house-800x445

Ο Δήμος Καβάλας κατεδάφισε μέρος του διατηρητέου σπιτιού στην συνοικία της Παναγιάς επί της οδού Θεοδώρου Πουλίδου. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ευαγγελία Δρακονάκη βρίσκονται σε επαφή με την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων με έδρα την Ξάνθη για τις επόμενες ενέργειες που θα γίνουν, καθώς επιδιώκουν για λόγους ασφαλείας την πλήρη κατεδάφιση του. .

Όπως ανέφερε η κ. Δρακονάκη «Κατεδαφίσθηκε ο πρώτος όροφος του κτηρίου και οι εργασίες βέβαια χρειάσθηκε να σταματήσουν λόγω καιρού. Είμαστε σε συνεργασία πάντα με τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων Ξάνθης και έχουμε να σκεφτείτε τα υλικά κατεδάφισης στο εσωτερικό του ισογείου.

Μιλάμε για ένα ισόγειο που είναι πετρόχτιστο και από εκεί και πέρα είναι τσατμάς και ελπίζουμε πλέον ότι και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, μια και ευθύνη και υποχρέωση των ιδιοκτητών ήταν και είναι να προχωρήσουν στις διαδικασίες κατεδάφισης.

Οι ιδιοκτήτες ήταν αυτοί που δήλωσαν αδυναμία για την κατεδάφιση και ελπίζω τουλάχιστον να αναλάβουν το έργο της απομάκρυνσης των μπαζών για να προχωρήσουμε. Γενικά θα δούμε τι μπορεί να διασωθεί ή έστω ένα αποτύπωμα της οικοδομής αυτής προκειμένου να διατηρήσουμε ένα ικανοποιητικό ύψος και όταν ενδεχομένως στο μέλλον προχωρήσουμε σε μια φάση κατασκευής οικίας στον ίδιο χώρο, τουλάχιστον να έχουμε ένα ίδιας μορφής κτήριο και να μπορούν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μια ανάλογη κίνηση».

ΠΛΕΓΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η κ. Δρακονάκη έκανε γνωστό ότι «Έχει μπει λοιπόν και πάλι το πλέγμα ασφαλείας περιμετρικά του διατηρητέου γιατί ακόμη και το ύψος του τοιχίου του ισογείου είναι ικανό να πέσει και να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα.

Γενικά δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο αλλά ας έχουμε το νού μας ενώ πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν τα υλικά κατεδάφισης.

Τώρα, δεν γνωρίζουμε ποια είναι και τα σχέδια και οι σκέψεις της Εφορείας Νεωτέρων αλλά θα πρέπει να εξετασθεί αν βάσει της κείμενης νομοθεσίας γίνεται να κατεδαφισθεί εξ ολοκλήρου το οίκημα.

Βάσει νόμου επιβάλλεται η όσο το δυνατό μεγαλύτερη διατήρηση του υπάρχοντος κτίσματος και στη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια, αρκεί βέβαια αυτό να μην ελλοχεύει κινδύνους για τους διερχόμενους και κάθε έναν που πλησιάσει το κτίσμα».

 

ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Στο ερώτημα αν υπάρχει η δυνατότητα να κατεδαφισθούν και άλλα ετοιμόρροπα  οικήματα στην συνοικία της Παναγίας, η ίδια δήλωσε ότι  «Η Παναγία είναι ένας παλαιός τόπος και έχει πάρα πολλά τέτοια κτίσματα που κινδυνεύουν να πέσουν.

Άλλα από αυτά είναι προτεινόμενα, άλλα διατηρητέα, άλλα ευτυχώς δεν είναι τίποτε. Και εκεί έρχεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Ο Δήμος  Καβάλας επεμβαίνει για να λάβει τα προστατευτικά μέτρα σε κάθε περίπτωση ενώ ο Δήμος Καβάλας χρειάσθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση την προφορική εντολή του Εισαγγελέα προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες.

Αλλά δεν είναι κάποιος να «το πάρει σερί κορδόνι» και ο Δήμος Καβάλας κάθε φορά να είναι αυτός που θα καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Έτσι και αλλιώς βέβαια όλα αυτά τα έξοδα τα επιβαρύνεται ο κάθε ιδιοκτήτης βάσει νόμου πάντα και κανείς δεν μπορεί να μείνει εκτός αυτής της υποχρέωσης».

Προηγούμενο άρθροΚαβάλα: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του έργου του TAP
Επόμενο άρθρο«Η ΠΝΟΗ είναι κοντά στον έχοντα ανάγκη σε κάθε περίπτωση» δηλώνει η πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννα Χατζηβαρύτη