podaras

Στο 35% υπολογίζεται η ανεργία στην Καβάλα παρότι υπάρχουν διαθέσιμες 2000 θέσεις εργασίας στην περιοχή του Νέστου και 1500 στην περιοχή του Παγγαίου.  Αυτά αναφέρθηκαν σε μία σύσκεψη που έγινε στην Θεσσαλονίκη σε συνάντηση προέδρων Εργατικών Κέντρων παρουσία και του προέδρου του Ε.Υ. Καβάλας κ. Κώστα Ποδάρα.

Όπως τόνισε αρχικά «Πραγματοποιήθηκε λοιπόν την Τρίτη 4 του μηνός μια πανελλαδική σύσκεψη όλων των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών με καθοδήγηση της ΓΣΕΕ και αυτή έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της αναφέρθηκαν πάρα πολλά πράγματα, μερικά τετριμμένα και μερικά καινοτόμα. Εμείς λοιπόν από την πλευρά του ΕΥΚ είπαμε ότι η πραγματική ανεργία στο Ν. Καβάλας δεν είναι γύρω στο 21% στοιχεία που δίδει το υπουργείο και η ΕΡΓΑΝΗ και η ΕΛΣΤΑΤ αλλά πολύ παραπάνω. Η ανεργία στο Ν. Καβάλας είναι γύρω στο 35%.

Και αυτό γιατί οι μετρήσεις που κάνει η κυβέρνηση είναι πολύ λανθασμένες. Διότι δεν υπολογίζει τη μαύρη εργασία ή τους αλλοδαπούς που έρχονται για εργασία, γεγονός που ανεβάζει το εργατικό δυναμικό του νομού μας. Είναι από την άλλη τα άτομα που είναι διαθέσιμα αλλά δεν συμμετέχουν στην εργασία, για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα οι χαμηλοί μισθοί, η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και πολλά άλλα.

 

Είναι άτομα που δεν μπορούν να αναλάβουν εργασία αν και την αναζητούν, σε διάστημα δύο εβδομάδων. Μια και ο νόμος είναι ξεκάθαρος και σε θεωρεί άνεργο μετά από δύο εβδομάδες και είναι και το μέγα θέμα της υποαπασχόλησης μια και αυτός είναι ο στόχος της ΕΕ. Αυτές οι μετρήσεις φέρουν το ποσοστό ανεργίας στην Καβάλα στο 35%».

ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ….

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι και στη διάρκεια της σύσκεψης στην Θεσσαλονίκη, τονίσθηκε με έμφαση ότι  οι νέοι οι πιο πολλοί, δεν πηγαίνουν στις δουλειές. «Το έχω πει πολλές φορές, ότι στο Δήμο Νέστου στα συσκευαστήρια αλλά και ως εργάτες γης αναζητείται προσωπικό. Όταν 2000 θέσεις εργασίας προσφέρονται στην περιοχή εκεί και άλλες 1500 στο Δήμο Παγγαίου, επίσης στα συσκευαστήρια και σε άλλες μονάδες. Και μάλιστα εκεί το μεροκάματο είναι ικανοποιητικό, 30-35 ευρώ και με ασφάλιση. Και όμως ενδιαφέρον δεν υπάρχει. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στις κινήσεις των βουλευτών μας που τάζουν στον κόσμο πιο καλές θέσεις εργασίας και τους επαναπαύουν στις καφετέριες και στους καναπέδες. Αυτό όμως είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε και πρέπει να απασχολήσει και τον πολιτικό κόσμο.

Μέχρι σήμερα στην θητεία μου ως Πρόεδρος στο ΕΥΚ αυτό που διακρίνω είναι ότι το εργατικό κίνημα δεν είναι κοντά στους εργαζόμενους. Και αυτό το ανέφερα και στην σύσκεψη. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια άλλη στρατηγική από ψηλά όμως, με διάφορες δράσεις έτσι ώστε να πλησιάσουμε πάρα πολύ κοντά στους εργαζόμενους. Για αυτό και βλέπουμε άδειες πλατείες στις εκδηλώσεις και άλλα πολλά» σχολίασε καταληκτικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η μη διάθεση των νέων να ασχοληθούν πρέπει να απασχολήσει άπαντες.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της Εύας Καϊλή στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΟ Αυγενάκης ανακοίνωσε τη στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα Τσανάκα