Συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών θα λάβει χώρα πριν από την απίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα στις 31 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός, Κώστας Φραγκογιάννης, θα έχει συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, στην Καβάλα στις 29 Μαΐου.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «κατά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου 2021, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βούληση να προωθήσουν μια θετική ατζέντα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα». Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρινίζεται πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση Φραγκογιάννη-Ονάλ.

Σε προγενέστερη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών είχε επιβεβαιωθεί το ταξίδι Τσαβούσογλου στην Αθήνα:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιαςθα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε επίσημα και από την τουρκική πλευρά ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε πως ο Τούρκος υπουργός θα μεταβεί για ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, πριν από τις επίσημες επαφές του στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος προχθές, Τρίτη, στις πληροφορίες περί συνάντησής του στα Χανιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλουστο τέλος του μήνα και συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου στο ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουνίου, σημείωσε.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κύριος Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία.

«Και το δεύτερο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο αλλά για άλλο λόγο. Είναι το μνημόσυνο του πατέρα μου, για τα τέσσερα χρόνια. Και ταυτόχρονα έχουμε μία σημαντική εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε πια αναλυτικά και με όλη τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ο Τσαβούσολγου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια για να «συζητηθούν λεπτομερώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικό για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πάντως τις ίδιες ημερομηνίες των διπλωματικών αυτών επαφών θα είναι σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος», ενώ αμέσως μετά την Τουρκική άσκηση, η Ελληνική «Καταιγίδα» θα βγάλει όλο τον στόλο στο Αιγαίο, όπως σχολιάζει η ΕΡΤ.

Πηγή:www.cnn.gr

Προηγούμενο άρθροΣτο Κ.Υ Χρυσούπολης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στο Δημαρχείο Καβάλας