%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%83-%ce%b2%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%83-645x362

Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Προέδρου του, Antonio Tajani, και με στόχο τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη διάσκεψη, πέραν των ευρωβουλευτών συμμετείχαν o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εκπρόσωποι κοινοβουλίων, εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών Οργανισμών για τη μετανάστευση, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης εκπροσώπησε το ελληνικό κοινοβούλιο ως γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο βουλευτής πραγματοποίησε παρέμβαση στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι που είχε ως θέμα τη διαχείριση του ασύλου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μορφίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας, παρά την οικονομική κρίση, να σταθεί αλληλέγγυα στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός και ισοκατανομή της ευθύνης με συντονισμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας παράλληλατη σημασία της λειτουργίας ενός δίκαιου και βιώσιμου μηχανισμού, δεδομένου ότι η συνθήκη του Δουβλίνου αποδείχτηκε ανεφάρμοστη.

Επέμεινε στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης, στον τερματισμό του πολέμου και τη διασφάλιση της ειρήνης στις χώρες που δοκιμάζονται από τις πολεμικές συρράξεις αλλά και στην καταπολέμηση των πρόσθετων αιτιών που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, όπως η φτώχεια, οι ανισότητες και η κλιματική αλλαγή, καταλήγοντας ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει να γίνει μια μεγάλη ΜΚΟ, χωρίς πολιτικές αιχμής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στη ρίζα του».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κώστα Μορφίδη:

«Ο ελληνικός λαός βιώνει εδώ και 7 περίπου χρόνια μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Μία κρίση που είναι παράλληλα ανθρωπιστική και κοινωνική.

Μία κρίση που φτωχοποίησε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Όμως, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το προσφυγικό ζήτημα, ο ελληνικός λαός και η ελληνική πολιτεία επέδειξαν μία πρωτοφανούς έντασης και έκτασης αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και τίμησαν τα ευρωπαϊκά και ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Σήμερα, και μετά από τη διέλευση από τη χώρα μας, περισσότερο από ενός εκατομμυρίου μεταναστών και προσφύγων, έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού, περίπου εξήντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ροές αν και δεν έχουν σταματήσει τελείως, έχουν μειωθεί σημαντικά και φτάνουν περίπου τους 80, όταν στο αντίστοιχο διάστημα το 2016 ο αριθμός άγγιζε τις τέσσερις χιλιάδες.

Το 96% των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου (4η χώρα στην ΕΕ σε αιτήσεις ασύλου και 2η με βάση τον πληθυσμό της), και παρά τη χρονοβόρα διαδικασία είμαστε σε ένα πολύ επίπεδο ικανοποίησης των αιτήσεων.

Έχει ληφθεί μέριμνα από την ελληνική πολιτεία για την πλήρη υγειονομική όλων των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, έχουν εμβολιαστεί όλα τα παιδιά ενώ σήμερα, υπάρχει σε εβδομαδιαία βάση ιατρική παρακολούθηση όλων όσων βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας.

Παράλληλα, η ελληνική πολιτεία εξασφάλισε την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μέχρι σήμερα έχουν λειτουργήσει Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων σε 94 σχολικές μονάδες όμορες 24 δομών φιλοξενίας, 2500 μαθητές.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία για την μερικώς εργασιακή ένταξη των προσφύγων στην παραγωγική διαδικασία της χώρας.

Η εμπειρία που αποκομίσαμε ως χώρα τα δύο χρόνια της μεγάλης σε ένταση προσφυγικής κρίσης, μας επιτρέπει να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.

Οι αρχικές μεγάλες ροές των προσφύγων καθιστούσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου αδύνατη και ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση των αιτούντων για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι μας να προνοήσουμε ώστε τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι πύλη εισόδου, να μην γίνει αποθήκη ανθρώπων.

Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα έρχεται με τον επιμερισμό των ευθυνών μας.

Η λειτουργία ενός αυτόματου ισοβαρούς διαμερισμού των μεταναστών και των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ εξασφαλίζει την ισοκατανομή της ευθύνης μας απέναντι στους πρόσφυγες, τους πολίτες των χωρών της ΕΕ και τελικώς την υλοποίηση στην πράξη του οράματος για μία ΕΕ με ανθρώπινο πρόσωπο.

Η συνθήκη του Δουβλίνου αποδείχτηκε ανεφάρμοστη και ως εκ τούτου σε λάθος κατεύθυνση. Γι αυτό, θα ήταν λάθος, να επιμείνουμε στο λάθος και να χτίσουμε στα θεμέλια μίας αποτυχημένης συνθήκης.

Αγαπητοί, αγαπητές

η Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας, θα πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να σκύψει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω από το πρόβλημα των χωρών των προσφύγων.

Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους με υπευθυνότητα για τον τερματισμό του πολέμου και τη διασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευμάρειας στις χώρες που δοκιμάζονται από τις πολεμικές συρράξεις.

Πρέπει, τώρα περισσότερο από ποτέ, η ΕΕ να αποφύγει να γίνει μία μεγάλη ΜΚΟ, χωρίς πολιτικές αιχμής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στη ρίζα του».

Παράλληλα, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας, μίας κοινής προσπάθειας αρκετών Ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με τίτλο «Τhe Missing Scenario – Αn Alternative for Europeans».(δελτίο τύπου)

Προηγούμενο άρθρο“Στροφή” του Δήμου Καβάλας σε ιδιώτη για τα “βουνά” σκουπιδιών
Επόμενο άρθροΔημοσκόπηση: Η συμφωνία στο Eurogroup δεν… έπεισε! Μπροστά η ΝΔ με 18 μονάδες