Τη συνδρομή χρηματοοικονομικού συμβούλου έχει επιστρατεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να εξακριβώσει και να προσδιορίσει το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στην παραχώρηση του Πρίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει ανατεθεί στη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Αλεξάνδρα Σδούκου ενώ σε δεύτερο χρόνο της υπόθεσης θα επιληφθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πηγές του energypress, αναφέρουν ότι η κ. Σδούκου βρίσκεται καθημερινά σε επικοινωνία με την μισθώτρια εταιρία την Energean Oil & Gas, η οποία με τη σειρά της εκπέμπει  “SOS” για το κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο είναι και το μόνο ζωντανό… στη χώρα μας. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν στοιχεία, οικονομικές καταστάσεις και άλλα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να εντοπιστεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί από τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του έργου, ως απόρροια της μείωσης της ζήτησης και του διεθνούς lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχωρησιούχος εταιρία έχει διαθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο περί τα 50 εκ. ευρώ προκειμένου να κρατά ανοικτές τις εγκαταστάσεις και την παραγωγή του γηρασμένου κοιτάσματος. Ο χρόνος εξαντλείται, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, και τα περιθώρια στενεύουν για να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγική δραστηριότητα του Πρίνου. Υπενθυμίζεται ότι απασχολούνται περί τους 270 εργαζόμενους.

Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, μία από τις λύσεις – ανάσα για την παραχώρηση είναι η ενίσχυση με ρευστότητα της επένδυσης ύψους τουλάχιστον 50 – 55 εκ. ευρώ για την παραγωγή πετρελαίου από το πιο φρέσκο κοίτασμα της περιοχής, το «Έψιλον». Οι ποσότητες του είναι ικανές να στηρίξουν την εκμετάλλευση δίνοντας ελπίδες βιωσιμότητας. Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές, οι περικοπές δαπανών είναι αναγκαίες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Το υπουργείο ΠΕΝ με τη συνδρομή και χρηματοοικονομικού συμβούλου εξετάζει τα οικονομικά μεγέθη της επένδυσης, προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα.

Ως προς τις πιθανές πηγές ενίσχυσης της ρευστότητας του Πρίνου, αυτές είναι είτε η κρατική ενίσχυση με ενδεχόμενο αντάλλαγμα μέρους των μετοχών της εταιρίας είτε η χορήγηση κρατικής εγγύησης για τραπεζικό δανεισμό.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει ακόμη δρόμος για να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα και τις όποιες λύσεις – θα χρειαστούν την έγκριση της Κομισιόν – θα τις υποδείξει και προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή:www.energypress.gr

Προηγούμενο άρθροΤα Επιμελητήρια ΑΜΘ όρισαν προσωρινό πρόεδρο στη ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΕ
Επόμενο άρθροΣοκ στις Σέρρες: Νεκρό βρέφος ενός έτους σε αρδευτικό κανάλι στην Ηράκλεια