Οι ενέργειες αναμόρφωσης του κτηρίου άρχισαν από το 2010, όταν, λόγω της έναρξης λειτουργίας του νέου Νοσοκομείο Καβάλας, εκκενώθηκε, προκειμένου να μετατραπεί και να χρησιμοποιηθεί ως γηροκομείο. Σύμφωνα με όσα θύμισε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας, Αρχέλαος Γρανάς, η τότε διοίκηση δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις εργασίες λόγω έλλειψης απαιτούμενων κονδυλίων και αποτυχίας ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, για τυπικές διαδικασίες.

Όπως είπε, «όταν ανέλαβα την προεδρία, έκανα δημόσιο διαγωνισμό για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Κάποιος θέλησε να το χρησιμοποιήσει ως κέντρο αποκατάστασης, όμως, τελικώς, υπαναχώρησε. Τελευταία, εκδήλωσε ενδιαφέρον η Μητρόπολη, για να το χρησιμοποιήσει για κοινωφελή σκοπό, απαραίτητος όρος και προϋπόθεση που υπάρχει για την παραχώρηση του κτήματος από το Δασαρχείο».

Κατά τις πληροφορίες του κ. Γρανά, ο νέος μητροπολίτης Στέφανος ενδιαφέρεται να δημιουργήσει «κέντρο για άτομα με προβλήματα εθισμού, που θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους με ψυχολόγους, εργασιοθεραπεία κλπ».

Σημείωσε ότι μηχανικοί που εξέτασαν το κτήριο εκτίμησαν ότι σε ποσοστό 60% είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης, υπογράμμισε ότι τα όποια έσοδα από το ενοίκιο της παραχώρησης στην Μητρόπολη, θα διατεθούν στα κοινωφελή έργα της Ιατρικής Εταιρίας, όπως η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού Αμυγδαλεώνα.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Εταιρίας με τον μητροπολίτη, για να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των προθέσεών, οι οποίες θα μεταφερθούν, μετά τις 20 Γενάρη, στη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει τους όρους της παραχώρησης.

Βεβαίως, όπως είπε, υπήρξε ενδιαφέρον για αξιοποίηση του κτηρίου ως ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά η δέσμευση από το Δασαρχείο και το Υπουργείο μιλά για υποδομή που θα εξυπηρετεί κοινωφελή σκοπό, επειδή το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε δασική έκταση.

Το Σανατόριο στον (Άρειο) Πάγο

Όσον αφορά στο κτήριο που κατασκευάστηκε από την Ιατρική Εταιρία και λειτούργησε ως Σανατόριο και τα τελευταία χρόνια είχε φιλοξενήσει τμήματα του Νοσοκομείου, υπάρχει αντιδικία με το κράτος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, επειδή η περιοχή χαρακτηρισμένη ως δασική.

«Κερδίσαμε το Εφετείο, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών πήγε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, όπου εκκρεμεί η διαδικασία. Πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και με τη διαβεβαίωση του μητροπολίτη ότι θα βοηθήσει, θα εκδικαστεί η υπόθεση. Ακόμη και τώρα που έγιναν οι δασικοί χάρτες, η περιοχή φαίνεται ως δάσος. Κινήσαμε διαδικασίες αποχαρακτηρισμού της περιοχής», είπε ο κ. Γρανάς, διευκρινίζοντας ότι το όλο πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα, τα οποία, πιθανώς, όπως πολλά από τα αρχεία της Καβάλας, χάθηκαν στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη βουλγαρική κατοχή.

«Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες, είχαν φυματίωση. Οι γιατροί της εποχής εκείνης έφτιαξαν το Σανατόριο για να βοηθήσουν ανθρώπους από όλη την Αν. Μακεδονία-Θράκη, διότι δεν υπήρχε πουθενά αλλού, εκτός από τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Γρανάς, υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας είχε νοικιάσει το κτήριο από την Ιατρική Εταιρία βοήθησε στο να κερδίσουμε το Εφετείο και νομίζω ότι και στον Άρειο Πάγο θα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, ώστε να αξιοποιηθεί και εκείνο το κτήριο, το οποίο είναι 10 στρέμματα. Ό,τι γίνει η πρώην Ορθοπεδική, παρεμφερές θα είναι κι αυτό που θα γίνει στο πρώην Σανατόριο».

Προηγούμενο άρθροΜέσα στον Ιανουάριο η απόφαση για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Επόμενο άρθροΜε Απόλλων Παραλιμνίου παίζει ο ΑΟΚ-φεύγουν απο την ομάδα Βοσνιάδης,Τόσκας