Την Πανεπιστημιούπολη Καβάλας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Καϊσης. Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα κ. Θανάση Μητρόπουλο ο πρόεδρος έκανε μία σειρά επαφών και για πρώτη φορά μετά την συνάντηση με τον δήμαρχο προχώρησε η διαδικασία παραχώρησης του παλιού Πρωτοδικείου στην Πανεπιστημιούπολη.

Πλην όμως το παλιό Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Γραμμένος, χαρακτηρίζοντας την εικόνα αποκρουστική…

Συγκεκριμένα ο κ. Γραμμένος είπε ότι «είχαμε την τύχη- ατυχία να επισκεφθούμε το παλιό Δικαστικό Μέγαρο της πόλης με την ευκαιρία του πρύτανη του ΔΙΠΑΕ, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και τον πρύτανη του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, προκειμένου να σχηματίσουν και οι ίδιοι μία εικόνα του χώρου.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Το κτήριο είναι στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής. Το έχω επισκεφθεί πολλές φορές, αφού ως Δικηγορικός Σύλλογος κάναμε κάποια πράγματα που μπορούσαμε, όπως αντικατάσταση τζαμιών κλπ, για να στεγανοποιηθεί το κτήριο. Προχθές, όμως, παρατηρήσαμε ραγδαία επιδείνωση. Αν δεν το δει κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται και είναι ντροπή η δημόσια περιουσία να καταστρέφεται χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς. Είναι μεγάλη η ευθύνη της ΕΤΑΔ που έχει την κυριότητα του κτηρίου. Δεν κάνει κάτι να το συντηρήσει».

ΠΡΟΤΑΣΗ

Πρόσθεσε ότι «έχει γίνει μία πρόταση από το Διεθνές Πανεπιστήμιο που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό στα γραφεία της ΕΤΑΔ για να αξιοποιηθεί το κτήριο από το Ίδρυμα. Θέλει να έρθει το ΔΙΠΑΕ στο κέντρο της πόλης για να έχει και επαφή με την κοινωνία της Καβάλας. Αυτή η πρόταση που συνοδεύεται από μία μελέτη, έχει μείνει στα συρτάρια. Το κόστος των επισκευών ανερχόταν τότε στις 600-700 χιλιάδες ευρώ, αλλά τώρα για να γίνει οποιαδήποτε επισκευή χρειάζονται εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα μπορούν να βρεθούν μόνο από χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων.

Είναι ένα εμβληματικό κτήριο, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Καβάλας, αλλά κανείς δεν μπαίνει μέσα για να δει την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν αύριο ο Δικηγορικός Σύλλογος καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία για να μας πουν ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτά τα χάλια κι αφήνεται το κτήριο στην τύχη του, θα μας πουν κακούς. Κάποιος όμως πρέπει να λογοδοτήσει.

Πρέπει άμεσα να δραστηριοποιηθούν ο Δήμος Καβάλας, η Αντιπεριφέρεια, το πανεπιστήμιο, εμείς σαν σύλλογος. Επί δημαρχείας Τσανάκα είχαμε κάνει μία πρόταση να παραχωρηθεί στο Δήμο Καβάλας έναντι ενοικίου για να το αξιοποιήσει, έμεινε αυτή στα συρτάρια. Υπήρχε τότε μια συμφωνία με τον Δικηγορικό Σύλλογο ώστε ένα μέρος του κτηρίου να χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Όλα αυτά έμειναν στα συρτάρια, το κτήριο αφέθηκε στην τύχη του, υπάρχει άφαντος ιδιοκτήτης και παρ’ όλα αυτά το θεωρούν περιουσία τους και προς αξιοποίηση. Όμως ποιος να το αξιοποιήσει όταν, απλώς για να καταστεί λειτουργικό, χρειάζεται δαπάνη άνω του 1 εκ. ευρώ».

Προηγούμενο άρθροΠαραλία Οφρυνίου: Το ΕΚΑΒ της 6ης Περιφέρειας θα επιχειρεί καθημερινά με δυο οχήματα και μια μηχανή
Επόμενο άρθροΚανονικά θα γίνουν οι εμποροπανηγύρεις στο Δήμο Παγγαίου