Στις 17 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη κρίνεται η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στoν κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην ετήσια συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το δεκαήμερο 10 Ιουλίου με 20 Ιουλίου, θα κριθεί η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.Κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην οποία θα ψηφίσουν συνολικά 21 χώρες θa αποφασιστεί η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας.
Οι 21 χώρες που θα ψηφίσουν είναι: η Αγκόλα, το Αζερμπαϊτζάν, η Μπουργκίνα Φάσο, η Κροατία, η Κούβα, η Φιλανδία, η Ινδονησία, η Τζαμάικα, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Τυνησία, η Τουρκία, η Τανζανία, το Βιετνάμ και η Ζιμπάμπουε.
Το υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του Δήμου Καβάλας και άλλων εμπλεκόμενων επιστημονικών και τοπικών φορέων που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τα τελευταία χρόνια την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας θα συμμετάσχουν με αποστολές στη συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
«Ευελπιστούμε πως η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Ιούλιο. Η τιμή και η ευθύνη θα είναι συλλογική», δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας- Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.
Παράλληλα κατά την επίσκεψη του πρόεδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Καβάλα στο πλαίσιο των Ελευθερίων της πόλης και την ανακύρηξη του σε επίσημο δημότη της Καβάλας σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «τώρα που όλοι αναγνωρίζουν ότι ο τρίτος πυλώνας του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος – μετά την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη – είναι η Χριστιανική διδασκαλία, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου από την πόλη σας ήταν η «πύλη», δια της οποίας ο Χριστιανισμός μεταλαμπαδεύθηκε στο ευρωπαϊκό έδαφος, για να διαγράψει ύστερα τη γνωστή λαμπρή και ζωογόνο, για τον όλο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, διαδρομή του».
Η κ. Τσανάκα τόνισε ακόμα πως η τελετή αυτή έχει έναν ακόμα συμβολισμό, καθώς όπως είπε, «αναδεικνύει τον τόπο αυτό, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενισχύοντας έτσι την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα, για ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO». Ελπίζουμε τον άλλο μήνα στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε με έμφαση η δήμαρχος, «η κοινή συλλογική να ευοδωθεί, η ψηφοφορία των αντιπροσώπων UNESCO να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να προβάλει διεθνώς, ένα ακόμα σημαντικό μνημείο και έναν σημαντικό ιστορικό χώρο».
Πριν απ’ όλα , συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «το έθνος των Ελλήνων υπάρχει, διαχρονικώς, και θα συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλουργεί υπερασπιζόμενο το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας του.

Προηγούμενο άρθροΈξαλλοι οι έμποροι | Πτώση 70% στους τζίρους της Λαικής Αγοράς χθές λόγω αλλαγής της ημέρας-video
Επόμενο άρθροΣτην Καβάλα έως τις 2 Ιουλίου το συνέδριο της FIM EUROPE-video