Στο «κόκκινο» πλέον δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καβάλας καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού τείνουν να φτάσουν εκτός ελέγχου. Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Κατερίνα Πετράκη σε δηλώσεις της εξέφρασε την αγωνία της για την όλη κατάσταση.

Όπως ανέφερε αρχικά “Πράγματι έχει πάρα πολύ κίνηση, τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και η πρόσβαση επίσης. Τα κρούσματα σε συναδέλφους επίσης αυξάνονται. Έχουμε κάθε μέρα νέα κρούσματα. Έτσι και αλλιώς έχουμε κρούσματα που νοσηλεύονται μετά τα τεστ που γίνονται στο Νοσοκομείο Καβάλας αλλά πλέον έχουμε και πάρα πολλά κρούσματα που γίνονται μετά από τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια. Γι αυτό και έχουμε αυτή την αναντιστοιχία στα κρούσματα που ανακοινώνονται από το Νοσοκομείο και μετά από τον ΕΟΔΥ.

Έχουμε μεγάλη διαφορά πια. Έρχονται βέβαια στο Νοσοκομείο όσοι έχουν έντονα συμπτώματα. Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε 47 άτομα αλλά στην κοινότητα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα. Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται πραγματικά στα όρια του. Για να ανοίξει μια κλίνη ΜΕΘ απαιτούνται 3-4 νοσηλευτές. Αυτή την στιγμή άνοιξαν 12 κλίνες ΜΕΘ εκ των ενόντων.

Από τους ίδιους νοσηλευτές. Πήγαν άτομα από όλα τα τμήματα που είχαν βέβαια μια σχετική εμπειρία, μια και στο παρελθόν είχαν εργαστεί στις ΜΕΘ για να ανοίξουν εκείνα τα κρεβάτια. Αυτό είναι πολύ δύσκολο αφού φεύγει προσωπικό από τις άλλες κλινικές, αποχώρησαν από κλινικές που συνεχίζουν όμως να εργάζονται. Τα περιστατικά δεν έχουν κλείσει. Ούτε τα νευροχειρουργικά περιστατικά έχουν εκλείψει δεδομένου ότι υπάρχει μια κλινική που υποστηρίζει όλη την Περιφέρεια.

Είναι η Νευροχειρουργική που δουλεύει κανονικά, ο Τεχνικός Νεφρός, τα Επείγοντα από τα οποία επίσης έχουν αποχωρήσει νοσηλευτές. Αντίθετα τα Επείγοντα συνεχίζουν να δέχονται κανονικά τον κόσμο».

ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ

Και πρόσθεσε πως «Το επικουρικό προσωπικό από την άλλη που ήρθε την άνοιξη επειδή δεν έχει εμπειρία δεν μπορεί να απασχοληθεί στις ΜΕΘ. Βέβαια αυτός ο αριθμός των προσλήψεων του επικουρικού προσωπικού που έγινε δυστυχώς ήρθε να καλύψει ανάγκες σε ελλείψεις που είχαν παγιωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν και δεν γινόταν προσλήψεις. Ήδη συνεχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και αυτοί οι νέοι συνάδελφοι ήρθαν και κάλυψαν κάποιες μόνο ελλείψεις του παρελθόντος. Κάποιες ελλείψεις, όχι όλες. Διότι αφενός είχαμε μεγάλο αριθμό ελλείψεων, άνω των 170 ατόμων και συνεχίζουν βέβαια να αποχωρούν προς συνταξιοδότηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα άλλοι νοσηλευτές”.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Η ίδια εκτιμά ότι η ανησυχία ήταν πολύ έντονη. “Μέχρι πριν ένα χρόνο εμείς οι εργαζόμενοι μιλούσαμε για τα δικαιώματα των συναδέλφων. Τώρα πια μιλάμε για την ζωή μας. ‘Όσο για τους νοσηλευόμενους και αν δει κανείς τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ τα περισσότερα κρούσματα πλέον είναι από 30 – 40 ετών. Σαφώς στις ΜΕΘ νοσηλεύονται στην πλειονότητά τους μεγαλύτερες ηλικίες αλλά όταν κάποιος νοσήσει τίποτε δεν μπορεί να προδιαγράψει την έκβαση. Τίποτε. Οπότε καλό είναι να μην νοσήσουμε. Αυτό βέβαια ισχύει για εμάς. Αν κρίνουμε βέβαια ότι οι περισσότεροι από εμάς είναι μεσήλικες πλέον, αντιλαμβάνεστε ποιος είναι ο φόβος, Οι περισσότεροι έχουμε αρκετά υποκείμενα νοσήματα πλέον δεδομένης και της δύσκολης εργασίας μας όλα αυτά τα χρόνια, σε αντίξοες συνθήκες.

Αυτό που χρειάζεται επομένως είναι ο απόλυτος περιορισμός. Ο ιός πραγματικά δεν αστειεύεται. Έχουμε κρούσματα μεταξύ μας τα οποία δεν δικαιολογούνται. Δεν μπορείς να πεις ότι ήρθες σε επαφή με αυτόν χωρίς γάντια και μάσκα και κόλλησα. Πλέον όλοι κυκλοφορούμε με γάντια και μάσκα αλλά κολλάμε. Ο ιός μεταδίδεται. Ψάχνουμε να βρούμε σε κάποια περιστατικά τον τρόπο, πως δηλαδή ήρθαν σε επαφή χωρίς προστασία και δεν το βρίσκουμε. Αυτό σημαίνει ότι ο απόλυτος περιορισμός είναι τελικά η μόνη λύση έτσι όπως έχει εξελιχθεί και έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Δηλαδή όπου και να πας υπάρχει πλέον κάποιος που σίγουρα νοσεί. Χρειάζεται πολύ προσοχή σε όλους μας. Όσο γίνεται λιγότερες μετακινήσεις και καμία επαφή. Πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον που είναι έτσι και αλλιώς ήδη μαζί καμία άλλη επαφή. Ακόμη και με το φιλικό περιβάλλον ας είμαστε 1-2 μαζί που γνωρίζουμε ότι δεν νοσούν. Δεν έχουν δηλαδή επαφές με άλλους. Εξάλλου σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού είμαστε ακόμη στην αρχή. Αυτό θα δείξει αν έχει αποδώσει σε 1,5 εβδομάδα από τώρα».

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Τέλος σημείωσε πως «Πρέπει να προσέχουμε, μέσα σε λίγες ημέρες οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει. Εμείς στην Καβάλα έχουμε 12 κρεβάτια. Πλέον δεν θα έχουμε χώρο. Που θα νοσηλευτούν αυτοί οι άνθρωποι ; Εμείς δεν έχουμε και ιδιωτικά ιδρύματα για να βοηθηθούμε. Άνοιξαν κάποιες κλίνες στο Νοσοκομείο της Ξάνθης οι οποίες όμως από χθες το πρωί είχαν 3 αρρώστους πριν καν ανοίξουν. Μας πιέζουν και οι διπλανοί νομοί που έχουν πολλά κρούσματα. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα να αρνηθεί κανείς τη νοσηλεία και δεν μπορείς να κρατήσεις κλίνες για τους ντόπιους. Το θέμα είναι ότι όταν θα φτάσει η ώρα δεν θα υπάρχει χώρος για να νοσηλευτούμε. Μεγάλη προσοχή γιατί αν νοσήσουμε και εμείς όλοι οι νοσηλευτές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα οπότε θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η απώλεια”.

Προηγούμενο άρθροΣτα όρια της η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας
Επόμενο άρθροΜπλε φωτίστηκε το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης χθες Παγκόσμια Ημέρα του διαβήτη