Την μουσικοχορευτική παράσταση «ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ», που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, οι συντελεστές της παραγωγής.

Μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης, Νίκος Ευθυμιάδης, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Χρήστος Σαμαράς, η υψίφωνος Ελένη Δανάη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας, Βασίλης Ασημένιος.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Δήμου Καβάλας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.
Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, που πραγματοποιούνται στην Καβάλα.

Είναι παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Ο κ. Μουμτσάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα οδοιπορικό στη συλλογική μνήμη και την πολιτιστική ταυτότητα από το Σείκιλο της αρχαίας Ιωνίας έως σήμερα. Θα απολαύσουμε, κάτω από την πανσέληνο, τις μουσικές που έφερε η προσφυγιά από τη μια μεριά του Αιγαίου στην άλλη. Από τις μέρες που η ζωή άνθιζε στην πολυπολιτισμική Σμύρνη μέχρι την βάρβαρη καταστροφή, τον ξεριζωμό και την αναστήλωση της ζωής στη μητροπολιτική Ελλάδα. Τα σμυρναίικα, τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά, και μια καντάτα γραμμένη γι’ αυτήν την εκδήλωση θα μας συντροφέψουν και θα μας πάνε σε προγονικές γειτονιές γεμάτες χαρές, καημούς κι ύστερα μοιρολόγια και θρήνους κι έπειτα πάλι σε νέους δρόμους με άλλες χαρές και ντέρτια στα καλντερίμια της ζωής».

Η κ. Δαδάκη υπογράμμισε την προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού να συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους με τον σύγχρονο πολιτισμό, μέσω του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”.
Ο κ. Ευθυμιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη προσπάθεια να συμμετάσχουν στην παράσταση μουσικοχορευτικές συλλογικότητες της Καβάλας, καθώς και στο γεγονός ότι σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιαστεί το (κατά παραγγελία της διοργάνωσης) έργο ΜΝΗΜΕΣ του Χρήστου Σαμαρά.

Ο κ. Γρανάς χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία για την Καβάλα να παρακολουθήσει την εν λόγω παράσταση και ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο έργο του ΜΝΗΜΕΣ, το οποίο βασίζεται σε δύο κείμενα του Ηλία Βενέζη «τα οποία επιτρέπουν αναδρομή στο παρελθόν με προσέγγιση αγάπης ακόμη και στα λάθη μας, όπως αυτό που οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή».
Τέλος η κ. Δανάη και ο κ. Ασημένιος εξέφρασαν τη χαρά τους για τη συμμετοχή τους στην παράσταση.

Προηγούμενο άρθροΚαβάλα: «Τραπ» με μήνυμα αγάπης από τον πατέρα Σάββα
Επόμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: Με την ανοχή του Δήμου πετιούνται παράνομα μπάζα στα δημοτικά έργα στο Περιγιάλι;