Αναχώρησαν την περασμένη Κυριακή 17 Απριλίου οι αποστολές σχολείων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία) που μαζί με το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας μετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα ERASMUS+ Δράση ΚΑ2 (Σχολικές συμπράξεις), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και με τίτλο εγκεκριμένου σχεδίου: «THE FIGHT AGAINST DRUG ADDICTION : DEVELOPING SOCIAL CONSCIOUSNESS IN SCHOOL AGAINST DRUG ADDİCTION».
Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν στα πλαίσια της δεύτερης κινητικότητας με μαθητές του σχεδίου στην Καβάλα κατά το χρονικό διάστημα από 11 ως 17 Απριλίου 2016 προκειμένου να πραγματοποιήσουν από κοινού δράσεις για τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Τη συνάντηση φιλοξένησε το σχολείο μας 1ο ΕΠΑΛ Καβάλα.

Η ομάδα των νεαρών συμμετεχόντων με την καθοδήγηση των συνοδών καθηγητών τους έδωσε ένα δυναμικό και ηχηρό παρόν στην πόλη μας με σκοπό να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τη σημαντικότητα της μάχης ενάντια στα ναρκωτικά.

Πιο συγκεκριμένα από το πρωί της Τρίτης 12 Απριλίου 2016 στην έδρα του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες όπως παρουσίαση από τους εταίρους δράσεων σχετικά με τη δημιουργία αφισών ενάντια στα ναρκωτικά, προβολή σχετικών βίντεο και συνεντεύξεων με ειδικούς, χρήστες και γονείς χρηστών, εργαστήρι διδασκαλίας παραδοσιακών χορών από τις συμμετέχουσες χώρες με στόχους την δημιουργική γνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων της ομάδας και απώτερο σκοπό την προβολή της παράδοσης του κάθε τόπου και την ενασχόληση με αυτήν ως εναλλακτικού μέσου καταπολέμησης των ναρκωτικών. Τις απογευματινές ώρες στον αγώνα προστέθηκε και η Ιστορία με περιήγηση στην συνοικία της Παναγίας. Η ομάδα περπάτησε στα σοκάκια, ξεναγήθηκε στο κτίριο της Παλιάς Μουσικής, απόλαυσε τη θέα από το φάρο, σκαρφάλωσε στις πολεμίστρες και στον Πύργο του Κάστρου της πόλης μας


Οι αρχές της πόλης καλωσόρισαν ένθερμα τους εταίρους μας το πρωί της Τετάρτης 13 Απριλίου 2016. Το ξεκίνημα έκανε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας κ. Βαγενάς Απόστολος που μαζί με τις δυο Ολυμπιονίκες της πόλης μας κ. Ανθή Καραγιάννη και κ. Αλεξάνδρα Δήμογλου και την προπονήτρια τους κ. Δράκου Κ. τόνισαν τη σημαντικότητα του αγώνα για την επίτευξη υψηλών στόχων στη ζωή. Στη συνέχεια τις αποστολές δέχθηκε ο κ. Μαρκόπουλος και τέλος η ομάδα μετέβη στο Δημαρχείο όπου και έγινε δεκτή από τη Δήμαρχο κ. Τσανάκα. Οι εταίροι μας έμειναν ενθουσιασμένοι από την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία που τους έγινε και φορτωμένοι με τα συμβολικά δώρα που τους προσέφεραν οι Αρχές του τόπου μας.

Συνέχισαν για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της κ. Χρύσας Τσελέπη επιστημονικού Στελέχους του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας κατά την οποία αναλύθηκαν τα αίτια των διαφόρων εθισμών και παρουσιάσθηκαν καλές πρακτικές και συμβουλές προς αποφυγήν τους για γονείς και νέους.


Το μεσημέρι η ομάδα μετέβη στο κτίριο που στεγάζονται το 6ο Λύκειο Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας όπου καλωσορίσθηκε από τις Διευθύνσεις των σχολείων και παρακολούθησε θεατρική παράσταση με θέμα τα ναρκωτικά που ετοιμάσθηκε από μαθητές του 6ου Λυκείου υπό την επιμέλεια του καθηγητή τους κ. Ντομπουρίδη.

Τις απογευματινές ώρες η ομάδα εξερεύνησε και γνώρισε την πόλη μας μέσα από ένα παιχνίδι κρυμμένου Θησαυρού που οργανώθηκε από την 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Καβάλας του 3ου τμήματος Προσκοπισμού.

Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν την Πέμπτη 14 Απριλίου με εργαστήρι ηλεκτρονικής αφίσας ενάντια στα ναρκωτικά στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας. Νωρίς το απόγευμα η ομάδα βρέθηκε στο στάδιο Ανθή Καραγιάννη όπου έτρεξε αγώνα σκυταλοδρομίας και κατόπιν μετέβη στο Κολυμβητήριο Καβάλας. Σκοπός των δράσεων ήταν να γίνει κατανοητό ότι η ενασχόληση με τα σπορ είναι σύμμαχος στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. 

Τις επόμενες μέρες ως σύμμαχοι στο αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά ήρθαν να προστεθούν η Φύση, η Παράδοση, η Ιστορία, το Θέατρο και η Μουσική. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 15 Απριλίου οι αποστολές ταξίδεψαν στη Θάσο όπου τους έγινε θερμή υποδοχή από το Δήμο Θάσου και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου. Και βέβαια όλοι έμειναν γοητευμένοι με τη μοναδική ομορφιά του καταπράσινου νησιού και τις υπέροχες ακρογιαλιές του.

Τέλος το Σάββατο 16 Απριλίου η ομάδα ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενθουσιάστηκε στο κέντρο εκπαίδευσης άγριων πουλιών στα Κύργια Δράμας, απόλαυσε τη δροσιά στο Κεφαλάρι Δράμας και έμεινε μαγεμένη από την περιήγηση στο σπήλαιο Μααρά. Η συνάντηση έκλεισε με την παρακολούθηση της καταπληκτικής μουσικής παράστασης στο κινηματοθέατρο Όσκαρ που διοργανώθηκε από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας.
Κατά τη διάρκεια των ημερών της παραμονής τους οι ξένοι μας είχαν την ευκαιρία να γευτούν νοστιμιές του τόπου μας, να ακούσουν ελληνική μουσική και να χορέψουν, να μάθουν για τις συνήθειες, τις παραδόσεις, τον τόπο μας και τον τρόπο ζωής μας. Ταυτόχρονα άτυπα και τυπικά μετέδωσαν στοιχεία της κουλτούρας τους στην τοπική κοινωνία, επετεύχθη μια πολιτισμική ανταλλαγή και δημιουργήθηκαν σχέσεις που ίσως διαρκέσουν μια ζωή.

Προηγούμενο άρθροΜεγάλες διακρίσεις της Δημοτικής Σχολής Χορού Καβάλας σε Διεθνείς και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Χορού
Επόμενο άρθροΒαρύς ο λογαριασμός του ν/σχ για φορολογικό και ασφαλιστικό