%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%87%cf%89%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-640x445

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των τριών βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Καβάλας. Ο βουλευτής κ. Εμμανουηλίδης έκανε χθες σχετικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είπε ότι «πράγματι υπήρξε μία ουσιαστική προετοιμασία με τη σύσκεψη που είχε προηγηθεί στην Αντιπεριφέρεια για τα προβλήματα που έχουν ενσκύψει εξαιτίας της δύσκολης καλλιεργητικής χρονιάς, με πλημμύρες, καιρικά φαινόμενα, με αρρώστιες. Αυτό είναι το ένα σκέλος των προβλημάτων. Το δεύτερο έχει σχέση με ένα προσχέδιο όσον αφορά την χαρτογράφηση των πεδινών περιοχών για την εξισωτική και τα παρελκόμενά της για τους αγρότες και όχι μόνο.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Το πρώτο πρόβλημα που τέθηκε ήταν στις πληγείσες περιοχές δυτικά της Καβάλας, στα σταφυλοχώρια. Εκεί έχουμε φέτος έξαρση που στην ουσία αφανίζουν την παραγωγή και οι αγρότες βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αφού χάνεται η παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς. Με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα αποζημιώσεων. Υπήρξε ένας βάσιμος αντίλογος όσον αφορά τον συσχετισμό των ασθενειών με τα καιρικά φαινόμενα. Το κατανόησε ο υπουργός μόνο που πάλι σκοντάφτει στο θέμα του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναζητήθηκαν λύσεις που έχουν σχέση με την αποζημίωση μέσω του προγράμματος Demimnis και μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση διευκολύνει και η στάση της Γερμανίας που αντιλαμβανόμενη ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά στην Ευρώπη, θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα να ενισχυθεί γιατί είναι ένα εργαλείο στήριξης της αγροτικής παραγωγής».

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Πρόσθεσε δε πως  «Έχουμε τρεις πηγές αποζημίωσης, τον ΕΛΓΑ, τα ΠΣΕΑ και το πρόγραμμα Demimnis. Μέσω του τελευταίου θα αναζητηθούν ποσά που θα ανακουφίσουν σε βαθμό αναγκαίο. Σ’ αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και το πρόβλημα της δακοκτονίας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του καιρού, προέρχεται και από τον κακό σχεδιασμό του προγράμματος της δακοκτονίας. Κι αυτό γιατί η καταπολέμηση του δάκου πρέπει να γίνεται σε καίριο χρόνο. Λίγο πριν, λίγο μετά, δεν είναι αποτελεσματική αυτή η παρέμβαση. Έτσι όπως εκτυλίχθηκε το πρόγραμμα από το υπουργείο, κυρίως όμως από την Περιφέρεια, τελικά χάθηκε ο καίριος χρόνος παρέμβασης με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το φαινόμενο να χαθεί σχεδόν η παραγωγή της ελιάς από τη Θάσο. Εκεί είπαμε ότι πρέπει επιτέλους και σε χρόνο άμεσο να αλλάξει ο προγραμματισμός του προγράμματος της δακοκτονίας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι από το τέλος της χρονιάς, κάπου Νοέμβριο- Δεκέμβριο, θα έχουν βγει όλα τα προγράμματα και όλες οι αποφάσεις που θα δίνουν χρόνο στην Αντιπεριφέρεια να κινείται αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Για τη φετινή παραγωγή είπε ότι «αναζητείται λύση μέσα από το πρόγραμμα Demimnis. Δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης αυτής της καταστροφής από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Διότι δεν είναι αποτελεσματική διαδικασία μέσω των ΠΣΕΑ, είναι χρονοβόρα και με πολύ μικρό αντίδωρο».

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Στη συνέχεια περάσαμε στο θέμα των περιοχών που χαρτογραφούνται όσον αφορά στο πώς θα κατανεμηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ενώ η Περιφέρειά μας είναι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωριά και περιοχές που έχουν τα ίδια μορφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά, εντάσσονται της Θράκης στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των εξισωτικών ενώ τα χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας είναι έξω από αυτόν τον σχεδιασμό. Έγινε κατανοητό από τον υπουργό και μάλιστα πρότεινε στον Αντιπεριφερειάρχη να κάνει πρόταση να συμπεριληφθούν και οι δικές μας περιοχές. Αυτό είναι αυτονόητο ζητούμενο»

Για τους αγρότες της περιοχής του Νέστου είπε ότι «κυρίως στραφήκαμε στο ποια έργα πρέπει να γίνουν ώστε να μην έχουμε τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα. Ζητήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη η δυτική προσαγωγός στο όλο σύστημα της άρδευσης της περιοχής να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικές παρεμβάσεις γιατί είναι ένα έργο μισού και πλέον αιώνα, που σημαίνει ότι την αποτελεσματικότητά του την έχει απωλέσει και έχει χάσει και τα χαρακτηριστικά της λειτουργικότητας. Αυτό το έργο κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Χρειάζεται να γίνει μια γενναία παρέμβαση, ύψους 11 εκατομμυρίων όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης. Θα υπάρξει ενδιαφέρον να ενταχθεί σε πρόγραμμα της Κεντρικής Διοίκησης για να ανακουφιστεί η περιοχή από έναν κίνδυνο που ελλοχεύει.

Οι ζημιές είναι σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο της απώλειας της παραγωγής μονοετών καλλιεργειών, θα επιληφθεί ο ΕΛΓΑ. Για την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου, εκεί μέσω των ΠΣΕΑ θα υπάρξει διαδικασία απόδοσης της αποζημίωσης».

ΕΡΓΟΣΗΜΟ

Για το πρόβλημα με το εργόσημο και τους αλλοδαπούς εργάτες γης είπε ότι «σε μια περιοχή που έχει καλλιέργειες εποχικές άρα περιορίζεται ο χρόνος συγκομιδής, γίνεται ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα, γιατί πιέζουν οι εργάτες να μην μπουν στη διαδικασία του εργόσημου για λόγους ευνόητους. Θέλουν να διασφαλίσουν το κοινωνικό επίδομα. Πρέπει να το δούμε, είναι γνωστό το πρόβλημα και συνέργεια με τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να βρεθεί λύση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε λύση του προβλήματος».

Προηγούμενο άρθροΟι εναλλακτικές που εξετάζονται για τις συντάξεις – “Φρένο” Γιούνκερ στην αισιοδοξία της Αθήνας
Επόμενο άρθροΠερί τις 900.000 ευρώ για έργα στα σχολεία του Δήμου Καβάλας