Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες της εστίασης της Καβάλας λόγω του Lock Down. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεζυθοπωλών κ. Βαφείδη πολλοί συνάδελφοι του δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν για 15 ημέρες όπως προβλέπεται από την κυβέρνηση για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε “Είναι γεγονός πως όλα πια είναι τραγικά. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μέρα με τη μέρα, η αγορά, η οικονομία είναι σε άθλια κατάσταση. Κολυμπάμε σε πολύ βαθιά νερά, έρχονται όμως μεγαλύτερα προβλήματα, οικονομικά προβλήματα. Τον τελευταίο καιρό από πλευράς κεντρικής διοίκησης γίνονται κάποιες συζητήσεις για μερική άρση του Lock Down και για μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα της εστίασης.

Είναι μια εξέλιξη που παραμένει να έχει οδυνηρό χαρακτήρα. Πολλοί συνάδελφοι είπαν ότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, ίσως και δεν αξίζει να ανοίξει κανείς το κατάστημα του. Να ανοίξουμε για λίγο; Γιατί; Έχει μια λογική όλο αυτό. Είναι γεγονός ότι κάποια καταστήματα της εστίασης είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανοίξουν, να οργανώσουν τις επιχειρήσεις τους, να προμηθευτούν όλα αυτά που χρειάζονται, να επαναφέρουν από τις αναστολές το προσωπικό τους και όλα αυτά μόνο για 15 ημέρες.

Δεν δίδεται κάποια λύση στο πρόβλημα. Σαφώς και υπάρχουν κάποια καταστήματα της εστίασης που μπορούν πιο εύκολα να επανέλθουν. Θα είναι καθαρά θέμα επιλογής πια του εκάστοτε επιχειρηματία και κατά πόσο τον συμφέρει να ανοίξει. Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ ότι θα υπάρξουν πολλοί συνάδελφοι που δεν θα μπουν καν στη διαδικασία να ανοίξουν τα μαγαζιά τους μόνο για 15 ημέρες. Ναι, μιλάμε για μια προσωρινή άρση, αλλά εκτιμώ πως κάτι τέτοιο μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει.

Στην όλη κατάσταση που βρίσκεται η επιχείρηση όλα είναι πια ρευστά”.

ΘΕΜΑ ΑΓΟΡΩΝ

Ο ίδιος εκτιμά ότι θέμα είναι και τα αγαθά που πρέπει να αγοράσει κάποιος για να ανοίξει το κατάστημα του. “Απλά όλοι και εμείς και οι κυβερνώντες, όλοι κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα νερά στην κυριολεξία. Από τη μια πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο ελεύθερο επάγγελμα, στο επιχειρείν να λειτουργήσει έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προεόρτια θα το πω και έτσι θα δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα και να νοιώσει ο καθείς ότι ξεφεύγει λιγάκι από τα βάσανα και τα προβλήματα του.

Έτσι για παράδειγμα θα νοιώσει λίγο διαφορετικά, θα μαζέψει και κάποια χρήματα αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Πιστεύω ότι εκεί έγκειται το μεγαλύτερο πρόβλημα και εκεί έρχεται και το μεγάλο θέμα της αβεβαιότητας. Να ανοίξουμε για τόσο λίγο, να ανοίξει πρώτα το λιανικό εμπόριο και μετά η εστίαση, λόγια και σπασμωδικές κινήσεις που όλα έχουν όμως ένα κοινό παράγοντα. Το επιδημιολογικό φορτίο και όλα όσα αφορούν και συνδέονται με αυτό” σχολίασε.

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ

Ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμία του επιχειρείν συνολικά και όχι μόνο της εστίασης είναι η αγορά να ανοίξει. “Πρέπει όμως η κεντρική διοίκηση από την στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι τα επιδημιολογικα νούμερα δεν είναι τέτοια που να το επιτρέπουν για να επαναδραστηριοποιηθούμε, ιδίως εμείς όλοι οι της εστίασης, γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι εμείς είμαστε ένας από τους βασικούς λόγους της εξάπλωσης της πανδημίας. Και από την στιγμή που θεωρούν ότι το λογικό θα ήταν να μην λειτουργήσουμε, ναι ας το αφήσουμε και ας πάμε με το νέο έτος.

Ας αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός, ας αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και ας περιμένουμε μη τυχόν και έρθει ένα τρίτο κύμα πανδημίας και ας κάνουμε υπομονή. Μέχρι τότε όμως οι της Κυβέρνησης ας πάρουν κάποια μέτρα για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες που έχουν πραγματικά ταλαιπωρηθεί πολύ. Γιατί καλά κάποια δάνεια, κάποιες μεταθέσεις υποχρεώσεων αλλά χρειαζόμαστε μέτρα πολύ γενναία. Πρέπει να βοηθήσουν για όσο χρονικό διάστημα τα καταστήματα εστίασης παραμείνουν κλειστά πρέπει να δώσουν εκείνη την οικονομική ένεση ώστε να μπορέσουν τα περισσότερα από τα καταστήματα με δυναμικές οικονομικές στην άκρη να λειτουργήσουν εκ νέου. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εστίαση είναι από τους πιο πολυπληθείς κλάδους μετά το λιανικό εμπόριο. Και αυτός ο χώρος δεν πρέπει να χαθεί. Όποτε αρθεί το καθολικό κλείσιμο και δεν μπορέσουν να ανοίξουν καταστήματα του χώρου μας τότε το πρόβλημα της ανεργίας θα έχει ξεφύγει” τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΚτηνωδία στο Σουφλί: Κρέμασαν το σκυλί του Γενικού Γραμματέα του Δήμου
Επόμενο άρθροΣυγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αρμενίους στην Καβάλα