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται σε δυσμένεια από την επίσημη πολιτεία, πρέπει να τύχει της ουσιαστικής στήριξης όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών.

Ο Δήμος Καβάλας, καθώς και οι φορείς της περιοχής μας, ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό του Οσμάν Καβαλά, μέχρι την τελική δικαίωση του.

Θεωρώ ότι έφτασε και πάλι η στιγμή, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, να κλιμακώσουμε τις ενέργειες μας για να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού του Οσμάν Καβαλά από τη μέγγενη της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία.

Οφείλουμε να αποστείλουμε νέο διάβημα διαμαρτυρίας στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και να επικοινωνήσουμε με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να πιέσει την Τουρκία για μια διαφανή και ταχεία επίλυση της εν λόγω υπόθεσης, με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Προηγούμενο άρθροΚαι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παραρτήματος Νομού Καβάλας στη μάχη για να σβήσει η πυρκαγιά στους Αντιφιλίππους
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει εκτάκτως αύριο το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό