Πρατηριούχοι

Ξεκίνησε η διανομή πετρελαίου θέρμανσης και στην Καβάλα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Φώτη Πούλο η τιμή κυμαίνεται στα 95 λεπτά το λίτρο κατά μέσο όρο. Η διάθεση ξεκίνησε από το Σάββατο, αλλά μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μικρό.

Στις δηλώσεις του σχετικά ο κ. Πούλος σημείωσε πως «έχει ξεκινήσει από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Οι τιμές κυμαίνονται από 92 ως 95 με 96 λεπτά, ανάλογα με την ποσότητα και την εταιρία που έχει συνεργασία ο κάθε συνάδελφος πρατηριούχος. Τα πράγματα είναι λίγο υποτονικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω και του ότι ο καιρός κρατάει ακόμα, αλλά και ίσως λόγω της αυξημένης τιμής που έχουμε σε σχέση με πέρσι, που είναι κατά 10% με 12% κι αυτό οφείλεται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στην αύξηση του ΦΠΑ».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Αναφορικά με αυτό που είχε ειπωθεί πρόσφατα στη συνέντευξη τύπου του κλάδου ότι οι μεγάλες εταιρίες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία πρατηρίων, ο κ. Πούλος σημείωσε πως «στην Ελλάδα δυστυχώς αυτό που λέμε ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας καθημερινά βάλλεται και καθημερινά γίνεται προσπάθεια εξόντωσής της. Όλες οι διατάξεις, όλοι οι νόμοι και όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που βγαίνουν είναι αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία των μεγάλων εταιριών. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν περίπου 23 – 23 εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών με την ανοχή όλων των μεγάλων εταιριών και αυτό το πράγμα έχει συρρικνωθεί σε περίπου 7 εταιρίες. Μιλάμε για τις εταιρίες που κάνουν εμπορία, αγοράζουν από τα διυλιστήρια και πουλάνε στα πρατήρια. Και σε αυτό βλέπουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση. Αυτό που είπαμε τις προάλλες είναι ότι οι εταιρίες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ιδιωτικών πρατηρίων και αυτό ίσως είναι ένα παράλογο πράγμα. Δηλαδή αν πάρουμε τα ΕΛΠΕ έχουν εξόρυξη, έχουν διύλιση, έχουν εμπορία κι έχουν και διανομή. Δεν μπορεί ο χονδρέμπορος να κάνει και λιανοπώλιο. Δεν είναι σωστό για τους κανόνες της αγοράς. Δεν υπάρχει ίσως ανταγωνισμός. Αυτό το πράγμα γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Όταν δημιουργεί αυτή η εταιρία μια ομάδα είναι κακό για όλους. Είναι κακό για το κράτος, είναι κακό για την οικονομία, είναι κακό για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πληρώνουν αποκλειστικά και μόνο ίσως ολόκληρες αυτές οι εταιρίες μονάχα ένα φυσικό πρόσωπο στον ασφαλιστικό τομέα, κι όλα οι υπόλοιποι είναι προσωπικό με πολύ χαμηλά κόστη. Πράγμα που εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ξεκινήσει και δημιουργείται εδώ και αρκετά χρόνια. Απλώς τώρα όσο στενεύουν τα πράγματα και γίνεται ακόμα πιο δύσκολος ο ανταγωνισμός και ακόμα πιο άσχημος. Αυτές τις πολύ μεγάλες εταιρίες δεν υπάρχει η δυνατότητα να τις ανταγωνιστούμε. Δημιουργείται μια πολύ μεγάλη εταιρία, βγαίνει στη λιανική και δεν πληρώνει κανένας ΤΕΒΕ σε αυτούς. Έχουν 40, 50, 100 ή 200 μαγαζιά και δεν πληρώνει κανένας ΤΕΒΕ, πληρώνει μόνο ένα φυσικό πρόσωπο ΤΕΒΕ. Ύστερα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν με πολύ ελαστικά ωράρια προσωπικό, πράγμα που στις περισσότερες φορές σε εμάς δεν συμβαίνει. Είναι η μορφή της αγοράς που αλλάζει στο δικό μας τον τομέα και είναι πάρα πολύ άσχημα».

Προηγούμενο άρθροΓια 8η ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στα γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας της ΒΦΛ
Επόμενο άρθροΣήμερα η ημερίδα για το νέο ασφαλιστικό νόμο