Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα συναντηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας για την προώθηση κάποιων χρόνιων αιτημάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Γραμμένο θα συναντηθούν με τον υπουργό Δικαιοσύνης όπου μεταξύ άλλων θα θέσουν το θέμα της μεταστέγασης του Ειρηνοδικείου Θάσου που είναι σε άθλια κατάσταση.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 12 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουμε προγραμματισμένο ραντεβού ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας με τον κ. υπουργό και τον κ. γενικό γραμματέα του υπουργείου προκειμένου να συζητήσουμε κάποια ζητήματα που απασχολούν το σύλλογο. Τα ζητήματα αυτά είναι, πρώτον, η μετεστέγαση του Ειρηνοδικείου Θάσου, ένα χρόνιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας αλλά και των δικηγόρων και των κατοίκων της Θάσου, διότι το κτήριο στο οποίο στεγάζεται αυτήν τη στιγμή δεν πληροί σε καμία περίπτωση τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας. Είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει από δικαστήριο αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Υπάρχουν εκθέσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που ζητήσαμε και πήραμε οι οποίες κρίνουν ακατάλληλο και ανασφαλές το εν λόγω οίκημα. Η υπόθεση είναι αυτήν τη στιγμή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένουμε την έγκριση του κονδυλίου διότι εμείς έχουμε προτείνει το κτήριο της πρώην ΔΟΥ Θάσου που είναι κενό. Σε επίσκεψη που κάναμε με τον Δικηγορικό Σύλλογο και την αρμόδια επιτροπή για την καταλληλότητα του κτηρίου, μετά λύπης μας είδαμε την περιουσία του ελληνικού λαού να ρημάζει. Μια περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με γραφεία, βιβλιοθήκες, όλα καινούργια συστήματα κλιματισμού κλπ, είναι αραχνιασμένα, πεταμένα διάφορα δεξιά κι αριστερά. Είναι μία κατάσταση που προξενεί θλίψη. Τώρα, εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για να εγκριθεί η σχετική δαπάνη που απαιτείται, γιατί το μίσθωμα που θα πρέπει να καταβληθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου που ανήκει το κτήριο που θέλουμε, είναι γύρω στα 1500-1600 ευρώ. Αν εγκριθεί αυτή η δαπάνη από το υπουργείο και προχωρήσουν οι διαδικασίες, μετά μένει ένα βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί, δηλαδή θα υπογράψουμε τη σύμβαση για να γίνει η μετεστέγαση του Ειρηνοδικείου. Θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα έχει αντίκτυπο και στους ίδιους τους κυβερνώντες γιατί θα επιλυθεί ένα αίτημα χρόνιο, των κατοίκων της Θάσου και του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας».

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Επίσης τόνισε ότι «Το δεύτερο θέμα που μας απασχολεί είναι η άθλια κατάσταση που βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας στο οποίο πολλές υποδομές έχουν καταστραφεί. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ τα τελευταία 4-5 χρόνια προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες συντήρησης του κτηρίου. Συν το γεγονός ότι υπάρχει και πρόβλημα με τη θέρμανση. Τα καλοριφέρ λειτουργούν μόνο 9-11 το πρωί. Έχουν γίνει σχετικές διαμαρτυρίες. Είναι ζητήματα τα οποία δεν περιποιούν τιμή σε μας που ασχολούμαστε με το χώρο αυτό. Οι τουαλέτες του κοινού είναι άθλιες, έχουν σχεδόν καταστραφεί, είναι απογοητευτική η εικόνα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας έχει πληρώσει με δικά του χρήματα για να γίνουν κάποια πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες τις οποίες δεν καλύπτει η αρμόδια υπηρεσία για τη συντήρηση του κτηρίου».

ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ

Πρόσθεσε δε ότι «Το τρίτο θέμα, πολύ σοβαρό επίσης, είναι η μετεστέγαση του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού γραφείου Καβάλας. Το κτήριο που στεγάζεται τώρα έχει πουληθεί σε ξένους επενδυτές, έχει ήδη γκρεμιστεί και ανακαινιστεί κατά μεγάλο μέρος σε όλους τους ορόφους και απομένει ο όροφος του ισογείου και του ημιώροφου στον οποίο στεγάζεται το Κτηματολογικό γραφείο. Υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η Καβάλα χωρίς Κτηματολογικό γραφείο, χωρίς Υποθηκοφυλακείο. Δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια προκειμένου να προβλεφθεί χώρος στον οποίο πρέπει να πάνε και αυτό θα έχει φοβερές συνέπειες στις συναλλαγές των πολιτών, όταν θα βρεθούμε κάποια στιγμή χωρίς Υποθηκοφυλακείο».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Και τέταρτο θέμα που απασχολεί και άλλους δικηγορικούς συλλόγους της περιφέρειας είναι ότι ζητούμε να γίνει η τροποποίηση ενός άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο να μπορούμε να παριστάμεθα και εμείς ως Καβαλιώτες δικηγόροι στα κακουργήματα στα οποία δεν υπάρχουν δικηγόροι από τους κατηγορουμένους και διορίζονται αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο. Μέχρι τώρα διορίζονται μόνο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κομοτηνής, εκεί που είναι η έδρα του Εφετείου. Εμείς ζητάμε να αλλάξει και να ορίζονται δικηγόροι από όλους τους συλλόγους της περιφέρειας. Αυτοί οι διορισμοί θα αποτελούν ανάσα για τους νέους συναδέλφους».

Προηγούμενο άρθροΜέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος η πιστοποίηση των γρι-γρι
Επόμενο άρθροΟι Παλαίμαχοι του ΑΟΚ ετοιμάζουν τριπλή γιορτή